Anders Borg varnar för ekonomisk kollaps – uppmanar hushållen
2024 10 11
Den tidigare finansministern Anders Borg (M) varnar för katastrofala scenarier för världsekonomin.
I boken “Vart är vi på väg?” som släpptes i början av oktober uppmärksammar den forne ministern flera orosmoln i den globala ekonomin.
Flera av dem skulle direkt kunna påverka svenska hushåll.
– "Vart är vi på väg?" ger en bred förståelse för hur den svenska ekonomin kommer att påverkas av omvärlden de närmaste åren, men erbjuder också de insikter som behövs för att svenska samhället såväl som gemene man ska kunna navigera bland fallgroparna, beskrivs Anders Borgs bok enligt Adlibris.
"Som covid- och finanskrisen på samma gång"
Exministern pekar i synnerhet ut en riskfaktor som den värsta av allihop.
Om Kina gör verklighet av sin ambition att annektera önationen Taiwan skulle konsekvenserna på världsmarknaden bli katastrofala.
Den globala handeln skulle kunna stanna helt.
– Man kan säga att det blir som att ha covid-krisen och finanskrisen samtidigt. Det är mycket allvarligt och besvärligt, har Anders Borg nyligen förklarat i en intervju med TV4.
Går inte att utesluta
Det finns ett givet skäl till varför Borg pekar ut just Kinas och Taiwans betydelse.
Taiwan är nämligen världscentrum för de chip som används för att framställa artificiell intelligens. Allt från telefoner till elbilar och annan elektronik använder sig av deras produkter.
Enligt siffror från BBC kontrollerar det taiwanesiska företaget TSMC mer än halva världsmarknaden.
Taiwan själva har återkommande varnat för att Kina planerar en invasion av önationen. Även Australien har larmat om samma sak.
Anders Borg bedömer i nuläget konflikten som mindre sannolik, men kan inte heller utesluta det ur riskbedömningen.
– Efter vad som hände med Ryssland och Ukraina och efter vad Hamas har gjort i Israel, så kan man inte avfärda den här typen av geopolitiska risker, säger han enligt Aftonbladet.
Uppmanar hushållen
Hushåll i Sverige skulle inte undgå att påverkas av en sådan kris. Anders Borg uppmärksammar även USA-valet, högre skuldberg i USA och en långsiktig risk för högre räntor som en del av kalkylen.
Enligt Anders Borg kan man inte bara förlita sig på välfärdssystemet utan måste också ha ett eget sparande.
– Går räntorna upp i USA, kommer det över till Europa och Sverige. För ett svenskt hushåll ska man tänka att runt tre procents bostadsränta ska man kunna leva med, säger han till TV4.
Foto: Talarforum
Text: Redaktionen