Ny smäll för svenska konsumenter

2023 04 25

Matpriserna riskerar att stiga ytterligare.

Södra Europa, bland annat Spanien, har drabbats av en omfattande torka de senaste tre åren.

Det har i sin tur resulterat i skogsbränder, sjunkande vattennivåer och kraftigt minskade skördar.

Sommaren 2023 väntas följa samma linje. I veckan beräknas värmerekordet för april slås i Spanien, rapporterar Financial Times.

Den omfattande torkan riskerar att slå hårt mot svenska livsmedelspriser.

Det uppger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, för Expressen.

– Vi importerar ganska mycket livsmedel så visst får det följder. Ogynnsamt väder, torka och översvämningar kan få stora konsekvenser vad gäller utbudet av livsmedel och det kan naturligtvis driva upp priserna, säger han till tidningen.

Frukt och grönt

De ekonomiska förbindelserna mellan Sverige och Spanien är omfattande. 

Sverige importerar mängder av halvfabrikat, frukt och grönt och vin från landet i södra Europa.

Tomater och gurka

Att den spanska torkan kommer att påverka svenska livsmedelspriser står klart.

Hur mycket dyrare det blir i butik är dock svårt att sia om, konstaterar Jörgen Kennemar.

Råvaruanalytikern flaggar för att priserna på till exempel gurka och tomater kan skjuta i höjden.

– I Sverige importerar vi mer livsmedel under vintern än resten av året men innan den svenska grönsakssäsongen kommer i gång kan det få konsekvenser. Många grönsaker, till exempel gurka och tomater, kommer från Spanien, säger Kennemar till Expressen.

Fortsätter att stiga

Den senaste inflationssiffran från Statistikmyndigheten, SCB, visade att inflationstakten sakta men säkert sjunker i Sverige.

Matpriserna fortsätter dock att stiga.

– Livsmedel och alkoholfria drycker har ökat med 19,7 procent under det senaste året och 1,2 procent sedan februari, framhöll SCB i mitten av april.

Men prisökningen kan avta redan under våren.  

Den bedömningen gör storbankerna Nordea, Swedbank och SBAB i en gemensam rapport.

Bankerna pekar bland annat på att priset på konstgödsel sjunkit med 15 procent sedan februari förra året, vilket kan få en effekt på svenskproducerat livsmedel framöver.

–  Framför allt kan lägre pris på spannmål, konstgödsel och foder tillsammans med goda skördar öka tillgången på livsmedel och starkt bidra till att vi kommer att få sen en prispress, sa Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till SR Ekot när bankerna presenterade sin nya prognos.  

Foto: Ica Gruppen resp Coop Sverige

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen