USA varnar för storkrig

2023 12 30

USA är på väg att bli direkt indragna i en konflikt med Ryssland.

Varningen kommer från ingen mindre än presidenten Joe Biden efter att den ryska militären idag avfyrat över 150 robotar mot Ukraina och attackerat sjukhus, bostadshus och köpcentrum.

– Insatserna i denna kamp sträcker sig långt utanför Ukraina. De påverkar hela Natoalliansen, Europas säkerhet och framtiden för det transatlantiska förhållandet, säger Joe Biden enligt Newsweek.

"Då dras USA in direkt"

Enligt den amerikanska presidenten löper USA:s militär ökad risk att bli direkt involverade i en konflikt med Ryssland – om diktatorn Vladimir Putin lyckas i sitt krig i Ukraina.

Det scenariot skulle innebära en katastrof.

– När diktatorer och autokrater tillåts köra hårt i Europa ökar risken att USA dras in direkt. Och konsekvenserna ger eko runtom i världen, säger Joe Biden.

– Vi kan inte svika våra allierade och partners. Vi kan inte svika Ukraina. Historien kommer att döma dem hårt som inte svarar när friheten kallar.

"Utplånar Ukraina"

Presidenten framhåller det som redan konstaterats under dagen: anfallet idag var det värsta som skådats sedan dess att Vladimir Putin beordrade den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022.

– Det är en skarp påminnelse till världen att, efter nästan två år av detta förödande krig, förblir Putins mål oförändrat.

– Han försöker utplåna Ukraina och dess folk. Han måste stoppas, understryker Biden.

Har bytt taktik

Den senaste tiden har den ukrainska armén kämpat i motvind och enligt uppgifter från Storbritanniens försvarsdepartement bytte landet nyligen taktik till en mer defensiv hållning – samtidigt som Ryssland hävdar framgångar i kriget.

– De senaste veckorna har Ukraina mobiliserat ett koncentrerat försök att förstärka fältbefästningarna när dess styrkor svänger till en mer defensiv ställning längs stora delar av frontlinjen, uppgav det brittiska departementet på X häromveckan.

Stoltenberg: Det här är på riktigt

Nyligen betonade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ett liknande budskap.

Allianschefens varning var en av de mest kraftfulla som förmedlats: om Ryssland segrar kommer Putin att inleda krig i ytterligare land.

– Om Putin vinner i Ukraina finns det en verklig risk att hans aggression inte slutar där, säger han i mitten av december.

Foto G. Nifakos

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – oväntad produkt lockar

2024 03 03

Norrmännens intresse för svenska produkter är fortsatt högt.

Under året har personer från såväl Norge som Danmark och Finland handlat i Sverige mot bakgrund av den svaga kronan.

Bland produkterna som norrmännen är mest intresserade av finns godis, kött och läsk.

Samtidigt tar sig många över gränsen för att handla en något oväntad produkt, nämligen glutenfria varor.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Större och billigare

Anledningen till att norrmännen tar sig till Sverige för att handla glutenfritt handlar om att utbudet beskrivs som både större och billigare.

Det säger norska kunder som besöker affärer i värmländska Charlottenberg.

– Det är större utbud här, det bidrar till att det är intressant att komma hit, säger Snezana Bartulovic, som rest över gränsen för att handla glutenfritt, till SR.

Viktig del

Försäljningen av glutenfria produkter är inte lika stor som exempelvis kött, men är ändå en viktig del av utbudet.

Det förklarar Tommy Johansson som är chef för Maximats butik i Charlottenberg nära den västvärmländska gränsen mot Norge.

– Det är viktigt att få hit de här familjerna och kunderna som har glutenintoleranta personer i familjen, säger han.

Åtta miljarder kronor

År 2023 handlade norrmännen för ett sammanlagt värde om 9,3 miljarder kronor varav 85 procent, eller drygt 8 miljarder kronor, hamnade i Sverige.

Den största omsättningen återfanns inom just livsmedel och dryck.

Intresset är även stort för alkohol och tobak samt vissa sällanköpsvaror som exempelvis kläder, apoteksvaror och hygienprodukter.

Det rapporterar Dagligvarunytt.

Charlottenberg tvåa

Ungefär hälften av gränshandelsomsättningen hamnade i Strömstads kommun.

– Det är området runt Strömstad med Nordby och Svinesund som är den solklara ettan som destination för gränshandlande norrmän, säger Guro Henriksen vid den norska statistikmyndigheten SSB.

Därefter återfinns Charlottenberg på en andra plats, med nästan 15 procents omsättningsandel.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen