ANNONS: Därför kan oddsen ha rätt om SD

2022 09 05

Exakt en vecka kvar till valet och opinionsmätningarna duggar tätt. Aldrig förr har vi sett en sådan hög frekvens av olika mätningar och dagligen rapporterar media kring nya rörelser – med allt större svängningar. Som ett komplement använder många alltmer spelbolagens odds för att försöka sia om framtiden och just nu hittar vi en rad områden där de skiljer sig mot opinionsinstituten.   

– Opinionsmätningarna kommer som bekant allt tätare så här nära valet, samtidigt som partierna skruvar upp sina utspel. Oddsen är däremot något trögrörligare eftersom vi även väger in vad spelarna tror, säger Robin Olenius, PR-chef på Betsson. 

– Just nu visar oddsen på att SD kanske inte blir så stora som många mätningar visar. Vidare har vi fortsatt Magdalena Andersson som favorit trots att en del mätningar visar på en högersväng, säger Betssons PR-chef. 

Se alla oddsen för valet här

Jimmie som statsminister? 

Enligt Betsson väntas SD få under 21 procent av rösterna. Magdalena Andersson ger 165 kronor tillbaka vid en satsad hundralapp, medan Ulf Kristersson står i 2,25. Men även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är spelbar och ger 30.00 gånger pengarna, vilket vittnar om att det är osannolikt att vi ser en höst där Jimmie Åkesson tillträder som statsminister. 

Utöver klassiska spel kring hur stora partierna blir och vem som bli statsminister och vilka som bildar regering har Betsson även specialspel som exempelvis; ”kommer Moderaterna byta partiledare efter valet” eller ”Vem blir idrottsminister?”. 

Tror på ny partiledare 

­– SD rusar som bekant i många opinionsmätningar men högerblocket är fortsatt underdog. Frågan är vad den valutgången skulle innebära för Ulf Kristerssons framtid? Våra oddssättare tror i alla fall på partiledarbyte under 2022, fortsätter Robin Olenius. 

Betsson har erbjudit spel på politiska val i över 10 år och aldrig har så många olika regeringsalternativ varit spelbara. Här väger inte bara antal mandat in utan mer hur de lyckas förhandla fram en regering efter valet. 16 möjliga regeringsalternativ finns spelbara, och i nuläget är en regering bestående av endast Socialdemokraterna eller M + L + KD de som har lägst odds, där båda står i 4,0 gånger insatsen. 

Samtliga odds på riksdagsvalet från Betsson hittar du här

Ofta nära sanningen 

Så vilka har mest rätt, opinionsinstituten eller oddssättarna? 

– Till skillnad från opinionsmätningarna är oddsen inte lika ”här och nu”, utan väger in framtiden och hur vi tror det kommer sluta. Ibland har vi lyckats bättre och ibland sämre på att pricka in utfallet och egentligen ska man se oddsen som ett komplement till mätningarna. Spelarna berättar inte vilka de ska rösta på utan hur de tror att andra ska rösta, och när spelen blir så många hamnar vi ofta nära sanningen, säger Robin Olenius på Betsson.

Denna artikel är en annons med innehåll från Betsson och ej en artikel av MarcusOscarsson.se


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen