Brutala uppgifter om ryska storoffensiven: ”Bryr sig inte längre”

2023 02 09

Ryssland uppges ha inlett en ny storoffensiv i östra Ukraina.

På torsdagsmorgonen gick ryska trupper till anfall på flera platser i regionen Luhansk, rapporterar amerikanska tankesmedjan ISW.

– Åtminstone tre stora ryska divisioner har utfört offensiva operationer. Det indikerar att den ryska offensiven har börjat, skriver tankesmedjan.

Ukraina håller emot

Ukrainska militärkällor uppger att man slagit tillbaka 19 ryska anfall.

Samtidigt varnar ukrainska militärer och flera högt uppsatta tjänstemän för att den nya offensiven väntas bli större och brutalare än tidigare ryska attacker.

Kyiv bedömer att fler ryska trupper kommer involveras än under den fullskaliga invasionens första dagar i slutet av februari 2022.

–  Den är mycket större än den första vågen, säger en ukrainsk militär till nyhetsmagasinet Foreign Policy.

Enligt militärkällan uppskattar Ukraina att drygt 300 000 ryska trupper befinner sig på ukrainsk mark. Avsevärt fler än under invasionens första dagar. Då deltog drygt 175 000 soldater.

– Fler och fler anländer till fronten, säger militärkällan.

Brutal taktik

I början av invasionen bestod den ryska styrkan mestadels av kontrakterade, professionella soldater. Många av dem är numera döda eller borta från striderna.

Amerikanska och västerländska källor uppskattar att närmare 200 000 ryska soldater har dödats eller sårats i strid, rapporterade New York Times förra veckan.

I den nya ryska offensiven deltar därför hundratusentals reservister som Kreml skickat till Ukraina.

Den stora anslutningen av oerfarna soldater har fått Moskva att ändra strategi på marken.

Ukrainska källor vittnar om en brutal taktik som liknar Röda Arméns våldsamma framryckningar under andra världskriget.

– Moskva slänger fram ”mänskliga vågor” av soldater i försök att slå ut de ukrainska försvarsställningarna, skriver Foreign Policy med hänvisning till källor med insyn.

Taktiken resulterar i förödande förluster, men enligt den ukrainska militären har Ryssland upphört att bry sig om dödsiffror.

– De uppmärksammar inte längre förluster på slagfältet, säger en militärkälla till Foreign Policy.

Har kapacitet kvar

Trots stora förluster har Ryssland fortfarande kapacitet att nå framgångar på slagfältet. Det varnar flera ukrainska källor för.

Landets militär uppskattar att Ryssland har rustat upp rejält inför storoffensiven.

Enligt Ukraina anfaller Moskva med följande:

 - 1 800 stridsvagnar

- 3 950 pansarfordon

- 2 700 artillerisystem

- 810 raketartillerisystem från sovjettiden

- 400 stridsflygplan

- 300 helikoptrar 

- Hundratusentals soldater

Ukrainsk oro

Från ukrainskt håll utrycks en oro över förmågan att stå emot den nya offensiven.

– Jag vet inte hur vi ska kunna stå emot den här motoffensiven. Det kommer att blir otroligt svårt. Vi har inte tillräckligt med ammunition – eller någonting, säger Sasha Ustinova, en ukrainsk parlamentariker.

– Stridsvagnarna kommer senare. Allt kommer senare. När vi får Abrams (amerikanska stridsvagnar) vet vi redan hur den ryska motoffensiven har gått, tillägger hon.

 Foto: President of Russia Office resp General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen