ANALYS: Texten som kritiserats hårt för sitt grova hat mot Annie (C)

2021 11 09

Här är min syn på den omtalade texten i tidningen Fokus som handlar om hat mot en av våra partiledare.

Under all min tid då jag bevakat politik har jag alltid markerat tydligt mot personangrepp, hot, hat och mobbning i sociala medier avseende alla 8 partiledare och alla 8 partier. Och jag har många gånger försvarat alla partiledare, från Jonas Sjöstedt (V) hela vägen till Jimmie Åkesson (SD) när det gäller osakligheter, personangrepp, hot, hat och mobbning på många olika nivåer.

Här är några exempel:

🔸 1, 2017 Trakasserier mot Jimmies (SD) bostad.

🔸 2, 2018 Grova och oacceptabla påhopp mot Jimmie (SD) vid hans Thailandsresa

Lika för alla

Jag har gjort samma sak för alla partiledare genom åren. Att jag lyfte fram Jimmie ovan är för att han värderingspolitiska motpol nu blivit utsatt i nyhetsmagasinet Fokus och jag vill betona att alla partiledare ska behandlas värdigt - Annie (C) såväl som Jimmie (SD), Stefan (S) såväl som Ebba (KD), och alla de andra. Att ingen partiledare ska drabbas av hat, hot och mobbning har jag alltid betonat. Så här skriver Fokus om en av Sveriges 8 partiledare, nämligen Annie Lööf.

▪ Texten inleds med att man hatar partiledaren.

▪ Att hennes uppsyn, det vill säga ansiktsuttryck, är en känslotrigger.

▪ Att man kan spy beroende på vad hon säger.

▪ Att man hatar partiledaren är nästan existentiellt.

▪ Att partiledaren alltid har ett nedlåtande sätt.

▪ Att straff måste delas ut enligt alla religioner..

▪ Att partiledaren aldrig skulle hållas tillbaka av heder eller moral.

▪ Texten avslutas åter med att man hatar partiledaren för att den sabbat för alla.

Tidningens eget försvar

Ordet ”man” ovan avser skribenten men jag tänker inte nämna skribentens namn ty det är inte det intressanta – tvärtom tänker jag inte bidra till att folk hatar tillbaka mot henne. Jon Åsberg, vd och chefredaktör för Fokus, försvarar publiceringen i Expressen med bland annat följande motiveringar:

– Fokus ska ha högt till tak

– Alla får säga precis vad de tycker så länge det inte är åtalbart.

– Skribenten ger inte uttryck för hot eller uppmanar någon att göra något mot Annie Lööf.

– Uppger att redaktionen fått många mejl varav 60 % positiva.

– Det finns en tilltagande lättkränkthet.

– Det är inte vem som helst blir påhoppad, utan en partiledare.

MIN BEDÖMNING

Det är flod av hat i texten. Saklighet och balans lyser dock nästan helt med sin frånvaro. Meningarna om att det måste delas ut straff är riktigt obehagliga och grovt olämpliga. Att våra politiker drabbas av hot och hat vet nog alla om och det är viktigt att motverka. När en vad man har uppfattat som seriös tidning skriver sådana här texter så får texterna extra stor spridning. Det kan trigga mindre friska personer.

Min syn

Chefredaktören får stå för sitt eget svar men jag säga hur jag själv resonerar:

1, Att en text inte är åtalbar innebär inte att texten bör publiceras.

2, Att en text inte uttrycker hot innebär inte att texten bör publiceras.

3, Att man får 60 % positiva mail säger ingenting i en värld där de mest gräsliga personangreppen hyllas på rullande band i sociala medier av den lilla minoritet som älskar att spy ut hat mot politiker och som älskar att bidra till förakt mot politiker, polisen, försvaret och mot Sverige som land.

4, Högt till tak och lättkränkthet är typiska honnörsord för de som ständigt hatar och hotar i sociala medier.

5, Att man är partiledare innebär inte att man ska behöva drabbas av hat och mobbning. Det är allt svårare att finna yngre som vill engagera sig i politiken och det är inte konstigt med tanke på allt detta. Att en seriös tidskrift som Fokus bidrar till detta är nästan ofattbart.

Lika för alla

Vad jag tycker om texter där man mobbar och hatar Jimmie (SD), Ebba (KD), Annie (C), Stefan (S) eller någon annan, ja det vet alla som följt mig genom åren om sedan länge. Det är precis lika fel att mobba eller ägna sig åt osakligheter och grova personangrepp mot Jimme (SD) som mot Annie (C).

Inte det Sverige jag vill ha

Jag skulle aldrig publicera hattexter mot någon av våra 8 partiledare eller något av våra 8 partier. Det är inte ett sådant Sverige jag vill ha. Det skapar bara ännu mer hat och riskerar att leda till att icke friska personer triggas till att angripa våra partiledare. Det finns många exempel där uppeldning av hat får enskilda att spåra ur. Bevare mig väl. För att inte tala om hur det påverkar den allmänna debatten som redan för länge sedan har allvarliga brister. Vi ska vara glada över att vi har de som fortfarande vill bli toppolitiker.

[yop_poll id="361"]