JUST NU: Regeringen ger svar om nya restriktioner

2022 12 26

Trots en ökad smittspridning av covid-19 kommer regeringen inte att införa nya restriktioner.

Det meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD). 

– Nej, vi ser inte det i nuläget. Vi har inga sådana propåer från expertmyndigheterna, framhåller ministern i en intervju med Svenska Dagbladet.

Samtidigt kan socialministern inte utesluta att regeringen i framtiden inför restriktioner för att dämpa smittspridningen.

– Jag tror att man ska vara allmänt försiktigt med att ge allt för starka nyårslöften. Det gäller också i det här fallet. Men vi ser inte det som aktuellt i nuläget. Men däremot vill jag inskärpa att det är vaccin som gäller. Och är man sjuk så stannar man hemma, säger Jakob Forssmed till tidningen.

Nya rekommendationer

Vidare understryker ministern att smittspridningen är fortsatt hög i Sverige och att belastningen på hälso- och sjukvården är stor.   

Framför allt härjar tre virus: covid-19, RS-viruset och säsongsinfluensan.

Folkhälsomyndigheten gick förra veckan ut med nya rekommendationer för vaccination mot covid-19,

  • Personer över  80 år och personer på särskilda boenden för äldre rekommenderas två påfyllnadsdoser per år.
  • För personer 65 till 79 år samt till yngre personer med riskfaktorer rekommenderas en dos per år.

– Äldre personer utvecklar ett något sämre immunsvar efter vaccination och immuniteten avtar snabbare än hos yngre friska. Detta innebär att äldre har större behov av påfyllnadsdoser än yngre. Folkhälsomyndigheten ser utifrån kunskapsläget att det även framöver kommer att vara viktigt med påfyllnadsdoser för äldre och personer i riskgrupp, uppger Folkhälsomyndigheten.

För få fullvaccinerade  

Personer som är under 65 år rekommenderas minst två doser vaccin, samt en påfyllnadsdos tidigast fyra månader efter primärvaccinationen.

Socialministern varnar för att många inte följer rekommendationen.

– För få är fullvaccinerade i Sverige! Och det är fullvaccination som skyddar mot allvarigt sjukdom när vi har såhär hög smittspridning. Det är inte restriktioner som gör det – det är vaccin, säger Jakob Forssmed till SvD.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Kunder tömmer lagret på Ikea – alla vill köpa samma sak

2025 04 25

En av Ikeas mer omtalade kollektioner har gått åt som smör i solsken.

Slutsålt.

Så är fallet i större delen av Ikeas butiker i Sverige.

Den som vill köpa taklampor, bordslampor, golvlampor eller någon annan belysning från Ikeas Stockholmskollektion kommer att behöva vänta.

Lagerstatusen är nämligen noll för flera av produkterna i kategorin.

Även skåp och mattor från samma kollektion saknas i en stor del av varuhusen.

Firar jubileum

"Stockholm" tillhör några av Ikeas dyrare kollektioner. I år firar den dessutom 40 år. 

Det gjorde att Ikea i början av månaden lanserade det största tillskottet till kollektionen hittills, "Stockholm 2025", för att fira.

Syftet med Stockholm har alltid varit att visa att hög kvalitet inte behöver vara förknippat med ett högt pris, säger Karin Gustavsson, Creative Leader för Stockholm 2025, i ett uttalande.

Succé i Norge

Satsningen har gett eko även utanför Sveriges gränser.

Norska tidningen DinSide skriver att “flera av produkterna flög ur hyllorna och efter påskledigheten var det helt tomt på varor i många av varuhusen".

Men det finns ingen anledning till panik.

Produkterna som lanserats kommer att ingå i det permanenta sortimentet, försäkrar Stine Odland, kommunikationsrådgivare på Ikea.

– Lagerstatusen kommer att variera, men det kommer hela tiden påfyllning, säger hon till DinSide.

LÄS MER: Gekås Ullared går ut med varning till kunder

Största hittills

Ikea beskriver den senaste, och hittills största, upplagan av Ikea som “ett brett utbud av möbler textilier, belysning och accessoarer för hela hemmet”.

Vi har arbetat för att skapa en kompromisslös kollektion där varje produkt berättar en historia. Hantverket är kärnan och såväl traditionella tekniker som hantverksmetoder har resulterat i hållbara och vackra designföremål som står sig över tid, säger Karin Gustavsson.

Kollektionen började säljas den 10 april.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen


Nytt förbud för alla bilägare kan bli aktuellt – “vi har bestämt oss”

2025 04 25

Många svenskar tvättar bilen hemma på uppfarten eller gatan.

Det innebär att stora mängder skadliga ämnen rinner ut i mark, sjöar och hav, exempelvis oljerester, tungmetaller och andra kemikalier.

Nu växlar motståndet mot beteendet upp. Ett förbud behöver införas och frågan kommer nu att lyftas till agendan, meddelar organisationen Hållbar biltvätt.

– Vi har tidigare varit osäkra på om lagstiftning är rätt väg att gå, men har nu bestämt oss för att driva frågan, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt tillika vd för Organisationen Sveriges Servicestationer.

"Viljan i landet finns"

Robert Dimmlich pekar på en ny undersökning utförd av Norstat som visar att var femte svensk, 21 procent, vill göra det straffbart att tvätta bilen på gatan.

Nio av tio anser att böter är en rimlig påföljd.

– Idag finns det varken lagstiftning eller straff mot att tvätta bilen hemma, men vår undersökning visar att viljan finns ute i landet, säger Robert Dimmlich.

Majoriteten säger nej

Undersökningen visar dock att majoriteten, 53 procent, anser att det inte borde vara straffbart att tvätta bilen hemma. Av respondenterna har 26 procent ingen åsikt.

Ett starkare stöd i frågan finns emellertid i kommunerna. En rapport från samma organisation visade förra året att över 80 procent av Sveriges kommuner anser att det behövs lagstiftning mot att tvätta bilen på gatan.

Redan idag kan dock kommunernas respektive miljöförvaltning agera om det krävs.

– Det finns möjlighet för kommunerna att inom vissa geografiska områden som är särskilt känsliga, som exempelvis vattenskyddsområden, att föreskriva förbud mot fordonstvätt på gatan, framhåller Naturvårdsverket.

LÄS MER: Tung konkurs i bilbranschen – lägger ned efter 40 år

Omfattar privatpersoner

Enligt Villaägarnas riksförbund kan det handla om vite på tusentals kronor om kommunen väljer att ingripa för att efterleva lagen, som kräver att alla som bedriver en nedsmutsande verksamhet ska förebygga och motverka skador på miljön.

Lagen omfattar även privatpersoner.

– Det är olagligt att uppsåtligen förorena mark, vatten och luft och därför är det möjligt för miljönämnden att förbjuda enskilda bilägare att tvätta bilen på gatan, förklarar exempelvis Malmö stad.

Istället för att tvätta fordonet på gatan rekommenderas bilägare att åka till en biltvättsanläggning med oljeavskiljare och reningsverk.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen