Sommarsemestern kan drabbas av kaos

2023 02 24

Många utlandsresande semestersvenskar minns säkert sommaren 2022 med stor ångest.

Förra årets sommarmånader präglades av det ena semesterbakslaget efter det andra.

Bland de mest uppmärksammade besvären fanns exempelvis de extremt långa köerna och personalbristen på flygplatsen Arlanda.

Dessutom gick SAS piloter ut i strejk under ett par veckor och kraftiga väntetider och förseningar drabbade den som ville ansöka om nytt pass.

Illavarslande tecken

Ingen vill att dessa störningsmoment ska upprepas.

Men nu kommer ett antal illavarslande tecken på att även sommaren 2023 kan präglas av kaos, vilket är mycket dåliga nyheter för den som planerar att åka på utlandssemester.

Ökad press på flygbolagen

Efterfrågan på att resa har nämligen ökat rejält i samband med att pandemin har ebbat ut.

Och det sätter stor press på flygindustrin.

– Sommarmånaderna förväntas verkligen vara utmanande ibland för Europa, Nordamerika och vissa delar av Sydostasien eftersom passagerarbelastningen förväntas öka och nå nivåer på vissa platser nära eller till och med över 2019 års nivåer, säger Thomas Romig, vice ordförande för säkerhet och drift vid internationella flygplatsorganisationen ACI World, till The Globe and Mail.

Personalproblem och inställda flyg

Med andra ord räknar flygplatscheferna med störningar även sommaren som kommer.

Som om det inte vore nog har även den tungt trafikerade flygplatsen Schiphol i Amsterdam, som ofta används för mellanlandningar till andra destinationer, stora personalproblem.

Dessa problem kommer att påverka även semestersäsongen, vilket bland annat Bloomberg skrivit om.

Till listan kan också adderas att British Airways ägare varnat för störningar på Heathrow och att Lufthansa redan ställt in 34 000 flyg i sommar.

Flygbolaget vill helt enkelt inte vill vara med om samma kaos och operativa problem som förra året.

– Av denna anledning har flygningar för sommarmånaderna redan ställts in – i god tid, säger en talesperson för Lufthansa.

"Riskerar att stå inför repris"

Som grädde på moset har även SAS, som alltså led av en uppmärksammad pilotstrejk förra året som strandsatte tiotusentals passagerare, sedan förra året ansökt om skydd under amerikanska konkurslagar.

Förhandlingar väntar som kan kosta miljardbelopp och tvinga bolaget att förändras i grunden.

– Förra sommaren var en katastrof. Nu riskerar resenärer att stå inför en repris med personalbrist, strejker och inställda plan lagom till semestern, framhåller Svenska Dagbladets näringslivsreporter Tomas Augustsson i en kommentar till den egna tidningen.

Han tillägger:

– Hur det går beräknas bli klart först någon gång under andra halvåret. Under tiden väntar en sommarsäsong som kan bjuda på en helt annan typ av turbulens.

LÄS MER: Svenskarna reser igen – Turkiet på topp 10-lista över populäraste resmålen

Foto: Jeeshots

Text: Redaktionen


E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen


Experter varnar motionärer – populär motionsform inte tillräcklig

2024 05 05

En populär motionsform anses inte vara tillräcklig för våra behov.

På senare år har många forskare och experter lyft fram fördelarna med en väldigt enkel och basal motionsform: Att gå.

Regelbundna promenader gör väldigt stor nytta för människors hälsa, på den punkten är forskarna överens.

Ändå finns det experter som oroar sig över trenden att raska promenader allt mer lyfts fram som en tillräcklig och fullgod motionsform.

– Vissa experter inom hälso- och fitnessområdet hävdar att även om promenader verkligen är bra för din hälsa och kondition, är det inte riktigt högkvalitativ träning, rapporterar CNN.

Promenader nyttiga

Det råder förvisso inga tvivel om att raska promenader är bra för hälsan.

– Att ta minst 2 300 steg per dag minskar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom, enligt en studie publicerad i 2023 års upplaga av European Journal of Preventive Cardiology, uppger kanalen.

Men om man verkligen vill hålla sig i god form och måna om sin hälsa, räcker det inte att gå promenader, enligt flera experter.

Hektiska liv

Anledningen är att kroppen behöver röra på sig och tränas på många olika sätt för att vi verkligen ska må bra och vara i god form.

– Att gå är bra, men det är bara en ”enkelriktad” rörelseform, och våra kroppar behöver mer för att vara funktionellt vältränade, säger Dr. Carl Cirino, en idrottsmedicinsk kirurg vid HSS Orthopaedics i Connecticut, enligt kanalen.

Andra experter menar att vi idag har blivit så stillasittande att en promenad framstår som ”träning”, när det i själva verket bara rör sig om en väldigt grundläggande och livsnödvändig rörelseform.

– Våra liv har blivit så hektiska – vi pendlar, sitter hela dagen och är sedan utmattade på nätterna – att en kort promenad får dig att känna att du har gjort en stor, exponentiell sak, säger Melissa Boyd, personlig tränare på Tempo, till kanalen.

Tre sorters rörelse

Många tror emellertid att promenader är tillräcklig träning, vilket bland annat beror på trender som lyfts fram i sociala medier, menar hon.

Enligt Melissa Boyd behöver kroppen tre typer av rörelse:

För det första vardaglig rörelse såsom promenader. För det andra atletisk rörelse som förbättrar din motion, exempelvis någon sport. För det tredje ”social rörelse”, någonting som man gör med andra, till exempel att dansa eller spela volleyboll.

– Det är viktigt att tänka på rörelse i dessa olika kategorier, eftersom det har blivit normaliserat att inte röra sig under dagen, säger Melissa Boyd.

Foto: A. Adeoye

Text: Redaktionen