Viktigt råd till 50-plussare: “Gör inte det här misstaget”
2023 06 11
Den ekonomiska planeringen ser ofta olika ut beroende på hur gammal man är.
För yngre människor upp till 30 år handlar det ofta om att skapa sig en trygghet i form av fast arbete och boende.
Ekonomiska mål är sällan kopplat till större saker än att resa, komma igång med sparande eller börja bygga upp en buffert.
Förändring över 50
När man blir äldre sker en förändring.
För många över 50 blir det lättare att sätta ekonomiska mål när barn flyttat hemifrån och man jobbat under en längre period.
Men det finns vissa saker du bör se upp med. Framför allt är det kopplat till att man bör försöka tänka mer kortsiktigt än långsiktigt.
– Här handlar det om att successivt skifta över i sparandet, från hög risk till lite mindre risk. Att man missar att trappa ned långsamt tror jag kan vara ett vanligt misstag, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Göteborgs-Posten.
Ett misstag
Sparekonomen får medhåll av Nicklas Andersson, som jobbar med samma sak men på Avanza.
Han menar att det är ett misstag att ta för höga risker med pengar som behövs inom de närmaste åren för någon som börjar komma upp i ålder.
– Även om det är många år kvar innan de flesta går i pension så är det hög tid att fundera kring dessa frågor, fördelen är att det är tillräckligt lång tid kvar för att göra något åt exempelvis ett uteblivit sparande, säger Nicklas Andersson till GP.
Ekonomisk oro
Många oroas över sin ekonomi i dagsläget.
Det finns dock hjälp att få, till exempel om man har hamnat i en situation där skulderna läggs på hög.
– Stoppa inte huvudet i sanden, det finns inga genvägar om dina pengar inte räcker till för att betala alla räkningar, framhåller Kronofogden på sin hemsida.
– Kontakta den du är skyldig pengar och säg som det är. Kanske kan ni komma överens om att dela upp betalningen eller hitta en annan lösning.
Satt i skuld
Den lite äldre åldersgruppen 60-plussare är överrepresenterade i Kronofogdens register.
Totalt finns 40 000 personer äldre än 64 år registrerade hos myndigheten.
– Det är faktiskt lite förvånande och samtidigt är det väldigt tragiskt för vi vet av forskning och erfarenhet att de som har långvariga skulder mår psykiskt sämre, säger Kronofogdens analytiker Davour Vuleta till Sveriges Radio.
LÄS MER: Bekräftat – tung smäll för hundratusentals pensionärer
Foto: Riksbanken
Text: Redaktionen