ANALYS: Texten som kritiserats hårt för sitt grova hat mot Annie (C)

2021 11 09

Här är min syn på den omtalade texten i tidningen Fokus som handlar om hat mot en av våra partiledare.

Under all min tid då jag bevakat politik har jag alltid markerat tydligt mot personangrepp, hot, hat och mobbning i sociala medier avseende alla 8 partiledare och alla 8 partier. Och jag har många gånger försvarat alla partiledare, från Jonas Sjöstedt (V) hela vägen till Jimmie Åkesson (SD) när det gäller osakligheter, personangrepp, hot, hat och mobbning på många olika nivåer.

Här är några exempel:

🔸 1, 2017 Trakasserier mot Jimmies (SD) bostad.

🔸 2, 2018 Grova och oacceptabla påhopp mot Jimmie (SD) vid hans Thailandsresa

Lika för alla

Jag har gjort samma sak för alla partiledare genom åren. Att jag lyfte fram Jimmie ovan är för att han värderingspolitiska motpol nu blivit utsatt i nyhetsmagasinet Fokus och jag vill betona att alla partiledare ska behandlas värdigt - Annie (C) såväl som Jimmie (SD), Stefan (S) såväl som Ebba (KD), och alla de andra. Att ingen partiledare ska drabbas av hat, hot och mobbning har jag alltid betonat. Så här skriver Fokus om en av Sveriges 8 partiledare, nämligen Annie Lööf.

▪ Texten inleds med att man hatar partiledaren.

▪ Att hennes uppsyn, det vill säga ansiktsuttryck, är en känslotrigger.

▪ Att man kan spy beroende på vad hon säger.

▪ Att man hatar partiledaren är nästan existentiellt.

▪ Att partiledaren alltid har ett nedlåtande sätt.

▪ Att straff måste delas ut enligt alla religioner..

▪ Att partiledaren aldrig skulle hållas tillbaka av heder eller moral.

▪ Texten avslutas åter med att man hatar partiledaren för att den sabbat för alla.

Tidningens eget försvar

Ordet ”man” ovan avser skribenten men jag tänker inte nämna skribentens namn ty det är inte det intressanta – tvärtom tänker jag inte bidra till att folk hatar tillbaka mot henne. Jon Åsberg, vd och chefredaktör för Fokus, försvarar publiceringen i Expressen med bland annat följande motiveringar:

– Fokus ska ha högt till tak

– Alla får säga precis vad de tycker så länge det inte är åtalbart.

– Skribenten ger inte uttryck för hot eller uppmanar någon att göra något mot Annie Lööf.

– Uppger att redaktionen fått många mejl varav 60 % positiva.

– Det finns en tilltagande lättkränkthet.

– Det är inte vem som helst blir påhoppad, utan en partiledare.

MIN BEDÖMNING

Det är flod av hat i texten. Saklighet och balans lyser dock nästan helt med sin frånvaro. Meningarna om att det måste delas ut straff är riktigt obehagliga och grovt olämpliga. Att våra politiker drabbas av hot och hat vet nog alla om och det är viktigt att motverka. När en vad man har uppfattat som seriös tidning skriver sådana här texter så får texterna extra stor spridning. Det kan trigga mindre friska personer.

Min syn

Chefredaktören får stå för sitt eget svar men jag säga hur jag själv resonerar:

1, Att en text inte är åtalbar innebär inte att texten bör publiceras.

2, Att en text inte uttrycker hot innebär inte att texten bör publiceras.

3, Att man får 60 % positiva mail säger ingenting i en värld där de mest gräsliga personangreppen hyllas på rullande band i sociala medier av den lilla minoritet som älskar att spy ut hat mot politiker och som älskar att bidra till förakt mot politiker, polisen, försvaret och mot Sverige som land.

4, Högt till tak och lättkränkthet är typiska honnörsord för de som ständigt hatar och hotar i sociala medier.

5, Att man är partiledare innebär inte att man ska behöva drabbas av hat och mobbning. Det är allt svårare att finna yngre som vill engagera sig i politiken och det är inte konstigt med tanke på allt detta. Att en seriös tidskrift som Fokus bidrar till detta är nästan ofattbart.

Lika för alla

Vad jag tycker om texter där man mobbar och hatar Jimmie (SD), Ebba (KD), Annie (C), Stefan (S) eller någon annan, ja det vet alla som följt mig genom åren om sedan länge. Det är precis lika fel att mobba eller ägna sig åt osakligheter och grova personangrepp mot Jimme (SD) som mot Annie (C).

Inte det Sverige jag vill ha

Jag skulle aldrig publicera hattexter mot någon av våra 8 partiledare eller något av våra 8 partier. Det är inte ett sådant Sverige jag vill ha. Det skapar bara ännu mer hat och riskerar att leda till att icke friska personer triggas till att angripa våra partiledare. Det finns många exempel där uppeldning av hat får enskilda att spåra ur. Bevare mig väl. För att inte tala om hur det påverkar den allmänna debatten som redan för länge sedan har allvarliga brister. Vi ska vara glada över att vi har de som fortfarande vill bli toppolitiker.

[yop_poll id="361"]

Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen