BEKRÄFTAT: Partiet svänger om Nato

2022 04 11

Sverigedemokraternas högsta ledning har fått partistyrelsens mandat att framföra ett stöd för ett svenskt medlemskap i Nato.

Det bekräftar SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson för Expressen efter ett extrainsatt möte med partiledningen på måndagen.

Bekräftar positionsförflyttning

– Det är inte utan eftertänksamhet som vi gör den här positionsförflyttningen, men vi har haft kontakt med vårt systerparti i Finland, Sannfinländarna, som också gör den här bedömningen. Vår bedömning är att Socialdemokraternas tidsplan är alldeles för långsam, säger han till tidningen.

Majoritet i riksdagen

Beskedet från SD innebär att det finns en majoritet i Sveriges riksdag som är för ett svenskt medlemskap i Nato.

Sverigedemokraternas vändning beror till stor del på Natodebatten i grannlandet Finland. Mycket tyder på att Sveriges grannland närmar sig en ansökan om ett medlemskap i militäralliansen.

Aron Emilsson konstaterar att partiets nya linje motiverats av att Sverige har en historisk tradition av att ”gå armkrok” med Finland gällande säkerhetspolitiska beslut, rapporterar Expressen.

Nytt läge

Beskedet från SD innebär att endast tre partier i Sveriges riksdag säger nej till Nato. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Regeringspartiet Socialdemokraterna inledde i dag en intern debatt om frågan.

Ett före och ett efter

– Det är egentligen inga konstigheter – de analyser som ligger till grund för den socialdemokratiska kongressens säkerhetspolitiska ställningstaganden utgår från en verklighet som inte längre finns. Det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin på Facebook.

Foto: Nato

Text: Redaktionen