APOTEKET LARMAR: Utbrett hälsoproblem ökar – 90 procent drabbade

2024 03 06

En turbulent omvärld och ett pressat ekonomiskt läge har lett till att ett utbrett hälsoproblem förvärrats ytterligare hos unga svenskar.

Det visar en ny Sifo-undersökning som tagits fram på uppdrag av Apoteket Hjärtat.

Hälsoproblemet som ökar är olika typer av magbesvär. Enligt undersökningen har 90 procent svenskar i åldern 18-29 år drabbats av magbesvär under det senaste året.

Var femte person uppger att problemen har förvärrats till följd av oro. Besvären  har framför allt förvärrats av utomstående faktorer, till exempel en ökad oro för inflationen och krig och konflikter i omvärlden.

Ekonomen uppmanar: Agera direkt

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, beskriver omvärldsläget som en ”helt ny upplevelse” för många unga personer.

– Även om den oroliga omvärlden påverkar alla åldersgrupper är det en helt ny upplevelse för många unga. Stress och oro kopplat till detta påverkar inte bara det psykiska välmåendet, utan kan även bidra till fysiska besvär med till exempel magen, säger Svedberg.

Unga som upplever ekonomiskt oro uppmanas att agera.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, framhåller att det är viktigt att angripa stress- och ångestrelaterade problem, exempelvis ekonomisk oro.  

– Upplever man ekonomisk oro till den grad att det påverkar ens välmående negativt är min rekommendation, oavsett ålder, att försöka skapa en mer förutsägbar ekonomi. Att göra en budget och följa upp den månadsvis, till och med veckovis, kan minska stressen, säger ekonomen och tillägger:

– Genom att kolla upp när stora utgifter ska betalas, som skatten på bilen, kan man vara mer förberedd. Och om man lever på små marginaler kan man försöka sprida ut kostnader och betala exempelvis försäkringar månadsvis i stället för årsvis.

Rådet: Sök hjälp

Apotekets Hjärtats chefsapotekare Annika Svedberg uppmanar även unga personer att agera.

Först och främst bör man söka hjälp för sin oro, enligt apotekaren.

– Den viktigaste och mest långsiktiga lösningen för att motverka magbesvär är att försöka få bukt med den bakomliggande orsaken, till exempel genom att söka professionell hjälp för sin oro och stress. Om man redan har drabbats av magbesvär finns det flera receptfria läkemedel som kan lindra, säger hon.

Foto: J. Borba resp A. Swancar

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen