ANNIE LÖÖF: SD sopar sexbrott under mattan – om det inte är invandrare

2021 11 22

– Så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan.

Det säger centerledaren Annie Lööf som riktar hård kritik mot Sverigedemokraterna.

Kränkande enligt enig hovrätt

Bakgrunden är SD:s uttalande efter att partiets EU-parlamentariker Peter Lundgren i dag dömdes i Göta Hovrätt för sexuellt ofredande och döms till 60 dagsböter om 1 000 kronor. Han friades i tingsrätten men fälls av en enig hovrätt som anser att en kränkande handling skett utan samtycke.

SD kommenterar domen

Annie Lööf är upprörd efter ett uttalande av SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

– Det är bra att detta utretts noga av rättsväsendet. Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad, uppger han till SVT.

Annie Lööf upprörd

Annie Lööf (C) anser att SD mäter brottslighet med olika måttstockar beroende på vem som har utfört brottet.

– Sverigedemokraterna ledning försvarar en dömd sexualbrottsling med argument som för tanken till parallell rättskipning, anser Annie Lööf.

Kritiserar SD:s partikultur

Hon menar att SD har ett problem med sin partikultur.

– Det säger mycket om deras sunkiga partikultur och om synen på sexualbrott, framför Annie Lööf.

Centerledaren menar att SD behandlar folk olika

– Så länge det inte är en invandrare som begått brottet sopas de under mattan. Förkastligt, understryker Annie Lööf (C).

Ser honom som nära vän

SD har till SVT lämnat en kommentar från den kvinna som Peter Lundgren (SD) nu dömts för att ha ofredat. Hon klargör att händelsen är utredd mellan henne och SD-ledamoten som hon ser som en nära vän och hon ville inte se en rättssak av det hela uppger SVT.

Lagt fram mer bevisning

Jönköpings tingsrätt frikände SD:s EU-parlamentariker men domen överklagades till Göta Hovrätt som framhåller att åklagaren lagt fram mer bevisning än vid tingsrätten.

Två längre inspelningar

– Bland annat har det presenterats två längre inspelningar av telefonsamtal mellan målsäganden och ett vittne där de avhandlar vad som inträffat, samt en filmsekvens från en intervju med EU-parlamentarikern där han uttalar sig om händelsen. Därutöver har hovrätten tagit del av de förhör som hölls vid tingsrätten och annan bevisning som åberopades redan där, uppger Göta Hovrätt i dag.

Tagit på brösten

– Hovrätten har kommit fram till att det genom den samlade utredningen är ställt utom rimligt tvivel att EU-parlamentarikern tog målsäganden på brösten vid det aktuella tillfället och att det skedde mot hennes vilja. Även om målsäganden inte själv polisanmälde händelsen eller har önskat medverka i brottsutredningen står det klart att hon inte samtyckte till det som mannen gjorde, uppger Göta Hovrätt.

Foto: Centerpartiet


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen