Australisk diamantpytonorm har tagit sig in i Sverige

Anställda vid verkstadsföretaget Meritor i Lindesberg mellan Örebro och Västerås fick en chock i veckan.

Tog sig in olagligt

Det hade anlänt en försändelse i form av en låda från Australien men det var inte skruvar eller muttrar som fick den största uppmärksamheten i lådan.

I stället slingrade en australisk diamantpytonorm ut ur lådan.

Det är inte lagligt att föra in ormar i Sverige utan att följa det strama regelverket med tillhörande tillståndsgivelse med mera men diamantpytonormen hade tagit sig in helt på eget bevåg – utan att meddela Tullverket.

Utan mat i många veckor

Ormen var dock inte särskilt kapabel att slingra sig utan var så medtagen efter resan att den närmast trillade ut ur lådan ned på företagets golv, enligt tidningen Kollega.

– Den var utmattad när den kom efter att ha befunnit sig på en båt från Australien utan mat och vatten i fyra, fem veckor, framför Magnus Karlsson vid Unionenklubben på Meritor till tidningen.

15 kilo tung

Diamantpytonormen, som även kallas för rutpytonorm, lever i Australien, Nya Guinea och Salomonöarna.

Den kan väga upp till 15 kilo och bli fyra meter lång. Ormens utseende är diamantmönstrat och kan skifta mellan svart, vit, oliv och guldfärg.

Den är aktiv både dag- och nattid och äter ödlor och fåglar. Det har även inträffat incidenter som visar att den är livsfarlig för hundar och katter.

8 600 anställda

Lindesbergsföretaget Meritor tillverkar fram- och bakaxlar till bussar och lastbilar och får en hel del leveranser från runt om i världen.

Företaget har över 8 600 anställda och finns i 19 olika länder.

Meritors omfattande internationella nätverk gör att de ofta får leveranser från olika världsdelar men några ormar har de aldrig stött på i sina postförsändelser tidigare.

Till Skansen

Meritors personal fattade snabbt beslut om att diamantpytonormen borde få ett mer lämpligt hem än företagets korridorer i Lindesberg, uppger Kollega.

– Vi tyckte ormen skulle få det bättre på Skansenakvariet så en anställd körde den till Stockholm i sin bil, säger Magnus Karlsson till tidningen.

Ormen var emellertid alltför medtagen för att återhämta sig och Skansenpersonalen meddelar att ormen har gått bort.

Baserat i USA

Meritors huvudkontor ligger i Michigan i USA och företaget är noterat på New Yorkbörsen.

Kontoret i Lindesberg är en av Örebro läns största arbetsgivare med omkring 700 anställda.

Arkivfoto: T. McPherson

Text: Redaktionen

2023 05 07

En orm som kan bli upp till fyra meter lång och kramar ihjäl sina offer har tagit sig in i Sverige.