SVERIGE: Storbank går ut med löfte till bolånetagare
2023 09 27
En av Sveriges största banker avskaffar idag en kostnad för bolånetagare.
Sedan Riksbanken höjde räntan förra veckan har bolåneräntorna också höjts en efter en.
Först ut var Swedbank och så sent som idag, onsdag, höjer även SEB två av sina bolåneräntor.
För den senare gäller det den rörliga tremånadersräntan som dras upp 25 punkter till 5,99 procent och för de som binder räntan på två år gäller nu 4,94 procent – en höjning med fem punkter.
Går ut med löfte
Det är rimligt att anta att räntan även kommer att höjas hos en annan av Sveriges fem största banker: Handelsbanken.
Men idag kommer ett annat besked – ett löfte till såväl nya som befintliga bolånetagare.
Banken inför nämligen kostnadsfri ångerrätt på tvååriga bolån.
– Ränteskillnadsersättningen på bolån med två års löptid avskaffas från och med idag, lovar Handelsbanken i ett pressmeddelande.
"Valfrihet och trygghet"
Enligt Handelsbanken har kundernas behov av trygghet ökat i osäkrare tider.
Man pekar på ett tvåårigt bolån med ångerrätt fyller två funktioner – dels att kunden får veta vad bolånet kommer att kosta varje månad men också att man kan lösa bolånet i förtid utan kostnad.
– Vi vill ge kunderna valfrihet och trygghet genom att erbjuda ett bundet alternativ där det inte kostar något att avsluta lånet i förtid, säger Åsa Eriksson Hendesiö, privatmarknadschef på Handelsbanken Sverige, i samma utskick.
"Välkommet besked i hushållen"
Storbankens erfarenhet är att den längre bunden ränta ofta är önskvärt hos kunderna eftersom det innebär relativt stor säkerhet, men att man ändå avstår eftersom man vill ha flexibiliteten hos tremånaderslån.
– Vi har lyssnat på våra kunder. Jag är övertygad om att möjligheten att välja ett lån där banken lovar fast pris, men samtidigt ger möjlighet att ångra sig är ett välkommet besked i många hushåll, säger Åsa Eriksson Hedensiö
Handelsbanken försäkrar att alla bolånekunder omfattas av erbjudande – även de som sedan tidigare har två års bindningstid.
Fördjupad lågkonjunktur
Dagens besked från Handelsbanken kommer samtidigt som Konjunkturinstitutet förutspår en fördjupad lågkonjunktur under nästa år.
Först nästa höst börjar riksbanken sänka räntan och inte förrän 2026 kommer ekonomin hamna i “konjunkturell balans”, enligt myndigheten.
Foto: V. Quadros
Text: Redaktionen