Jimmie Åkesson mycket förbryllad: “Förstår inte varför”
2023 09 06
En protest riktades delvis mot Sverigedemokraternas partiledare under tisdagskvällen.
Bakgrunden är det uppmärksammade förslag som regeringen och SD förra veckan gav grönt ljus för.
Förslaget innebär att den som är offentligt anställd, det vill säga jobbar på myndighet eller kommun, ska bli skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när och om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
– Utgångspunkten ska vara att våra myndigheter samarbetar med varandra och inte mot varandra, meddelade Tidöavtalspartierna på en gemensam pressträff.
Protesterade utanför Åkessons hotell
Det aktuella förslaget, som nu omvandlats till en utredning, är omdiskuterat.
Bland annat har tusentals vårdanställda protesterat då man inte vill ange patienter.
Även från politiskt håll kritiseras beslutet och utredningen kallas ibland av moståndare för “angiverilagen”.
Under gårdagskvällen hölls också en tyst protest organiserad av Antirasistiska nätverket i Vänsterpartiet Fyrbodal utanför Quality Hotel i Vänersborg.
Samma kväll befann sig SD:s partiledare Jimmie Åkesson på samma hotell, rapporterar TTELA.
Är förbryllad
Enligt demonstranterna är SD tillsammans med regeringen upphovsmakare till vad man kallar ett “människofientligt förslag och samhälle byggt på misstänksamhet”.
Men Jimmie Åkesson själv förbryllas av timingen för ifrågasättandet.
– Det jag inte förstår är varför man debatterar det nu. Det har precis gått till utredning och det dröjer några månader innan det är läge att debattera förslaget i riksdagen, säger han till TTELA och poängterar att han hellre tar debatten då.
"Ju tystare desto bättre"
Jimmie Åkesson säger också att han inte noterade den tysta demonstrationen förrän lokaltidningens reporter gjorde honom varse om den.
– Det hör till att människor får uttrycka sin åsikt, så länge det inte förstör. (...) Ju tystare desto bättre.
"Bör skrotas"
Utöver vårdarbetare har även Sveriges biblioteksanställda tagit kamp mot det aktuella förslaget och den potentiella lagändringen.
Över 90 procent av landets bibliotekarier avvisar förslaget om en anmälningsplikt, enligt en undersökning av fackförbundet DIK.
– DIK:s bibliotekariemedlemmar har tydligt uttryckt att förslaget om anmälningsplikt bör skrotas. Det strider mot flera internationella konventioner och står dessutom i bjärt kontrast till bibliotekslagen som slår fast att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK, i ett pressutskick.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen