UPPGIFTER: Vänder i bensinfrågan – nya besked

2023 04 14

Sverigedemokraterna har konsekvent krävt en sänkning av reduktionsplikten.

Partiet har hela tiden också krävt att mängden inblandat biobränsle i bensin och diesel ska ned till noll procent – SD:s tolkning av EU:s miniminivå.

SD har till och med hotat med regeringskris om så inte blir fallet.

Men nu backar partiet i frågan, uppger källor inom SD till  SVT.

0-6 procent

De nya uppgifterna hävdar istället att Sverigedemokraterna kan komma att acceptera en nivå från noll till sex procent.

Det är just mängden sex procent inblandat biobränsle som Moderaterna och Kristdemokraterna har tolkat att direktiven om EU:s lägstanivå ska ligga på.

När det gäller Liberalerna har partiet dock pratat om nivåer på 12-13 procent.

Liberalerna trycker på för att man ska sänka, precis som man är överens om, men det måste också gå ihop med klimatmålen. Det kommer inte att landa på noll, uppger en L-källa i Regeringskansliet.

"Vi får se var det landar"

I dagsläget vill inte SD kommentera exakt vilken nivå på reduktionsplikten som partiet kommer att acceptera i förhandlingarna.

Regeringen kommer att genomföra en kraftig sänkning av reduktionsplikten åtminstone. Sedan får vi se vad det landar i, säger Martin Kinnunen (SD), klimatpolitisk talesperson, till SVT.

Spekuleras i körförbud

I ett mejl till tv-kanalen framhåller klimatminister Romina Pourmokhtari att en lägre reduktionsplikt måste kompenseras med andra åtgärder.

Det har spekulerats i om det skulle kunna vara nationella körförbud under vissa dagar, trängselskatt och sänkt hastighet på vägarna. 

– Allt som gör att vi åker mindre bil minskar förvisso utsläppen. Men det kommer inte att räcka. Det går inte att minska trafiken så mycket så att vi når målen (utsläppsmålen, red. anm), sade emellertid Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, till Expressen i veckan.

Behöver bli klara

Samtidigt är förhandlingarna under kraftig tidspress.

Bensinbolagen förväntar sig besked inom den närmsta framtiden.

– Frågan har dessutom hängt i luften länge och är den spetsigaste fråga vi haft att hantera i samarbetet så det vore bra om vi kunde bli klara med den, uppger en sverigedemokrat som SVT talat med.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


JUST NU: Kaosscener i Grekland – svenska turister i fara

2025 07 03

Massevakuering inleds på den grekiska semesterön Kreta.

En massiv skogsbrand har brutit ut på paradisön.

Branden har eskalerat på bara några timmar och är “utom kontroll” på östra sidan av ön, rapporterar bland annat Reuters.

Alla sjukhus har satts i beredskap och omkring 3 000 personer har evakuerats från byar och turistområden.

Flera turister har fått lämna sina hotell och spenderat natten i en gymnastiksal.

Väldigt svår situation

Minst 155 brandmän deltar i släckningsarbetet.

Ännu fler är på väg, enligt den grekiska brandkåren.

– Det är en väldigt svår brand, och den pågår fortfarande, säger en talesperson från räddningstjänsten till Reuters.

Exakt vad som har orsakat de omfattande bränderna är i dagsläget oklart. Grekland drabbas frekvent av skogsbränder, särskilt under sommaren vid kraftiga värmeböljor.

Svenskar i fara

Grekland är ett av de mest populära resmålen för svenskar.

I synnerhet Kreta lockar mängder med turister varje år.

Flera svenska turister som befinner sig på paradisön har vittnat om kaotiska scener under natten. Nödsignalerna tjöt från folks mobiltelefoner.

– Vi skyndade oss till rummet och började packa väskorna. Vi väntade på att Apollo skulle ge besked, men fick ingen tydlig information, säger 33-årige Andreas Jansson till Aftonbladet.

Apollo har ett hotell drygt sju kilometer från där branden rasar och följer situationen noga. Även Ving har gett liknande besked, skriver tidningen.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Larm om fiskmåsar – ”någon kan dödas”

2025 07 03

Aggressiva fiskmåsar sprider skräck i Skottland.

Barn har attackerats och husdjur har dödats.

Nu kallar Skottland till krismöte.

Ett möte om problemet med aggresiva fiskmåsar ska hållas i norra delen av Skottland, enligt jordbruksminister Jim Fairlie.

Men Douglas Ross, ledare för konservativa Tory, vill gå ännu längre.

Han kräver ett nationellt toppmöte.  

Enligt Ross måste den skotska regeringen vidta åtgärder innan ”någon dödas” av de aggressiva fåglarna.

Han får medhåll av partikollegan Rachael Hamilton.

– Aggressiva måsar fortsätter att vålla problem för företag, turister och alla som befinner sig i närheten av havet, säger hon enligt The Scotsman.

– Och det är inte en säsongsbetonad angelägenhet. Det handlar om ett allvarliga och ökande hot mot vår hälsa. Detta är en säkerhetsrisk, särskilt för barn och äldre, fortsätter Hamilton.

Vågar inte gå ut

Aggressiva fiskmåsar är ett växande problem i Skottland.

Under häckningssäsongen, mellan april och juni, blir fåglarna aggressiva mot alla som de uppfattar som ett hot. I Skottland har flera attacker mot människor rapporterats.

Attacker har också inträffat före och efter häckningssäsongen.

Det kan bland annat bero på att fiskmåsarna har lärt sig att människor är en lätt källa till mat. Människor med mat i händerna blir offer för hungriga måsar. Den stora tillgången till mat, sopor och skräp har också gjort att fler måsar tar sig in till städerna.

I vissa områden är situationen så allvarlig att människor inte vågar lämna sina hem, uppger Toryledaren Douglas Ross.

– Väljare har berättar för mig att de är oroliga för att lämna sina hem av rädsla för att bli attackerad av en störtdykande mås. Andra har drabbats av psykiska problem på grund av sömnbrist som orsakats av högljudda måsar.

FAKTA: Fiskmåsar i städer  

- Fiskmåsar är vanligt förekommande i stadsmiljöer eftersom de har lärt sig att anpassa sig till den mänskliga närvaron. De bygger bon på tak, balkonger och andra höga platser som ger dem en överblick över området. Dessutom har de en förmåga att identifiera lämpliga platser där människor slänger matrester och annat avfall.

- Fiskmåsar kan orsaka buller och störningar genom sina högljudda skrik och påträngade närvaro. Dessutom kan de vara aggressiva mot människor som närmar sig deras bon eller på annat sätt kan utgöra en fara för deras ungar.

- Under häckningssäsongen är fiskmåsen, dess ungar, bon och ägg fredade enligt jaktlagen, något som begränsar möjligheterna att bli av med dem. Det finns dock undantag som kan innebära att man får lov att ta bort fiskmåsbon och ägg, när äggen är kläckta begränsas man ytterliggare och undantagen blir färre.

Källa: Begone Skadedjur & Sanering AB 

Foto: Peter F. Wolf

Text: Redaktionen