Bensinmack inför särskilt tvång – annars får man inte tanka bilen

2023 08 24

Stölderna av drivmedel har återigen blivit ett problem.

Bensin- och dieselpriserna är på väg upp igen.

Efter att den värsta kritiken i samband med förra årets rekordnivåer svalnat i takt med att priserna gick ned igen har frågan nu blossat upp ännu en gång.

Just nu närmar sig dieselpriset, 24:76 kronor vid bemannade stationer, årshögsta och 95-oktanig bensin låg i början på veckan på 21:39 kronor.

Tvingas införa tvång

När drivmedelspriserna förra året skenade ökade också stölderna. I vissa regioner uppemot 150 procent jämfört med tidigare år.

Och nu återupprepas fenomenet.

Bensinstationer på flera håll i landet är drabbade – och nu går en av OKQ8:s mackar främst i ledet för att stävja utvecklingen.

I Umeå har man nämligen infört tvång som man måste följa om man vill tanka bilen, rapporterar Sveriges Radio.

Lämna din bilnyckel eller ditt körkort i pant – annars blir det inget drivmedel.

Tio smitningar

Systemet infördes efter att macken drabbats av tio smitningar under sommaren.

– Vi har ju kameraövervakning precis som alla andra har. Men de har varit ganska duktiga på att ta bort eller byta registreringsplåtar eller varit maskerade så det har varit svårt att ta fast dem, säger Rebecka Fredriksson, säljchef på OKQ8 i Umeå, till radiokanalen.

– Då kände jag att vi behöver göra någonting för att stoppa det här.

Överens om reduktionsplikt

En återkommande aspekt av drivmedelspriserna har varit frågan om reduktionsplikten.

Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att kapa den till sex procent från och med nästa år – vilket framför allt skulle bidra till en sänkning av dieselpriserna.

Det talas om 5,50 kronor billigare per liter.

– Det är i linje med den nivå som Sverigedemokraterna lovade innan valet, även om vi naturligtvis helst hade sett ännu lägre nivå och framför allt i tidigare, kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskedet på Facebook i maj.

Har kritiserats

Sänkningen av reduktionsplikten har också kritiserats, bland annat av Naturvårdsverket som menar att det blir svårt för Sverige att nå klimatmålen med en sådan åtgärd.

– Reduktionsplikten kan endast sänkas under en kort period, för att utsläppen från inrikes transporter och arbetsmaskiner ska minska snabbt och 2030-målen nås, framhåller myndigheten på sin hemsida.

Arkivfoto: Circle K

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen