ANNIE LÖÖF: SD sopar sexbrott under mattan – om det inte är invandrare

2021 11 22

– Så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan.

Det säger centerledaren Annie Lööf som riktar hård kritik mot Sverigedemokraterna.

Kränkande enligt enig hovrätt

Bakgrunden är SD:s uttalande efter att partiets EU-parlamentariker Peter Lundgren i dag dömdes i Göta Hovrätt för sexuellt ofredande och döms till 60 dagsböter om 1 000 kronor. Han friades i tingsrätten men fälls av en enig hovrätt som anser att en kränkande handling skett utan samtycke.

SD kommenterar domen

Annie Lööf är upprörd efter ett uttalande av SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

– Det är bra att detta utretts noga av rättsväsendet. Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad, uppger han till SVT.

Annie Lööf upprörd

Annie Lööf (C) anser att SD mäter brottslighet med olika måttstockar beroende på vem som har utfört brottet.

– Sverigedemokraterna ledning försvarar en dömd sexualbrottsling med argument som för tanken till parallell rättskipning, anser Annie Lööf.

Kritiserar SD:s partikultur

Hon menar att SD har ett problem med sin partikultur.

– Det säger mycket om deras sunkiga partikultur och om synen på sexualbrott, framför Annie Lööf.

Centerledaren menar att SD behandlar folk olika

– Så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan. Förkastligt, understryker Annie Lööf (C).

Ser honom som nära vän

SD har till SVT lämnat en kommentar från den kvinna som Peter Lundgren (SD) nu dömts för att ha ofredat. Hon klargör att händelsen är utredd mellan henne och SD-ledamoten som hon ser som en nära vän och hon ville inte se en rättssak av det hela uppger SVT.

Lagt fram mer bevisning

Jönköpings tingsrätt frikände SD:s EU-parlamentariker men domen överklagades till Göta Hovrätt som framhåller att åklagaren lagt fram mer bevisning än vid tingsrätten.

Två längre inspelningar

– Bland annat har det presenterats två längre inspelningar av telefonsamtal mellan målsäganden och ett vittne där de avhandlar vad som inträffat, samt en filmsekvens från en intervju med EU-parlamentarikern där han uttalar sig om händelsen. Därutöver har hovrätten tagit del av de förhör som hölls vid tingsrätten och annan bevisning som åberopades redan där, uppger Göta Hovrätt i dag.

Tagit på brösten

– Hovrätten har kommit fram till att det genom den samlade utredningen är ställt utom rimligt tvivel att EU-parlamentarikern tog målsäganden på brösten vid det aktuella tillfället och att det skedde mot hennes vilja. Även om målsäganden inte själv polisanmälde händelsen eller har önskat medverka i brottsutredningen står det klart att hon inte samtyckte till det som mannen gjorde, uppger Göta Hovrätt.

Foto: Centerpartiet