SVERIGE: Skola ska servera samma maträtt – varje dag
2023 09 05
Under det senaste året har frågan om barnens mat i skolan blivit högst aktuell.
I samband med att matpriserna började stiga mot slutet av förra året inkom larm efter larm från skolor som noterade kraftiga förändringar i elevernas beteende.
Barnen tycktes äta ovanligt mycket på fredagar och måndagar – vilket har setts som ett tecken på att barnen inte äter sig mätta under helgen.
En direkt följd av tajtare plånböcker bland svenska folket, menade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
– Det är fruktansvärt. Så ska det inte se ut i Sverige, dundrade hon till Aftonbladet i december.
Bytte ut köttet
Samtidigt har kostnaderna för skolmaten också skenat.
Till många föräldrars förtret började flera skolor byta ut dyrt kött mot vegetariska alternativ.
– Då äter de inte så mycket och det blir många timmar utan mat, varnade tvåbarnspappan Tony Nilsson i en intervju med P4 Malmöhus.
Samma maträtt varje dag
På Kilbergsskolan (F-6) i Bollnäs brottas man med en liknande problematik.
Barnen äter inte tillräckligt och orkar inte koncentrera sig på lektionerna.
Det har gjort att skolan i fråga nu infört en radikal förändring på matsedel, rapporterar SVT Gävleborg.
På menyn ska det numera stå köttbullar och makaroner – varje dag.
Tredje alternativ
Maträtten ska serveras som ett tredje alternativ så att eleverna alltid kan välja den nämnda maten om de inte tycker om vad som erbjuds på den ordinarie matsedeln.
Och skolan tror inte att “reservmaten” kommer att ta över.
– Vi har sett att många barn inte äter av köttbullarna, utan av den ordinarie maten. Så småningom kanske vi kommer att se barn som har rädsla för att äta i matsalen våga prova andra rätter, säger rektorn Helene Morin Hansson till SVT.
Gett resultat
Hon konstaterar även att förändringen har gett resultat.
Redan ser skolan att det är betydligt mer mat på tallrikarna än tidigare – vilket ökar förutsättningarna för att barnen ska orka en hel skoldag.
– Jag tänker att alla sätt att få barn att äta är värda att testa, säger Helene Morin Hansson.
Foto: B. Karaivanov
Text: Redaktionen