Fyra maträtter du aldrig ska värma i mikron

2023 05 02

Det är frestande att använda mikrovågsugnen för att värma matrester som blivit över.

Men det finns vissa former av mat som absolut inte bör värmas upp genom sådana metoder.

En del kan till och med orsaka så pass allvarliga konsekvenser som matförgiftning och ökad risk för cancer om du värmer dem i mikron.

Larm på sociala medier

Dilemmat kring vad man bör och inte bör värma upp dagen efter har den senaste tiden aktualiserats på nytt.

Anledningen är att ett flertal användare på sociala mediejätten Tiktok larmat om att man drabbats av allvarlig matförgiftning efter att ha ätit ris som återvärmts i mikron.

Många gör just detta flera gånger i veckan, men faktum är att det bör undvikas.

Det menar livsmedelsexperten och dietisten Kim Lindsay.

Kokt ris har nämligen en sporbildande bakterie som vanligtvis finns i jord och grönsaker och kan orsaka diarré, kräkningar och magkramper.

– Ris utgör en stor risk. Dessa sporer är värmebeständiga, så även när du värmer upp dem kan de fortfarande orsaka skadliga patogener, säger Kim Lindsay till Daily Mail.

Spenat och ägg

Även spenat ska undvikas att värmas på nytt i mikron. 

Gröna bladgrönsaker innehåller nämligen nitrater, som när de värms upp kan brytas ned till andra ämnen som i värsta fall kan vara cancerframkallande.

Ägg är också i farozonen om de utsätts för värme under längre perioder, då de kan bära på bakterien salmonella. Och här bör man i allra högsta grad vara försiktig med mikrovågsugnen.

– Det svåra med mikrovågsugnen är att den kan vara lite ojämn när du värmer upp något. Ibland är det varmt på kanterna och kallt i mitten eller vice versa, säger Kim Lindsay.

Även potatis utsatt

Potatis är ytterligare ett exempel som inte bör exponeras för värme efter att det serverats.

Likheterna med ris är flera. Problemet är alltså inte maten – utan bakterierna som får förutsättningar att angripa konsumenten.

Särskilt utsatt är potatismos eftersom det ofta innehåller mjölk, smör och grädde.

Överraskningen: fritt fram för fisk

Däremot är det – till skillnad från vad många tror – fritt fram att värma fisk i mikron. Trots att fiskrester har ett rykte om sig att avge en obehaglig lukt i köket när den värms upp.

– Fisk är helt säkert att värma, försäkrar livsmedelsexperten.

Även mjölk och kyckling får grönt ljus. 

– Den kommer dock sannolikt att ha en bättre konsistens och smak om den värms på spisen eller i ugnen, men kyckling är fortfarande säkert att värma upp i mikrovågsugnen, framhåller den brittiska tidningen.

LÄS MER: Ikea-aktör uppmanar: Flytta din mikrovågsugn

LÄS MER: Fyra saker som går att äta – trots att de möglat

Foto: J. Briscoe

Text: Redaktionen


EU ställer krav – när du går och handlar

2025 08 05

EU vill påverka kunders beteende när de går och handlar.

EU har satt upp ett mål under 2025 som gäller kunders beteende när de går till mataffären och handlar.

I Sverige har vi nyligen avskaffat plastpåseskatten – men EU har satt en gräns för hur många plastpåsar vi högst bör förbruka per person och år.

Har satt upp ett mål

I en ny EU-förordning som trädde i kraft i februari slogs det fast att förbrukningen av plastpåsar bör minska under 2025, rapporterar Svenska Yle.

Enligt förordningen ska förbrukningen inte överskrida 40 plastpåsar per person och år. Målet ska vara uppfyllt i slutet av 2025.

EU-förordningen avser plastpåsar som är mellan femton och femtio mikrometer tjocka, enligt kanalen.

Sverige ligger dock redan mycket bra till i statistiken – medan vårt grannland Finland har en bit kvar till målet.

Sverige kan klara målet – med råge

I Sverige förbrukade vi rekordfå plastpåsar under 2024, vilket Naturvårdsverket tidigare har rapporterat.

Vi förbrukade bara 13 plastkassar per person, vilket alltså innebär att vi lever upp till EU:s mål med mycket god marginal. Statistiken avser bara den typen av plastbärkassar som vi använder för att bära hem mat.

Siffran för 2024 var den lägsta som registrerats sedan Naturvårdsverket började rapportera statistik 2017. Då låg siffran på 83 plastpåsar per person och år.

Enligt Naturvårdsverket har plastpåseskatten haft en stor betydelse för att få ner förbrukningen av plastpåsar i Sverige.

Skatten avskaffades – försäljningen ökade knappt

Skatten avskaffades dock i november 2024. Hur det kommer att påverka statistiken för 2025 återstår att se, men matbutiker har uppgett att försäljningen av plastkassar knappt har ökat sedan plastpåseskatten avskaffades, vilket SVT har rapporterat.

– Vi ser att det är fler som tar med sin kasse och jag tror att det beteendet är inövat sedan länge, det är bra tycker vi, sade Anna Bergkvist, butikschef Ica Söndrum i Halmstad, till kanalen.

Sverige ser alltså ut att ligga bra till för att uppnå EU:s mål om max 40 plastkassar per person och år.

Vårt grannland Finland har däremot en bit kvar. Finländarna använder i genomsnitt 54 bärkassar per person och år, enligt Svenska Yle.

Foto: Ica-gruppen

Text: Redaktionen


JUST NU: Prisad journalist spårlöst borta i fjällen

2025 08 05

En känd klimatjournalist saknas efter en vandring i Norge.

Den prisbelönta amerikanska klimatjournalisten Alec Luhn saknas efter en ensam vandringstur på en glaciär i Fogelfonna, Norge.

Han gav sig ut den 31 juli och har inte hörts av sedan dess, rapporterar CBS News.

Luhn ska ha delat sin position med sin fru innan han gav sig ut. Eftersom han är en erfaren friluftsmänniska väckte det till en början ingen oro i familjen.

Men när han inte dök upp till sin planerade hemresa till Storbritannien på måndagskvällen slog familjen larm.

– Han skickade en bild från sin sista kända plats i Odda, och det var sista gången jag hörde från honom, säger hans fru Veronika Silchenko, till tidningen.

Dåligt väder försvårar

Räddningsinsatsen pågår fortfarande, men har försvårats av dåligt väder i området. Lokala myndigheter uppmanar andra vandrare som kan ha befunnit sig i samma område att höra av sig med eventuella iakttagelser.

Silchenko hoppas att ökad uppmärksamhet kan hjälpa.

– Vi vill sprida ordet i hopp om att någon som gått samma väg kanske vet något, säger hon.

Folgefonna är Norges tredje största glaciär, belägen på en naturskön halvö med fjordar, berg, sjöar och isfall.

Området har lockat äventyrare sedan 1800-talet, men vissa delar är öde och kan vara farliga – särskilt när vädret slår om.

Passionerad klimatjournalist

Alec Luhn, som är född i Wisconsin men numera bor i London, har arbetat för flera välkända medier som The Atlantic, National Geographic, The New York Times och TIME.

Han har särskilt fokuserat på klimatfrågor och miljöjournalistik, med ett starkt intresse för Arktis.

– Alec är i princip besatt av Arktis. Han älskar glaciärer, snö och historien om hur de krymper på grund av klimatförändringarna, säger Silchenko.

Sökandet efter Luhn fortsätter, och myndigheterna har ännu inte gått ut med några nya uppgifter.

Foto: Calitore

Text: Redaktionen