Australisk diamantpytonorm har tagit sig in i Sverige

Anställda vid verkstadsföretaget Meritor i Lindesberg mellan Örebro och Västerås fick en chock i veckan.

Tog sig in olagligt

Det hade anlänt en försändelse i form av en låda från Australien men det var inte skruvar eller muttrar som fick den största uppmärksamheten i lådan.

I stället slingrade en australisk diamantpytonorm ut ur lådan.

Det är inte lagligt att föra in ormar i Sverige utan att följa det strama regelverket med tillhörande tillståndsgivelse med mera men diamantpytonormen hade tagit sig in helt på eget bevåg – utan att meddela Tullverket.

Utan mat i många veckor

Ormen var dock inte särskilt kapabel att slingra sig utan var så medtagen efter resan att den närmast trillade ut ur lådan ned på företagets golv, enligt tidningen Kollega.

– Den var utmattad när den kom efter att ha befunnit sig på en båt från Australien utan mat och vatten i fyra, fem veckor, framför Magnus Karlsson vid Unionenklubben på Meritor till tidningen.

15 kilo tung

Diamantpytonormen, som även kallas för rutpytonorm, lever i Australien, Nya Guinea och Salomonöarna.

Den kan väga upp till 15 kilo och bli fyra meter lång. Ormens utseende är diamantmönstrat och kan skifta mellan svart, vit, oliv och guldfärg.

Den är aktiv både dag- och nattid och äter ödlor och fåglar. Det har även inträffat incidenter som visar att den är livsfarlig för hundar och katter.

8 600 anställda

Lindesbergsföretaget Meritor tillverkar fram- och bakaxlar till bussar och lastbilar och får en hel del leveranser från runt om i världen.

Företaget har över 8 600 anställda och finns i 19 olika länder.

Meritors omfattande internationella nätverk gör att de ofta får leveranser från olika världsdelar men några ormar har de aldrig stött på i sina postförsändelser tidigare.

Till Skansen

Meritors personal fattade snabbt beslut om att diamantpytonormen borde få ett mer lämpligt hem än företagets korridorer i Lindesberg, uppger Kollega.

– Vi tyckte ormen skulle få det bättre på Skansenakvariet så en anställd körde den till Stockholm i sin bil, säger Magnus Karlsson till tidningen.

Ormen var emellertid alltför medtagen för att återhämta sig och Skansenpersonalen meddelar att ormen har gått bort.

Baserat i USA

Meritors huvudkontor ligger i Michigan i USA och företaget är noterat på New Yorkbörsen.

Kontoret i Lindesberg är en av Örebro läns största arbetsgivare med omkring 700 anställda.

Arkivfoto: T. McPherson

Text: Redaktionen

2023 05 07

En orm som kan bli upp till fyra meter lång och kramar ihjäl sina offer har tagit sig in i Sverige.


Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 16

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen