Annie Lööf (C) kan vara på väg att få ministerpost – Kan stoppa krisen

2021 06 20

Stefan Löfven (S) kan komma att ombilda regeringen för att lösa krisen och då är Annie Lööf (C) en nyckelperson

Det är statsvetare Marja Lemne vid Södertörns högskola inne på enligt TT, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Min tolkning är att hon är väldigt angelägen om formellt inflytande, säger Marja Lemne och framhåller att det skulle kunna leda till en lösning på den pågående situationen.

Teorin är att om Centerpartiet ska dra tillbaka kravet på så kallade marknadshyror så behöver partiet få något annat och då skulle ministerposter ligga nära till hands. Ett tillbakadraget krav på marknadshyror skulle i sin tur få V att rösta ja till Stefan Löfven vid omröstning i morgon måndag.

ANALYS
Att krisen kan lösas genom att Annie (C) blir minister och att Centern tar plats i regeringen – kanske med flera ministerposter – är en helt ny och mycket intressant teori.

Att Centern varit mycket måna om att markera att partiet är öppet för att bilda regering med både S och Moderaterna talar emellertid emot att Centern redan ett år före valet skulle gå in i en regering med S. Om C-ledningen dock bedömer att reaktionerna på Centerns besked i regeringsfrågan i våras samt M-KD:s allt närmare ställning till SD har minskat sannolikheten drastiskt för att C och M bildar regering efter valet 2022 så kan det tala för den nya teorin om en S-C-regering redan nu.

Ett annat hett alternativ är att S och C gemensamt meddelar att det inte blir något förslag om friare hyressättning, så kallade marknadshyror utan att man skjuter upp det kontroversiella  förslaget vilket skulle få Vänstern att rösta ja i misstroendeomröstningen.

Det råder ingen tvekan om att Centern just nu är nyckelparti i vägen framåt i svensk politik de närmaste dagarna.

[yop_poll id="230"]