JUST NU: Almedalsmördaren spanade efter flera offer

2022 07 08

Den misstänkta mördaren ska ha haft "högre ställda mål".

32-årige Theodor Engström har häktats misstänkt för mordet på Ing-Marie Wieselgren.

Attacken skakade Almedalsveckan och hela Sverige.

“Gått runt och rekat”

Enligt mannens advokat, Staffan Fredriksson, kände Engström på förhand till vem Ing-Marie var och hennes roll som psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner.

– Han har gått runt någon eller några dagar före gärningen och rekat i Visby, säger han till Dagens Nyheter.

Väntade in rätt tillfälle

Försvarsadvokaten säger också att den misstänkta mördaren följde sitt offers schema via sin mobiltelefon och därefter väntade in rätt tillfälle att attackera.

Utesluter inte minister som mål

Fler människor än Ing-Marie hade dock kunnat bli offer för 32-åringen. 

– Det är inga som är namngivna. Hade han inte lyckats med Ing-Marie hade han en plan B, säger Staffan Fredriksson som även menar att Engström hade “högre ställda mål”.

I en annan intervju, med Expressen, utesluter inte Fredriksson att ett högre mål skulle vara en minister men vill inte närmare kommentera frågan.

Ville visa missnöje med psykiatrin

Enligt kammaråklagare Petra Götell började förberedelserna redan veckan före attacken på Ing-Marie Wieselgren. 

Motivet bakom mordet uppges vara hennes engagemang inom psykiatrin. Engström ska ha åkt till Almedalen för att visa sitt missnöje med psykiatrivården i Sverige.

– Exakt hur det har gått till är lite oklart, om han har väntat på henne eller följt efter, men som vi har förstått det så var målsägande måltavlan, säger Petra Götell till Expressen.

Säpo: Extra allvarligt i Almedalen

Att mordet ägde rum mitt under pågående politikervecka i Visby, där alla riksdagens partiledare finns på plats tillsammans med ett flertal andra statstjänstemän, gör dådet ännu allvarligare anser Säpo.

– Säkerhetspolisen ser mycket allvarligt på det inträffade givet var och när det inträffade – under just Almedalsveckan, ett arrangemang som för många ses som en symbol för den svenska demokratin och vårt öppna samhälle, säger Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säpo, till tidningen.

Text: Redaktionen