ELKRISEN: Positiv trend i Sverige

2022 12 16

Svenska folket anpassar sig mer och mer till en vardag med höga elpriser.

Under november minskade elförbrukningen i hela landet med 9,5 procent, rapporterar Svenska kraftnät.

– Korrigerat för kalender- och temperaturskillnader uppgår minskningen till 6 procent jämfört med ett år tillbaka, framhåller myndigheten.

Elkonsumenter i södra Sverige, området som drabbas värst av höga elkostnader, har dragit ner på elanvändningen ordentligt.  

– Liksom föregående höstmånader är minskningen störst i södra Sverige, där är den korrigerade minskningen 10,1 procent, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.

Erik Ek framhåller att utvecklingen i södra Sverige är mycket positiv.

– Att minskningen är störst i södra Sverige är mycket bra. Där är nämligen risken för effektbrist denna vinter störst, vilket beror på att omvärldsfaktorer har utvecklats på ett sådant sätt att Sverige inte kan räkna med att importera el i samma utsträckning som under tidigare vintrar.

Regeringens uppamning: Spara el

Regeringen och ansvariga myndigheter har uppmanat svenska folket att fortsätta minska sin elanvändning eller flytta den till tider då systemet är mindre belastat, så som kvällar och helger. 

– Läget är relativt akut.  Nu är det tid för att stötta, kraftsamla och spara, för att ta oss igenom en tid som är utomordentligt ansträngd, sa statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff i fredags.

Enligt Erik Ek är det absolut viktigaste ur ett kraftbalansperspektiv att minskningen av elförbrukningen sker under morgon- och kvällstopparna.

– Det är när lasten eller förbrukningen är som högst under dygnets timmar som det är mest kritiskt. Det är mellan 8-11 på morgonen och 16-19 på kvällen, framhåller driftchefen.

Flera vinster

Vinsterna av att minska elförbrukningen under de höga topparna är flera, förklarar Erik Ek.

Enligt Svenska kraftnäts driftchef kommer det bland annat att leda till:

- Lägre elräkningar för hushåll och företag

- Lägre elpris eftersom elpriset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan

-  Mindre risk för effektbrist både i Sverige och våra grannländer

Foto: F. Almeida

Text: Redaktionen


SVERIGE: Bransch slår larm – “Det här är inte normalt”

2025 07 10

Det råder kris inom vården i sommar.

Personalbrist hotar patientsäkerheten under sommarmånaderna, där vårdpersonal slår larm om pressade sommarscheman. Detta enligt en ny undersökning från Vårdförbundet.

Enligt den nya undersökningen saknas det personal för var tredje sommarschema inom vården. Allra värst är det inom akutsjukvård och intensivvård.

– Vi går verkligen på det minsta möjliga vi kan just nu. Är det så att någon blir sjuk, ja då går vi underbemannade, säger Cecilia Asp Paulrud, sjuksköterska och fackligt förtroendevald till TV4.

Hon berättar att hon ofta väntar på ett sms om att jobba extra, någonting som gör att arbetet blir mer än krävande.

Facket kräver åtgärder

Många anställda upplever också press att avbryta eller flytta sina semestrar – 28 procent enligt undersökningen.

Sineva Ribiero, ordförande för Vårdförbundet menar att det krävs mer pengar och bättre villkor. Det behövs hållbara scheman där personalen vet i förväg hur man ska jobba.

Hon varnar för att dagens läge är ohållbart.

– Det här är inte normalt. Det får inte bli standard att vården går på knäna varje sommar, säger hon till samma kanal.

Vårdförbundet flaggar för lösning

Enligt Vårdförbundet behövs kortare veckoarbetstid, tydligare semesterregler och mer paus i schemat – så kallade "hållbara heltider". Om alla kunde arbeta heltid, skulle vården kunna få in upp till 8 000 fler heltidsanställda.

– Medlemmar i Vårdförbundet ska kunna ta semester utan att vården riskerar att krascha. Att vi år efter år får rapporter om tomma schemarader och påtryckningar kring ledighet är ett systemfel, säger Sineva Ribiero i rapporten.

SKR: Patienter får den vård de behöver

Trots larmen tonar Sveriges kommuner och regioner (SKR) ner oron. De menar att det inte finns några tecken på att svenskar inte får den vård de behöver, även om de medger att regionernas ekonomi är pressad.

Foto: G. Henderson

Text: Redaktionen


JUST NU: Rocklegendar kommer till Sverige

2025 07 10

En av musikens stora legendarer kommer till Sverige.

Det är Bob Dylan som ska ut på turné.

Rocklegendaren ger sig nu ut på vägarna igen och kommer att besöka en rad länder – bland annat kommer han att ta sig till Sverige och Stockholm.

Det meddelar han via hemsidan.

Kommer till Sverige

Dylan kommer att spela live på Avicii Arena i Stockholm den 18 oktober.

Det blir den enda spelningen i Sverige för Dylan.

Utöver Sverige kommer han att uppträda i en rad europeiska länder – däribland Finland, Danmark, Belgien, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Nordirland och Irland.

Vunnit Nobelpris

Bob Dylan har under de senaste årtiondena tagit plats som en av de absolut största artisterna.

Han har även fått Nobelpriset i litteratur år 2016.

– När jag först fick Nobelpriset i litteratur började jag fundera på exakt hur mina låtar förhöll sig till litteraturen, sade han i ett tal efter det.

– Jag ville reflektera över det och se var kopplingen fanns. Jag ska försöka formulera det för er. Och troligen kommer det att ske på ett omständligt sätt, men jag hoppas att det jag säger kommer att vara värdefullt och ändamålsenligt.

“Nya uttryck”

Rocklegendaren fick priset ”för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

Han blev då den första amerikanen att vinna sedan romanförfattaren Toni Morrison 1993.

President Obama sade att utmärkelsen var ”välförtjänt”.

– Grattis till en av mina favoritpoeter, kommenterade Obama enligt BBC.

“Som dikter”

Den tidigare pristagaren Sir Andrew Motion är en av dem som tidigare har hyllat Dylans texter och sagt att hans sånger ”fungerar som dikter”.

– De har ofta extremt skickliga rimmade aspekter. De är ofta de bästa orden i den bästa ordningen.

Dylan föddes år 1941 som Robert Allen Zimmerman och inledde sin musikaliska karriär i Minnesota innan han begav sig till New York. 

Bland Dylans många album kan nämnas Highway 61 Revisited 1965, Blonde on Blonde 1966 och Blood on the Tracks 1975.

Foto: Stockholm Live

Text: Redaktionen