UPPGIFTER: Farligt gift i potatis och grönsaker
2023 06 01
Frukt och grönsaker har i hemlighet besprutats med mycket farliga bekämpningsmedel.
Forskning har visat att ämnena Fluazinam och Abamectin, som bland annat kan användas mot svamp- och insektsangrepp när man odlar lök, potatis, sallat, gurka, paprika och jordgubbar, är farligt och krymper hjärnan.
Men det har tillverkare av bekämpningsmedel ignorerat, avslöjar en forskningsstudie vid Stockholms universitet, enligt SVT.
– Ett klart brott mot lagstiftningen och etiken, säger Axel Mie som är doktor i analytisk kemi och en av forskarna bakom studien.
"Fusket är hårresande"
Det finns en skyldighet hos tillverkarna att redovisa sina studier om bekämpningsmedlens effekter till myndigheterna.
Men många bolag väljer alltså att fuska.
Drygt var fjärde bekämpningsföretag har inte deklarerat de farliga effekterna för EFSA, EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet.
– Jag tycker det är hårresande. Det leder till att myndigheternas bedömningar blir otillförlitliga och till att hälsoskyddande förbud uteblir, säger Axel Mie till SVT.
Skadar hjärnan
Just Fluazinam har bland annat använts flitigt i Italien.
Medlet har upptäckts i anslutning till lekplatser exponerats för gravida och barn i området.
“Upprörande” enligt Axel Mie som inte skulle vilja befinna sig på dessa platser.
Han pekar framför allt på konsekvenserna som preparaten har för den mänskliga hjärnan.
Det har förstås inte gått att testa på människor, men man har kunnat se tydliga skador på hjärnor som minskar hos råttor, vars hjärnutveckling påminner mycket om människans.
Äter för lite grönsaker
Under de senaste månaderna har svenska myndigheter vid flera tillfällen konstaterat att gemene svensk har för dåliga matvanor.
Man har också infört riktade försök att ta fram nya direktiv kring hållbar kost.
Dock ökade konsumtionen av grönt radikalt från 1980 till 2020, enligt Jordbruksverket.
– Svensken konsumerade nästan dubbelt så mycket köksgrönsaker 2020 jämfört med 1980, framhöll myndigheten i ett pressmeddelande häromåret.
Sockerprodukter ökar
Samtidigt har emellertid konsumtionen av godis och läsk parallellt ökat kraftigt.
– Socker, sirap, choklad- och konfektyrvaror, glass samt malt- och läskedrycker med mera svarar tillsammans för 20 procent av den totala energitillförseln, uppger Jordbruksverket.
LÄS MER: Livsmedelsverket vädjar till svenska folket
Foto: T.Paolini
Text: Redaktionen