I NATT: Nytt EU-genombrott hånas av diktatorn

2022 12 16

Efter en del om och men har EU klubbat igenom ett nionde sanktionspaket mot Ryssland.

Det innebär bland annat att ytterligare 200 personer med anknytning till Ryssland adderas till sanktionslistan.

EU inför även sanktioner mot en rad komponenter som Ryssland kan använda i militärt syfte – bland annat olika typer av elektronik och IT-komponenter.

Den Europeiska unionen föreslår även nya sanktioner mot tre ryska banker, den ryska gruv- och energisektorn och mot länder som förser Ryssland med drönare.

”Misslyckat ekonomiskt krig”

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har svarat på västs nya sanktioner.

I ett tv-tal kallar han dem för ”ett misslyckat ekonomiskt krig”.

– Vi kommer att ta bort  restriktioner inom logistik och finans. Låt mig påminner er om en sak. Genom att införa sanktioner försöker västländer pressa Ryssland mot självisolering. Det kommer aldrig att hända, säger Putin enligt Reuters.

Vänder blicken mot öst

Rysslands energiförsäljning till EU har minskat kraftigt sedan starten av kriget i Ukraina.

EU har minskat importen från Moskva och två explosioner har skadat de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Putin meddelar att Moskva numera kommer att vända blicken österut.

Han understryker att Ryssland kommer att öka gasförsäljningen till länder i öst och upprepade sin plan på att bygga ett nytt "gasnav" i Turkiet.

– Det kommer definiera gaspriset i Europa, säger diktatorn.

Ryssland började sälja naturgas till Kina i slutet av 2019 via Power of Siberia Pipeline. Gasledningen levererade cirka 10 miljarder kubikmeter gas 2021 och kommer att nå sin fulla kapacitet 2025.

Erkänner ”vissa svårigheter”

Rysslands ekonomi förväntas krympa med 2,5 procent under 2022.

I sitt tal erkände Putin ”vissa svårigheter”, rapporterar Reuters.

Samtidigt upprepade diktatorn sitt påstående om att Europa tar mest skada av de sanktioner som riktas mot Ryssland.

– Västerländska ekonomier har drabbats av en boomerangeffekt i form av stigande inflation till följd av deras egna sanktioner, säger Putin.

Nästa år planerar den ryska diktatorn att ta drygt en tredjedel av statsbudgeten för att finansiera anfallskriget i Ukraina. Samtidigt minskar han anslagen till skolor, sjukhus och vägar.  

Foto: C Wiedgier resp. President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny kontroll införs på alla flygplatser i EU – många vill inte resa längre

2025 05 20

En ny så kallad biometrisk teknik ska lanseras på alla flygplatser inom EU.

Ett automatiserat registreringssystem för alla som reser till eller ut från unionen ska införas.

Det inkluderar bland annat ansiktscanning och avlämnande av fingeravtryck, rapporterar Euronews.

Dessutom ska resenärerna  scanna sina pass, samt övriga resedokument, vid en självbetjäningskiosk varje gång de passerar en EU-gräns.

Resenärens namn, biometriska uppgifter, samt datum och plats för in- och utresa ska lagras tillsammans med ansiktsfotot och fingeravtrycken i tre år efter varje resa.

Polisen bekräftar

Det nya systemet, som kallas Entry Exit System (EES), har varit på gång under ett par års tid. Planen var en lansering i höstas, men har flera gånger skjutits upp.

Senaste budet efter att EU kom överens om saken i mars är att systemet ska kunna tas i bruk i oktober 2025. 

Polisen i Sverige har bekräftat planerna.

– Syftet med systemet för in- och utresa är att göra det lättare att identifiera resenärer som försöker resa in i eller ut ur Schengenområdet med falska identiteter eller pass, samt de som har stannat kvar längre än sin tillåtna vistelse i Schengenområdet, framhåller myndigheten.

Har kritiserats

Enligt EU kommer systemet att bidra till att förebygga, upptäcka och bekämpa såväl identitetsbedrägerier som terroristbrott och andra allvarliga brott.

Men det finns kritik.

Var femte brittisk resenär skulle bli “avskräckt” från att resa in i EU under dessa förutsättningar, enligt en undersökning från Co-op Insurance. Dessutom har nästan hälften inte hört talas om de nya reglerna för medborgare utanför EU.

Finns liknande system redan idag

Redan idag finns ansiktscanning på flera flygplatser, bland annat i Italien, vilket gör det möjligt att ersätta pass och annan pappersdokumentation med tekniken, enligt Euronews.

Systemet kallas för “Faceboarding” och har även testats i Finland och Norge. 

Valérre Viale, produktchef på reseteknikföretaget Amadeus, menar att de nya digitala resehandlingarna  kan vara det mest revolutionerande sedan e-biljetten blev en grej för över 20 år sedan, rapporterar The Times.

Foto: Y. Alfuhigi resp Chris F

Text: Redaktionen


Massprotest i Sverige – över 100 000 har skrivit på

2025 05 21

En namninsamling med 100 000 underskrifter från hela landet lämnas idag över till regeringen.

Bakom protestlistan står medlemmar ur Pensionärernas riksorganisation, PRO. 

Under tisdagen planeras dessutom en organiserad demonstration mitt på Mynttorget i Stockholm.

Bakgrunden är regeringens förslag om att höja gränserna för det så kallade högkostnadsskyddet för läkemedel.

Ett förslag som möts av skarp kritik och oro från pensionärer och patientorganisationer, enligt PRO som varnar för konsekvenserna.

– Regeringen spelar roulett med folkhälsan. Om pensionärer inte har råd att ta ut sina mediciner är risken överhängande att de blir sämre och i stället tvingas söka vård på akuten, säger Åsa Lindestam, ordförande PRO, i ett uttalande.

Beslut väntas på torsdag

PRO kallar förslaget för en försämring som innebär att en patient som når frikortsgränsen skulle ha betalat 900 kronor mer än idag under ett års tid, om förslaget går igenom.

På torsdag sker omröstningen i riksdagen.

Nu vädjar pensionärerna i ett brev till regeringen och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att “dra i nödbromsen”.

– Det här är sista chansen innan riksdagen beslutar. Konsekvenserna är inte tillräckligt utredda, säger Åsa Lindestam.

Skarp kritik

Enligt kritikerna riskerar förslaget att strida mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Det finns också en sedan tidigare utfärdad rekommendation från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap, MSB, om att ha minst en månads förbrukning av receptbelagda läkemedel till förfogande. 

En beredskapsåtgärd som nu äventyras för äldre, enligt PRO.

LÄS MER: Riksbanken varnar svenskarna – “Är helt falskt”

Ministern: krävs för långsiktig finansiering

Regeringen har pekat på att det är nödvändigt att öka kostnaderna i statens budget för läkemedel. Skälet är att “säkerställa att alla patienter får tillgång till de behandlingar de behöver", understryker Acko Ankarberg Johansson.

Men det kräver också att patienternas egenavgift behöver höjas för att klara en långsiktig finansiering. Regeringen kommer att följa utvecklingen noggrant utifrån patientens perspektiv eftersom läkemedel är en väsentlig del av hälso- och sjukvården, säger sjukvårdsministern.

Regeringen har också flaggat för att högkostnadsskyddet “är av yttersta vikt för att läkemedel och förbrukningsartiklar ska vara tillgängliga för alla som behöver det”.

– Samtidigt måste systemet för högkostnadsskyddet bidra till en hållbar finansiering av dessa varor. Statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 49 procent från 2012 till och med 2024, utifrån 2024 års penningvärde, medan motsvarande ökning för patientens egenavgift har varit 17 procent under samma period, framhåller regeringskansliet i ett uttalande.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen