Beskedet som hela Sverige bör jubla över

2021 05 12

Framtidstron bland Sveriges exportföretag är just nu uppe på den bästa nivån som någonsin har uppmätts. Då exporten är av väldigt stor vikt för Sveriges samhällsekonomi  indikerar de glada siffrorna en positiv utveckling för hela landet framöver.

Exportchefindex som mäter 225 exportchefers syn på marknadsläget idag och tre månader framöver registrerar nu de högsta resultaten sedan mätningarna började.

– Vi har ett rekordtryck nu i svensk exportindustri. Den högsta uppmätta nivå som vi har sett sedan vi påbörjade de här mätningarna 2007, säger Business Swedens chefekonom Lena Sellgren till SR.

Första kvartalet låg exportchefindex på 65 och nu sker en kraftig ökning upp till 71 på en skala där 50 står för gränsen mellan pessimism och optimism. Det innebär att optimismen nu till och med är större än den gamla rekordnoteringen från 2010.

– Asien fortsätter att vara tillväxtmotor med en ytterligare uppgång i index för förväntad exportefterfrågan från regionen. De risker vi ser i närtid är kopplade till förseningar i vaccinationerna, men även brist på insatsvaror och tillgång till frakt vilket allt fler företag ser som överhängande problem. Detta reflekteras i den kraftiga uppgången i andelen företag som väntar sig ökade leveranstider. Det mesta talar dock för att exportföretagens optimism består, förklarar Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.

ANALYS

Den rekordhöga optimismen bland Sveriges exportföretag är ett väldigt positivt besked för hela landet. Sverige är ett mycket exportberoende land och enligt Svenskt Näringslivs senaste uppdatering i Ekonomifakta står Sveriges export för ett värde som motsvarar hela 44 % av BNP. En rejäl uppgång för Sveriges exportföretag innebär fler nya jobb och starkare statsfinanser vilket gynnar hela Sverige.

 
[yop_poll id="34"]

SVERIGE: Dessa nio badplatser rödlistas hela sommaren

2025 06 18

Vid nio svenska badplatser är vattenkvaliteten för dålig.

Den överväldigande majoriteten av svenska badplatser har mycket bra vattenkvalitet.

Hela 94 procent av de 471 svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet.

Det framgår av en ny rapport från Havs-och vattenmyndigheten.

Finns badplatser att undvika

Trots att det är säkert att bada vid de flesta svenska badplatser finns det några stycken som bör undvikas.

Totalt rör det sig om nio badplatser som får underkänt.

– Nio EU-bad har klassificerats med dålig badvattenkvalitet, säger Ema Glad, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, enligt TV4.

– För de här baden behöver kommunen utreda kring källor till föroreningar och möjliga åtgärder, samt avråda från bad hela badsäsongen.

Dessa nio badplatser

Här är de nio badplatser som Havs-och vattenmyndigheten avråder från att bada i:

Bredsand - Enköping

Ängbybadet Ö, Mälaren - Stockholm

Böda Riviera/ Kyrketorps familjecamping - Borgholm

Hallarum - Karlskrona

Hälleviks strand - Sölvesborg

Hamnhusen, T-bryggan - Lomma

Örby Ängar - Helsingborg

Saltholmens Kallbadhus - Göteborg

Tumlehed - Göteborg

Färre än förra året

Glädjande är att det är färre badplatser med undermålig vattenkvalitet än förra året.

Antalet EU-bad med klassificeringen dålig badvattenkvalitet har halverats inför badsäsongen 2025 jämfört med 2024, vilket myndigheten beskriver som positivt. 

Detta beror mestadels på att kommuner utfört åtgärder vid dålig badvattenkvalitet som lett till mätbara förbättringar.

Har åtgärdat

Ema Glad kommenterar utvecklingen.

– Flera av de EU-bad som hade dålig badvattenkvalitet inför förra badsäsongen ligger i Mälaren, och Stockholms stad har lyckats åtgärda föroreningskällor och därmed fått klassificera om sex stycken av sina EU-bad inför årets badsäsong, säger Glad.

– Även Täby kommun har gjort ett liknande arbete och till följd därav fått klassificera om två EU-bad.

Läs mer: Flera flygbolag pekas ut – har de högsta ”dolda” avgifterna

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


Pojke har tatuerat sig själv – kritik mot Gröna Lund

2025 06 18

Kraftig kritik riktas nu mot Gröna Lunds kampanj.

Inför sommarsäsongen gav den populära nöjesparken besked om att folk som har Carpe Diem-tatueringar skulle få fri entré och fria åk.

Nu kritiseras nöjesparken för kampanjen efter att en pojke tatuerat sig själv i förhoppning om att få komma in på Gröna Lund gratis.

Det rapporterar TV4.

Besökte studio

Pojken i fråga kom in till Adam Kao Storms piercingstudio i Uppsala i hopp om att kunna åtgärda den hemmagjorda tatueringen.

– Det såg inte så schysst ut. De ville se om det var något vi kunde fixa och vi fick förklara att vi för det första inte tatuerar på vår studio och att det där behövde någon annan form av omvårdnad, säger Kao Storm enligt TV4.

“Riktigt fucked up”

Kao Storm menar att han förstår att det inte var nöjesparkens tanke att barn skulle tatuera sig själva, men att sättet de presenterade kampanjen på var bristfällig.

– Riktigt fucked up av Gröna Lund, säger han.

Gröna Lund svarar på kritiken att det aldrig var meningen att uppmuntra folk till att tatuera sig, men att de har sett över och förtydligat saker i sin kommunikation.

Så löd kampanjen

Gröna Lunds sätt att “hylla det kända livsmottot” var att erbjuda fri entré och fria åk till alla som visar upp en Carpe Diem-tatuering i entrén.

– I sommar vill Gröna Lund hylla livsglädjen och de små ögonblicken – med fri entré och fria åk till alla som har en Carpe Diem-tatuering, framgick av kampanjen som lanserades i början av maj.

– Nöjesparken efterlyser dessutom tio personer till en exklusiv "fånga dagen"-upplevelse, skapad för att återväcka känslan bakom livsmottot.

“Som kanske tappat känslan”

Sebastian Delefors, marknadschef på Gröna Lund, förklarade tanken.

– Vi efterlyser de som en gång tatuerade in Carpe Diem som ett löfte till sig själva, men som kanske tappat den känslan i vardagslivets pusslande, sade han i ett pressmeddelande från Gröna Lund i maj.

Läs mer: Sms-utskick från “Postnord” når svenskarna – radera direkt

Foto: Nicolas Nezzo

Text: Redaktionen