Beskedet som hela Sverige bör jubla över

2021 05 12

Framtidstron bland Sveriges exportföretag är just nu uppe på den bästa nivån som någonsin har uppmätts. Då exporten är av väldigt stor vikt för Sveriges samhällsekonomi  indikerar de glada siffrorna en positiv utveckling för hela landet framöver.

Exportchefindex som mäter 225 exportchefers syn på marknadsläget idag och tre månader framöver registrerar nu de högsta resultaten sedan mätningarna började.

– Vi har ett rekordtryck nu i svensk exportindustri. Den högsta uppmätta nivå som vi har sett sedan vi påbörjade de här mätningarna 2007, säger Business Swedens chefekonom Lena Sellgren till SR.

Första kvartalet låg exportchefindex på 65 och nu sker en kraftig ökning upp till 71 på en skala där 50 står för gränsen mellan pessimism och optimism. Det innebär att optimismen nu till och med är större än den gamla rekordnoteringen från 2010.

– Asien fortsätter att vara tillväxtmotor med en ytterligare uppgång i index för förväntad exportefterfrågan från regionen. De risker vi ser i närtid är kopplade till förseningar i vaccinationerna, men även brist på insatsvaror och tillgång till frakt vilket allt fler företag ser som överhängande problem. Detta reflekteras i den kraftiga uppgången i andelen företag som väntar sig ökade leveranstider. Det mesta talar dock för att exportföretagens optimism består, förklarar Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.

ANALYS

Den rekordhöga optimismen bland Sveriges exportföretag är ett väldigt positivt besked för hela landet. Sverige är ett mycket exportberoende land och enligt Svenskt Näringslivs senaste uppdatering i Ekonomifakta står Sveriges export för ett värde som motsvarar hela 44 % av BNP. En rejäl uppgång för Sveriges exportföretag innebär fler nya jobb och starkare statsfinanser vilket gynnar hela Sverige.

 
[yop_poll id="34"]

Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen