ANNONS: Därför kan oddsen ha rätt om SD

2022 09 05

Exakt en vecka kvar till valet och opinionsmätningarna duggar tätt. Aldrig förr har vi sett en sådan hög frekvens av olika mätningar och dagligen rapporterar media kring nya rörelser – med allt större svängningar. Som ett komplement använder många alltmer spelbolagens odds för att försöka sia om framtiden och just nu hittar vi en rad områden där de skiljer sig mot opinionsinstituten.   

– Opinionsmätningarna kommer som bekant allt tätare så här nära valet, samtidigt som partierna skruvar upp sina utspel. Oddsen är däremot något trögrörligare eftersom vi även väger in vad spelarna tror, säger Robin Olenius, PR-chef på Betsson. 

– Just nu visar oddsen på att SD kanske inte blir så stora som många mätningar visar. Vidare har vi fortsatt Magdalena Andersson som favorit trots att en del mätningar visar på en högersväng, säger Betssons PR-chef. 

Se alla oddsen för valet här

Jimmie som statsminister? 

Enligt Betsson väntas SD få under 21 procent av rösterna. Magdalena Andersson ger 165 kronor tillbaka vid en satsad hundralapp, medan Ulf Kristersson står i 2,25. Men även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är spelbar och ger 30.00 gånger pengarna, vilket vittnar om att det är osannolikt att vi ser en höst där Jimmie Åkesson tillträder som statsminister. 

Utöver klassiska spel kring hur stora partierna blir och vem som bli statsminister och vilka som bildar regering har Betsson även specialspel som exempelvis; ”kommer Moderaterna byta partiledare efter valet” eller ”Vem blir idrottsminister?”. 

Tror på ny partiledare 

­– SD rusar som bekant i många opinionsmätningar men högerblocket är fortsatt underdog. Frågan är vad den valutgången skulle innebära för Ulf Kristerssons framtid? Våra oddssättare tror i alla fall på partiledarbyte under 2022, fortsätter Robin Olenius. 

Betsson har erbjudit spel på politiska val i över 10 år och aldrig har så många olika regeringsalternativ varit spelbara. Här väger inte bara antal mandat in utan mer hur de lyckas förhandla fram en regering efter valet. 16 möjliga regeringsalternativ finns spelbara, och i nuläget är en regering bestående av endast Socialdemokraterna eller M + L + KD de som har lägst odds, där båda står i 4,0 gånger insatsen. 

Samtliga odds på riksdagsvalet från Betsson hittar du här

Ofta nära sanningen 

Så vilka har mest rätt, opinionsinstituten eller oddssättarna? 

– Till skillnad från opinionsmätningarna är oddsen inte lika ”här och nu”, utan väger in framtiden och hur vi tror det kommer sluta. Ibland har vi lyckats bättre och ibland sämre på att pricka in utfallet och egentligen ska man se oddsen som ett komplement till mätningarna. Spelarna berättar inte vilka de ska rösta på utan hur de tror att andra ska rösta, och när spelen blir så många hamnar vi ofta nära sanningen, säger Robin Olenius på Betsson.

Denna artikel är en annons med innehåll från Betsson och ej en artikel av MarcusOscarsson.se