JUST NU: Därför sjunker bränslepriset i Sverige

2022 08 10

Den senaste tiden har priserna på bensin och diesel sjunkit.

Bränslefrågan har varit en het potatis under hela våren och sommaren.

När Ryssland invaderade Ukraina eskalerade priserna på bensin och diesel till rekordnivåer som slog hårt mot bilister i hela Sverige.

Dollarn förvärrade saken

Även USA bar viss “skuld” i de skenande bränslepriserna.

Den amerikanska dollarna stärktes i förhållande till den svenska kronan vilket fick konsekvenser även för de privatpersoner som tankade vid pump.

Detta då råoljan handlas i dollar, skriver Dagens Nyheter.

Ökad nyproduktion

Nu upplevs dock en kraftig svängning i priset.

Detta eftersom de 23 medlemsländerna i OPEC, Organization of the Petroleum Exporting Countries, har bestämt sig för att öka produktionen av råolja med nästan 650 000 fat – varje dag.

Denna ökning ger nu effekt även vid svenska pumpar, uppger DN, och kompenserar för den ryska olja som tagits ur ekvationen

Lägsta priset sedan invasionen

Idag föll dieselpriset under 23 kronor litern. 

95-oktanig bensin ligger på cirka 19 kronor, och har till och med varit under siffran på flera platser i landet de senaste dagarna.

Bränslet har inte haft de nivåerna sedan före invasionen av Ukraina.

Oklar höst

Det är dock svårt att förutse hur priserna kommer se ut under hösten.

OPEC kommer att fortsätta sin nyproduktionen med 100 00 fat per dag i september, vilket dock är väldigt mycket lägre än vad exempelvis Joe Biden har krävt.

– Jag tror att vare sig jag eller någon annan kan säga vad priserna kommer att vara under hösten, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige, till DN.

Hon tillägger:

– Men att det kommer att vara fortsatt volatilt (skiftande, red. anm.), det tror jag.

Infekterad fråga

Frågan om bensin och diesel har varit mycket infekterad i den inrikespolitiska debatten under året.

Bland annat satte riksdagen tidigare i somras stopp för Socialdemokraternas förslag att kompensera svenska bilägare med 1 000 – 1 500 kronor som plåster på såren för de höga priserna.

Ett beslut som startade ett stort gräl mellan flera partiet.

– Det är ett hån mot alla som varje dag är beroende av sin bil, för det räcker knappt till en tank, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SR Ekot.

MP: "Barn kan inte äta bensin"

Även Miljöpartiet har engagerat sig i diskussionen, som snarare vill se andra förslag än att sänka priset vid pump för att stödja de som drabbats hårt av inflationen och höga bränslepriset.

Till exempel att sänka livsmedelsmomsen. 

– Billigare livsmedel skulle till exempel hjälpa gamla och ensamstående föräldrar. Barn kan inte äta bensin, även om de andra partierna verkar tro det, sade Märta Stenevi till Aftonbladet i  juli.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen


1,2 miljoner svenskar tar samma medicin – Läkaren: ”Mer skada än nytta”

2024 05 03

Totalt hämtade 1,2 miljoner svenskar ut antidepressiva läkemedel under 2023.

Siffran innebär att förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat varje år de senaste 15 åren, enligt Socialstyrelsens statistik över läkemedel.

– Användandet var högst i åldersgruppen 75 år och äldre där 23 procent fick denna typ av läkemedel. Den största ökningen de senaste fem åren gäller dock barn och unga. Andel flickor i åldern 10–14 år som fått ett antidepressivt läkemedel förskrivet ökade från 1,2 procent 2019 till 2,0 procent 2023. För pojkar i samma ålder var motsvarande ökning från 1,0 procent 2019 till 1,4 procent 2023, framhåller myndigheten.

Läkaren: Många kan inte sluta

Läkaren André Marx, som har personlig erfarenhet av antidepressiva läkemedel, anser att den höga siffran är oroväckande. Tillsammans med kollegor drev han nyligen Sveriges enda offentligt finansierade nedtrappningsmottagning för psykofarmaka. 

Enligt André Marx har många svenskar fastnat i ett långvarigt bruk av antidepressiva läkemedel.

– Fler nya användare tillkommer än de som lyckas sluta. Vi har därför ett växande samhällsproblem med människor som inte har någonstans att vända sig om de behöver hjälp att sluta, säger läkaren till Dagens Arena och berättar om patienter som upplevt stora svårigheter när de valt att sluta med medicinen.  

– För en del är abstinensreaktionerna så obehagliga och intensiva att de hamnar på psykakuten när de försöker sluta.

Elias Eriksson, farmakolog och professor vid Göteborgs universitet, anser att rapporterna om vissa patienters symptom vid nedtrappning är ”överdrivna”.

– Det framställs nu som att det är jättevanligt och utdraget. Det tror jag är överdrivet. I de allra flesta fallen går det att trappa ut på några veckor, men det finns de som har mer utdragna besvär. Då får man trappa ut långsammare. Man kan också byta till preparat som lämnar kroppen långsammare, säger han till samma tidning.

Läkemedelsverket har även svarat på kritiken. Myndigheten ska ta fram nya rekommendationer för utsättning av antidepressiva läkemedel genom att studera forskning  från 2016 och framåt.

Hävdar: ”Saknas belägg”

Nedtrappningen är inte det enda problemet med antidepressiva läkemedel, enligt André Marx.

I en intervju med SvD hävdar läkaren att det ”saknas belägg för att depression och ångest orsakas av en kemisk obalans i hjärnan som medicinerna korrigerar” – en hypotes som tog fart på 1960-talet.  

Marx betonar att det inte betyder att läkemedlen inte har någon effekt.  

–  Snarare rubbar de hjärnans finkalibrerade signalsystem och försätter hjärnan i ett alternativt biokemiskt tillstånd. Det gör att vi kommer att tänka, känna och i förlängningen bete oss annorlunda, precis som med andra psykoaktiva substanser, säger han till tidningen.

”Gör mer skada än nytta”

Enligt André Marx uppfattning behandlas hundratusentals svenskar i onödan med antidepressiva läkemedel.

– I långa loppet har vi gjort mer skada än nytta, säger han till SvD. 

Foto: Nastya Dulhiier

Text: Redaktionen


E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen