USA:s regering hotar Tiktok

2023 03 16

Joe Biden-administrationen i Vita huset tar nu i med hårdhandskarna mot sociala medieföretaget Tiktok.

Det rapporterar The Guardian och BBC, som båda skriver att den amerikanska regeringen hotar företaget med ett nationellt förbud om dess kinesiska ägare inte säljer appen.

– Videodelningsappen, som ägs av det kinesiska företaget ByteDance, anklagas för att utgöra en nationell säkerhetsrisk genom data som samlats in från miljontals användare, skriver BBC.

Trump misslyckades

USA har redan förbjudit Tiktok inom landets myndigheter, men det här är första gången som Biden-administrationen hotar med att förbjuda appen på ett rikstäckande plan.

Ett försök gjordes dock av Bidens föregångare, Donald Trump, som misslyckades med att förbjuda Tiktok 2020 efter att förslaget blockerats av amerikansk domstol.

Anledningen till att Vita huset nu hotar om att försöka förbjuda appen igen bottnar i en farhåga om att Kinas regering skulle kunna använda informationen som samlas in i illvilliga syften.

Situationen är extra känslig för tillfället efter de misstänkta kinesiska spionballongerna i USA.

– I flera år har amerikanska tjänstemän uttryckt oro för att data från den populära appen skulle kunna hamna i händerna på den kinesiska regeringen, framhåller BBC i sin rapportering.

Tiktok svarar

Enligt uppgifter till Wall Street Journal vill USA att ByteDance ska avyttra sig sitt ägandeskap i Tiktok för att tydligt avsäga sig kopplingarna till Kina.

En talesperson för Tiktok har också bekräftat det amerikanska ultimatumet, men menar att det är “överdrivet” och oklart vad “avyttring” betyder i praktiken.

– Om målet är att skydda den nationella säkerheten löser inte avyttring problemet. En förändring av ägandet skulle inte medföra några nya restriktioner för dataflöden eller åtkomst, säger talespersonen.

– Det bästa sättet att ta itu med farhågor om nationell säkerhet är med det transparenta, USA-baserade skyddet av amerikanska användardata och system.

Över en miljard användare

Tiktok är ett av världens mest populära sociala nätverk med mer än 100 miljoner användare i USA. Globalt uppges appen ha över en miljard användare, vilket motsvara en fjärdedel av alla internetanvändare i hela världen.

Appen är sedan tidigare förbjuden på statliga telefoner i USA, Kanada och EU. I Sverige har riksdagsledamöter uppmanats att ta bort den och igår blev Staffanstorp första kommunen i landet att förbjuda appen på anställdas jobbtelefoner.

Drygt hälften av barnen i Sverige mellan 12 och 15 år använder Tiktok enligt undersökningen Svenskarna och internet från 2020.

Foto: S. Feyissa resp The White House

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


Jättelarm om Swedbank

2024 05 02

Swedbank utgör en risk för Sveriges säkerhet.

Det uppger författarna och journalisterna Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge i den nya boken ”Honungsfällan”.

Boken tar avstamp i Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvättskandalen i Swedbank 2019.

Journalisterna har ägnat mer än fyra år åt att granska storbanken och vad som pågick bakom kulisserna.

I den nya boken kan de avslöja att Swedbank systematiskt utnyttjats av den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Enligt en källa med insyn har den ryska underrättelsetjänsten spionerat på chefer och högt uppsatta medarbetare inom Swedbank under flera år. FSB uppges även ha infiltrerat och utpressat anställda på banken, bland annat en högt uppsatt bankchef som förfördes av en prostituerad kvinna under en tjänsteresa till Ryssland.

”Har varit farligt för Sverige”

Den ryska underrättelsetjänstens information om Swedbanks ledning uppges vara så omfattande att FSB hade en särskild mapp märkt med ”Swedbank” på avdelningen  för ekonomiskt kontraspionage – Direktorat K. Det rapporterar DN som intervjuat författarna.

Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge beskriver den ryska infiltrationen av Swedbank som en ”jätterisk”  för både banken och Sverige.

– Swedbank är ett av våra viktigaste bolag. Om bankerna faller så faller vi allihopa, vi lägger vår tillit i deras händer. Att det finns personer i ledningen för en så viktig institution som har haft en moralisk kompass som på så många olika sätt går att ifrågasätta, det har varit farligt för Sverige som nation, säger Gordh Humlesjö till DN.

–  Det är inte våra slutsatser utan det är källor från Säpo som vittnar om det, fortsätter han och hänvisar till att Säkerhetspolisen undersökt Swedbanks affärer i Estland.

I februari 2019 avslöjade SVT att storbanken kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt.  Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank. Finansinspektionen utredde händelserna och gav Swedbank en varning. Banken tvingades även betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift.  

Har försökt sätta käppar i hjulet

Bokens förläggare Daniel Sandström berättar att utgivningsdatumet för Honungsfällan har fått skjutas upp flera gånger. Advokater och pr-konsulter har försökt påverka innehållet, uppger Sandström.

– Planen har hela tiden varit att släppa boken när den är färdig, varken förr eller senare. Det som drog ut på tiden var alla advokater och försöken till påverkan som vi behövt hantera. Berörda parter fick ta del av manus redan i februari, sedan har de konstant arbetat för att försvåra publiceringen, säger han till Dagens Opinion och tillägger:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Boken ges ut på fredag, den 3 maj.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen