ANALYS: Därför avgår Nyamko Sabuni

2022 04 08

Nyamko Sabunis beslut att hoppa av som partiledare är en politisk bomb i ett läge där valkampanjen i stort sett redan inletts.

Att avgå med bara fem månader till valdagen är extremt och nästan i nivå med Centerledaren Olof Johansson som kastade in handduken med blott tre månader till valet 1998.

Väldig turbulens

Ett avhopp med så kort varsel skapar väldig turbulens för partiet men det ger även  partiet en möjlighet till nystart – och det är precis det som är orsaken bakom det drastiska beskedet.

Liberalerna befinner sig i en mycket, mycket djup kris men nu ges partiet en gyllene chans.

Har inte hjälpt

Trots att partiet gång på gång försökt finna nya frågor och lyfta i opinionen så har man hela tiden misslyckats.

Flera av partiets hjärtefrågor har blivit brännheta i svensk politik men trots det har inte Liberalerna lyckats lyfta.

Kärnkraften

Få gånger sedan folkomröstningen om kärnkraften i mars 1980 har energifrågan varit så het i Sverige som nu. Liberalerna och dåvarande Folkpartiet har varit kärnkraftspartiet nummer 1.

Men trots det har partiet inte lyckats lyfta.

Försvaret

Efter omfattande nedmonteringar av försvarsmakten gör nu Sverige historiskt stora satsningar på militären och detta har varit en hjärtefråga för Liberalerna. Förra partiledaren Jan Björklund (L) protesterade mot nedskärningarna och hamnade på kant med Moderaterna i frågan.

Men ändå har partiet inte lyft i opinionen.

Nato

Som om inte kärnkraften och försvaret vore nog har dessutom svenskt medlemskap i Nato seglat upp som en jättestor fråga i samban med diktaturen Rysslands brutala anfallskrig på det oskyldiga grannlandet Ukraina.

Och inget annat parti har genom åren lyft fram ett lika starkt ja till medlemskap i Nato som dåvarande Folkpartiet och nuvarande Liberalerna har gjort.

Men inte heller det har hjälpt partiet ur det desperata opinionsläget.

Sverigedemokraterna

Nyamko Sabuni har många kvaliteter och överraskade många när hon besegrade Erik Ullenhag i kampen om partiledarposten men i kampen om att lyfta sitt eget parti har hon misslyckats kapitalt.

En bidragande orsak är att partiets ja till regeringsunderlagssamverkan med Sverigedemokraterna inte fallit i god jord inom åtminstone en betydande del av partiet.

Sätter partiet först

Samtidigt är en annan betydande del av Liberalerna positiva till SD-beskedet. Men när ett parti bara har 4 – 5 procents stöd så har man inte råd att tappa nästan halva stödet.

Att Nyamko Sabuni nu kliver av vittnar om en av hennes starka kvaliteter – hon sätter partiet före sig själv.

Gynnar Liberalerna

Det råder ingen tvekan om att Liberalerna har allt att vinna på att byta partiledare.

Det finns ingen annan enskild händelse som ger partiet lika stor chans att på egen hand få automatisk möjlighet att lyfta i mätningarna som just att byta partiledare.

Liberalerna får nu en nystart som har potential att lyfta partiet upp över 4-procentspärren.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen