Lavrov är rasande: “De har gjort något dumt”

2023 04 24

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har blivit jättearg på USA.

Anledningen är att Kreml påstår att USA har nekat visum till ryska journalister som vill bevaka ministerns resa till New York, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Där är det meningen att Lavrov idag ska leda FN:s säkerhetsråds möte. På agendan står att “försvara FN-stadgan”.

– Ett land som kallar sig det starkaste, smartaste, fria och rättvisa landet har gjort någonting dumt genom att visa vad dess svurna försäkringar om att skydda yttrandefrihet och tillgång till information verkligen är värda, säger han i samband med att han lämnade Moskva.

"Kommer inte att förlåta"

Det amerikanska utrikesdepartementet har än så länge inte kommenterat uppgifterna.

Enligt AP var journalisternas syfte att bevaka Lavrovs framträdande för att markera Rysslands ordförandeskap i säkerhetsrådet.

– Var säker på att vi inte kommer att glömma och inte förlåta detta, säger Sergej Lavrov.

Hans vice utrikesminister Sergej Kyabkov var inte heller sen med att spä ut sin ilska över att journalisterna inte skulle få vara på plats.

– Jag betonar att vi kommer att hitta sätt att reagera på detta, så att amerikanerna kommer ihåg att inte göra detta framöver, säger han enligt AP.

Tar över ordförandeskapet

Från och med 1 april tog Ryssland över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, vars huvudsakliga syfte bland annat är att verka för fred i världen.

Det som lät som ett dåligt aprilskämt har sin förklaring i att ordförandeskapet växlar i alfabetisk ordning mellan medlemmarna.

Senast Ryssland hade posten var i februari 2022 – samma månad som Vladimir Putin beordrade sina trupper över gränsen och inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Permanent medlem

Ryssland är dessutom en av rådets permanenta medlemmar. Enligt stadgarna har man ett särskilt ansvar att värna om fred och säkerhet.

– Här har vi en stat som gjort motsatsen till detta. Att den staten nu blir ordförande i säkerhetsrådet är en utveckling som kan tyckas väldigt stötande, sade folkrättsexperten Ove Bring till DN vid månadsskiftet.

Känsligt läge

Den aktuella tvisten mellan USA och Ryssland kommer kort efter att spänningarna redan ökat mellan länderna. Detta som en följd av att Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich arresterats.

Journalisten anklagas av Ryssland för spionage medan USA har förklarat att han är "felaktigt fängslad”.

Ryssland kräver för närvarande att utländska journalister förnyar sina visum och ackreditering var tredje månad, jämfört med en gång om året innan striderna började, rapporterar AP.

LÄS MER: Här skämmer ryska utrikesministern ut sig – blir utskrattad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Bandidos kraftsamlar – kan attackeras av ny fiende

2025 07 01

Bandidos framstår som “den mest expansiva och brottsaktiva mc-klubben i Sverige”.

Det konstaterar Acta publica i en ny rapport om den kriminella mc-miljön i Norden.

Utvecklingen som pågår just nu kan leda till “stora förändringar”, menar researchföretaget.

I synnerhet är det Bandidos snabba expandering och nyrekrytering som bedöms kunna få lokala konflikter att eskalera till angelägenheter för hela Sverige.

– Det finns flera regionala spänningar som snabbt kan växa till nationella oroshärdar om Bandidos fortsätter sin offensiva strategi, framhåller Acta Publica.

"Har hög förmåga"

Enligt rapporten sker Bandidos rekryteringar via supportergruppen X-team, som ska ha varit inblandade i utpressningar och grova narkotikabrott som berör “hela Bandidos-sfären”.

Mc-klubben har dessutom börjat etablera sig på mindre orter som Gotland och Borlänge.

– Detta aggressiva expansionsmönster riskerar att skapa lokala och regionala konflikter, särskilt eftersom Bandidos i Sverige enligt polisen bedöms ha hög förmåga att planera och genomföra avancerade brottsupplägg som ofta inkluderar våld, framhålls vidare i kartläggningen

Ny motståndare

Bandidos historiska rival är Hells Angels.

Enligt uppgifter från polisen är det dock det kriminella nätverket Foxtrot som är mc-klubbens nya fiende, åtminstone i Stockholm.

– I ett PM från polisens insatsledning nämns att Foxtrot bedöms som en trolig aktör i konflikten mot Bandidos. Det anges även att Bandidos "rustar för motstånd mot antagonister", vilket antyder att klubben är medveten om hotet och förbereder sig, skriver Acta Publica.

Kan förbjudas

I både Finland och Danmark pågår en rättslig process om att förbjuda Bandidos.

Även i Sverige arbetar regeringen och SD med en ny lag som ska kunna döma människor för samröre med gängkriminella. Ett lagförslag väntas läggas fram, men som kan bli verklighet först efter nästa riksdagsval.

– Om så blir fallet torde Bandidos få svårt att undvika att sorteras inom den grupp som kriminaliseras, har Acta Publica tidigare förklarat.

Även Hells Angels "betydande säkerhetsrisk"

Bandidos MC finns på nio orter i Sverige: Stockholm, Karlstad, Vänersborg, Skara, Kungälv, Göteborg, Växjö, Höör och Helsingborg.

Även Hells Angels har kartlagts i Acta Publicas rapport. Där bedöms rekryteringen vara mer restriktiv.

– Sammantaget kan Hells Angels situation beskrivas som en paradox: på ytan är klubben stabil och försiktig i sin rekrytering, men under den finns en betydande närvaro av grov brottslighet och potentiella konflikter.

– Det gör att Hells Angels fortsätter att vara en betydande säkerhetsrisk, både ur ett lokalt perspektiv och i ett större mc-kollektivt sammanhang.

Hells Angels finns i Luleå, Uppsala, Stockholm, Eskilstuna, Karlstad, Göteborg, Helsingborg, Hässleholm och Malmö.

Foto: Joe Mabel respektive Matt McGee 

Text: Redaktionen


JUST NU: Bill Gates går ut med skarp uppmaning till Sverige

2025 07 01

Multimiljardären Bill Gates vänder sig direkt till Sverige.

Nyligen stoppade USA bistånd till Gavi, den globala alliansen som arbetar för att utöka tillgången till vaccin för barn i några av världens fattigaste länder.

Beskedet kom direkt från USA:s hälsominister Robert F. Kennedy Jr.

– När frågor om vaccinsäkerhet har kommit upp för Gavi har Gavi inte behandlat dem som ett patienthälsoproble, utan som ett PR-problem, säger han enligt Washington Post, utan att presentera belägg för anklagelsen.

Till dess att Gavi börjar “överväga den bästa tillgängliga vetenskapen” och “återvinna allmänhetens förtroende” kommer USA att sätta stopp för biståndet.

Uppmanar Sverige istället

Nu reagerar filantropen och miljardären Bill Gates, tillika ordförande i Gates Foundation, på beskedet.

– Det är ett ovetenskapligt beslut som drabbar låginkomstländer, säger han i en exklusiv intervju med DN.

Han vänder sig direkt till Sverige, som tillsammans med fem andra andra länder var med och banade väg för just Gavi.

Enlgit Bill Gates har Sverige en nyckelroll. Han uppmanar den svenska regeringen att fortsätta stödet – annars kan det leda till förödande konsekvenser för folkhälsan i de berörda länderna.

– Ni är ett föredöme när det gäller generositet, tillsammans med Norge. Om Sverige skär ner på sitt bidrag kan det leda till att andra länder också drar sig tillbaka helt eller minskar sitt stöd, säger han.

"Ovetenskapligt antivaxx"

Enligt RFK Jr har Gavi försummat “den viktigaste frågan om vaccinsäkerhet”. 

Han refererar till en studie som kopplade DTP-vaccin, ett kombinationsvaccin som skyddar mot difteri, stelkramp och kikhosta, till ökad barnadödlighet.

Bill Gates säger dock att studien som Kennedy hänvisar till inte alls är representativ för forskningen. Han kallar det ett "ovetenskapligt antivaxx-inslag”.

Flera folkhälsoexperter säger dessutom att USA:s besked kan få dödliga konsekvenser.

Har halverat barnadödligheten

Gavi har motsatt sig hälsoministerns anklagelse.

Enligt gruppen är vaccinet “en viktig del i vår rutinmässiga vaccinportfölj”, skriver WP.

Vaccinet har dessutom bidragit till att halvera barnadödligheten i länder där Gavi är verksamma i de senaste 25 åren.

– På platser där tillgången till sjukhus är begränsad och sjukdomsrisken är hög, uppväger det starka stödet från DTP mot dessa livshotande sjukdomar vida de tillfälliga biverkningar som detta vaccin ka orsaka, framhåller Gavi i ett uttalande.

Foto: World Economic Forum/Sebastian Derungs

Text: Redaktionen