Avslöjande bilder visar gigantisk skada
2022 10 18
Nu kommer avslöjande dokumentation av skadorna på Nord Stream 1 och 2.
Det avslöjar Expressen som med hjälp av en undervattenskamera har filmat skadorna, vars omfattning hittills har varit höljda i dunkel.
Bilderna visar att runt 50 meter gasrör är bortsprängt.
– Man ser att det varit en väldigt stor påverkan på havsbotten runt röret, , konstaterar Trond Larsen, en erfaren drönarpilot från det norska företaget Blueye Robotics som bistår tidningen.
Rännor i sjöbotten
Han tillfogar dessutom:
– Det går rännor i sjöbotten där rören har legat där man ser trasiga föremål som ser ut som rördelar.
Det var i slutet på september som det plötsligt började bubbla på vattenytan i trakterna mellan danskt och svenskt territorium. Ganska snabbt framgick det att det var skador på gasledningarna från Ryssland som orsakade bubblandet.
Omgående tog spekulationerna fart om huruvida det var skador på grund av olyckshändelse, slitage eller om det var främmande makt som orsakat dem.
– Om det visar sig vara sabotage, vilket utmålats i en mängd medier, så finns sannolikt även storpolitiska effekter att beakta i detta, framhöll Ben Bock, chef för säkerhet och teknik på Energigas Sverige, till tidningen Ny Teknik kort efter händelsen.
Storpolitiska effekter
Det fick sannerligen storpolitiska effekter. Så snart det stod klart att det mesta talade för att det var yttre påverkan ville bland andra ägaren av gasledningen vara med och undersöka.
– Det måste till en utredning. Självfallet med ryskt deltagande, påpekade Rysslands vice utrikesminister Sergej Versjinin till ryska medier, rapporterade nyhetsbyrån AFP den 5 oktober.
Det avslogs omgående av bland andra Sveriges försvarsminister. Parallellt slogs det fast:
– Efter en samlad bedömning kan vi konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2, säger Nina Odermalm-Schei, på Säpo till TT i början på oktober.
Utreds av Riksenheten för säkerhetsmål
Händelsen vid de sprängda gasledningarna rubriceras i dag som grovt sabotage. Den svenska förundersökningen leds av kammaråklagare Mats Ljungqvist på Riksenheten för säkerhetsmål, då det misstänkta brottet ”åtminstone delvis kan vara riktat mot svenska intressen”.
Det har Åklagarmyndigheten uppgett i ett pressmeddelande.
Foto: Kustbevakningen
Text: Redaktionen