Barnfamiljer trakasserade i Almedalen

2022 07 08

Flera barnfamiljer berättar att de har drabbats av trakasserier under Almedalsveckan.

Politikerveckan i Almedalen är tänkt att vara en härlig fest för alla som tycker om politik och glatt umgänge. Men i år förvandlades eventet till en mörk tillställning.

Spanade efter flera offer

Det var när psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren var på väg mellan två seminarier som 32-årige Theodor Engström anföll henne med en kniv och högg henne till döds.

Knivmordet skakade om Almedalen och hela Sverige och det har även framkommit att den misstänkte mördaren har spanat efter flera andra potentiella offer på plats under Almedalsveckan i Visby.

Trakasserades av okända män

Nu framkommer det även att andra otäcka händelser har ägt rum i Almedalen under den pågående politikerveckan.

Flera barnfamiljer berättar att de har utsatts för trakasserier när de besökte Almedalen i Visby. Det handlar bland annat om familjer där någon av familjemedlemmarna – i vissa fall barn – har burit med sig regnbågsflaggor.

De har blivit trakasserade av för dem okända personer som uttryckt sig mycket obehagligt, uppger vittnen till denna sida.

Sa hemska saker

– Det kom fram män som var mycket obehagliga och sa hemska saker till oss, säger en av de drabbade.

Den drabbade framhåller att de fick känslan av att det inte var någon spontan yttring utan att det var mer eller mindre en planerad eller sökt händelse.

Att flera andra har drabbats stärker bilden av att trakasserierna kan ha varit systematiska.

Barn stod intill

– Vi har aldrig sett de här männen förut. Det var otäckt och vi visste inte vad vi skulle svara, säger en annan av de drabbade.

I båda dessa fall fanns det med barn hos de drabbade familjerna när männen gick fram till dem. Männen uttalade sig bland annat mycket nedsättande om samkönade par.

– Det är ju sjukt att det kan gå till så här i Sverige år 2022. Och i Almedalen som ska vara en trevlig och öppen vecka där alla är välkomna.

Vågar inte komma tillbaka

En av de som utsattes för trakasserier säger att hon inte är säker på att hon vågar komma tillbaka till Almedalen.

– Det här hände ju mitt på dagen. Sådant vill man inte vara med om igen, säger hon.

Foto: Elin Nysten, Region Gotland

Text: Redaktionen