Bilder på Macron väcker uppståndelse – jämförs med Putin

2024 03 21

Nya pressbilder på Emmanuel Macron har väckt stor uppståndelse i medierna.

Se bilderna via en länk längst ned i texten.

Den franska presidenten har de senaste veckorna spänt musklerna kraftigt gentemot Ryssland, bland annat genom att öppna för att skicka marksoldater till Ukraina.

Nu spänner han musklerna igen – bokstavligt talat.

På Instagram har Macrons officiella fotograf Soazig de la Moissonière lagt upp Rocky-inspirerade bilder på en svettig president som gnisslar tänder samtidigt som han slår på en boxningssäck.

Jämförs med Putin

Bilderna har tagits emot med blandade reaktioner.

– En bestämd blick, som om han vill slåss med sin motståndare. Han verkar slå så hårt att hans biceps hoppar ur hans svarta t-shirt, framhåller damtidningen Femme Actuelle enligt The Guardian.

Andra är inte alls lika förtjusta över bilderna.

En del jämför till och med Macron med Vladimir Putin, som tidigare ofta fotograferades när han fiskade, sköt med vapen, red barbröstad på hästar, spelade ishockey eller besegrade motståndare i judo.

Historieprofessorn Éric Anceau vid universitetet i Lorraine är en av flera kritiker.

– Jag vet inte om de är photoshoppade eller inte, och det spelar ingen roll. Vad jag vet är dock att de är en del av den nypopulistiska virilismen som vissa ledare är förtjusta idag, och som startade med genrens mästare (tills nu) Vladimir Putin, uttrycker professorn på X med anspelning på att Macron medvetet försöker lyfta fram överdrivet manliga karaktärsdrag.

Varnar för rysk aggression

De uppmärksammade bilderna har publicerats kort efter Macrons förslag om att diskutera franska soldater i Ukraina.

Nyligen varnade han även för att Ryssland har planer på att erövra flera europeiska länder efter Ukraina.

– Om vi lämnar Ukraina ensamma, om vi låter Ukraina förlora det här kriget, så kommer Ryssland definitivt att hota Moldavien, Rumänien och Polen, sade Macron till fransk tv enligt BBC förra veckan.

Se bilderna här

Bilderna på en boxandes Macron anses vara en direkt avspegling av den hårdnade tonen mot Kreml.

– På de två bilderna ser vi statschefen redo att slåss, hans blick fäst vid boxningssäcken. Som om han var fast besluten att slå sin motståndare. De sammanbitna tänderna, presidenten ser ut som en sann krigare, framhåller Broadcaster CNews om bilderna.

Se de uppmärksammade bilderna på Emmanuel Macron genom att klicka här (länk till X, tidigare Twitter)

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen