Landskap surnar till på Ebba Busch – ställer krav

2022 11 25

Från Skåne höjs besvikna moderatröster angående regeringens elprisstöd.

Regionstyrelsen i Skåne gillar inte det elprisstöd som regeringen presenterade i slutet av oktober, rapporterar Dagens Nyheter.

Flera politiker i landskapet har skickat ett argt brev till närings- och energiminister Ebba Busch (KD) där man uttrycker sin besvikelse och kräver ett möte  – men ministern har hittills nobbat de skånska kraven.

– Det här är en jätteviktig fråga för så många i Sverige och att då inte möjliggöra någon form av tidsfönster så att säga... Hon borde tycka det är så pass viktigt att hon tar sig den tiden helt enkelt, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, till DN.

Undertecknat av skånska toppnamn

Utöver Carl Johan Sonesson är brevet undertecknat av två andra toppmoderater i länet – regionala utvecklingsnämndens ordförande Anna Jähnke (M) och Skånes kommuners ordförande Patric Åberg (M).

Besvikelsen bland de skånska politikern ligger främst i att elprisstödet är retroaktivt och inte gäller för vintern som kommer.

– Det är ju den kommande vintern folk är oroliga att det kan bli priser som kanske handlar om tre, fyra, fem, sex kronor per kilowattimme. Hon (Ebba Busch, red. anm) säger att hon inte har tid i närtid, men det är ju i närtid vintern är, säger Sonesson.

Nobbar besök

Ebba Busch har inte velat kommentera kraven från Skåne, och hennes presschef hänvisar till en intervju med Sveriges Radio som gjordes tidigare i veckan.

– Jag kommer gärna till Skåne, men inte i närtid för att diskutera förutsättningarna för Skåne för dem känner vi väl till. Nu behöver vi inte ha fler politiker som kommer på studiebesök, tittar och beklagar sig, nu behöver vi ha politiker som levererar åtgärder som ändrar situationen, säger KD-ledaren till P4 Malmöhus.

Elstödet dröjer

Skåne tillhör elområde 4, som tillsammans med elområde 3 ska få ta del av det elstöd som uppgår till drygt 55 miljarder kronor. 

Men hushållen ser ut att få vänta till nästa år innan stödet kan betalas ut. Det beskedet gav Svenska kraftnät i tisdags.

– Uppdraget är nu att förbereda utbetalningen, sätta processerna och se hur de olika datamängderna ska gå mellan olika aktörer för att det ska bli driftsäkert och effektivt, säger Malin Stridh, chef för avdelningen Elmarknad på Svenska kraftnät, till Expressen.

Förvånar myndigheten

Det har dessutom adderas ett tillägg i modellen, då ett tak för storbrukare införts.

Ett beslut som förvånar Svenska kraftnät. Myndigheten uppger att de redan har förkastat ett liknande förslag från Energimarknadsinspektionen.

Malin Stridh uttryckte redan då att det skulle innebära förseningar, men Energimarkandsinspektionen framhåller att pristaket behövs för att myndigheten ska kunna godkänna Svenska kraftnäts modell.

– Pengarna kommer att användas som ett stöd till hushåll och företag enligt modellen som presenterats. Det vi har gjort är en komplettering. De allra största förbrukarna kommer att få ansöka om man vill få stöd över en viss nivå. Vi menar att det behövs för att kunna godkänna ansökan, sa Elin Broström, enhetschef på Energimarknadsinspektionen, till SR Ekot förra veckan.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen


Rysslands bisarra åtgärd – mot Zelenskyj

2024 05 04

Ryssland efterlyser Volodymyr Zelenskyj.

Landet har placerat den ukrainska presidenten på en lista över efterlysta personer.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Ryssland har inlett ett brottmål mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och satt upp honom på en efterlystlista, uppger nyhetsbyrån.

”Brottmål” mot europeiska politiker

Uppgifterna kommer i sin tur från den ryska statliga nyhetsbyrån TASS, som hänvisar till det ryska inrikesministeriets databas.

– Inlägget som den citerade gav inga ytterligare detaljer, enligt Reuters.

Det är emellertid inte första gången som Ryssland efterlyser och försöker starta ”brottmål” mot sina politiska fiender.

– Ryssland har utfärdat arresteringsorder på ett antal ukrainska och andra europeiska politiker sedan konflikten med Ukraina började i februari 2022, rapporterar nyhetsbyrån.

Efterlyser ministrar

Det är alltså inte bara ukrainska politiker som hamnar på de ryska listorna över personer som är efterlysta.

Även andra politiker i Europa har hamnat på listan.

– Rysk polis satte i februari Estlands premiärminister Kaja Kallas, Litauens kulturminister och ledamöter av det tidigare lettiska parlamentet på en efterlysningslista för att ha förstört sovjettidens monument, enligt nyhetsbyrån.

Ryssland ska även ha utfärdat en arresteringsorder för den internationella brottmålsdomstolen ICC:s åklagare.

Detta som ett svar på att ICC har utfärdat en arresteringsorder för Vladimir Putin.

Putin efterlyst för krigsbrott

Men nu har landet alltså även öppnat ett ”brottmål” mot Volodymyr Zelenskyj.

Vilket brott Zelenskyj påstås ha gjort sig skyldig till framgår emellertid inte.

I världssamfundets ögon är det Putin själv som betraktas som en efterlyst brottsling.

– I mars 2023 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen i Haag en arresteringsorder på Rysslands president Vladimir Putin på anklagelser om deportering av ukrainska barn till Ryssland – ett krigsbrott enligt internationell lagstiftning, rapporterar Radio Free Europe.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office 

Text: Redaktionen