Australien varnar för nytt krig – jämför med andra världskriget

2024 06 08

Kevin Rudd, Australiens ambassadör i USA, varnar för att ett nytt krig i världen närmar sig.

Ambassadören, som varit premiärminister i Australien vid två tillfällen och även haft rollen som utrikesminister under två år, pekar på en förhöjd risk att Kina invaderar Taiwan.

– Vi skulle vara dumma om vi ignorerar den ökade tydligheten i Kinas militära signalering, inklusive mönstret för dess senaste militära övningar, säger Kevin Rudd enligt Reuters.

Som andra världskriget

Kevin Rudd är väl insatt i ämnet. Nyligen släppte han boken “Det (o)tänkbara kriget” som belyser risken för en förödande konflikt mellan USA och Xi Jinpings Kina.

Den australiensiska politikern varnar nu även för att ett sådant krig skulle få katastrofala följder för hela planeten.

Han talar om konsekvenser som skulle vara lika illa som efter andra världskriget.

– De ekonomiska kostnaderna, inrikespolitiska effekterna och okända geostrategiska konsekvenser som ett sådant krig skulle generera skulle sannolikt vara av en storleksordning som vi inte har sett sedan andra världskriget, säger den forne premiärministern.

Han menar att det egentligen inte spelar någon roll om USA eller Kina vinner ett sådant krig – eller om det hamnar i ett blodigt dödläge.

Världen kommer att förändras i grunden ändå.

– Oavsett resultat kommer världen sannolikt att bli en radikalt annorlunda plats efter ett sådant krig än den var tidigare, säger Kevin Rudd.

Simulerade attack mot Taiwan

Taiwan är en demokratiskt självstyrande önation som Kina hävdar tillhör diktaturens territorium.

Man har flera gånger hotat med att invadera ön om Taiwan utropar självständighet.

I slutet av maj höjdes spänningarna kraftigt efter att Kina genomförde en flera dagar lång “straffövning” runt Taiwan kort efter att William Lai valts till ny president.

Kina övade på att omringa önationen med fartyg, flygplan och missilangrepp, på liknande sätt som man gjorde i augusti efter att USA:s dåvarande talman Nancy Pelosi besökte landet.

Vid den här övningen var dock läget annorlunda.

–  Den här gången säger analytiker att Kina går ett steg längre och simulerar en fullskalig attack på ön, uppger BBC:s korrespondent Rupert Wingfield-Hayes som rapporterade vid tillfället.

Tillförlitligheten kan gå i kras

Hur Kina kommer att agera avgörs helt hur diktaturen uppfattar styrkan i USA:s avskräckningsmetoder, menar Kevin Rudd.

Om Kina framgångsrikt skulle lyckas annektera Taiwan skulle det påverka USA:s trovärdighet och ha “djupgående och potentiellt oåterkalleliga effekter på den upplevda tillförlitligheten hos amerikanska allianser över hela världen”, säger ambassadören.

USA:s president Joe Biden har tidigare deklarerat att man åtagit sig att försvara Taiwan militärt vid ett väpnat angrepp. 

Donald Trump har i tidigare uttalanden inte velat slå fast att han skulle göra samma sak, även om han inte utesluter ett sådant scenario.

Foto: Department of Foreign Affairs and Trade resp Nato

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen