FÖRSVARSMAKTEN: Larmar om kris

2022 07 29

Personalbristen inom Försvarsmakten oroar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Larmet kom i mitten av juli från flygvapenchefen Carl-Johan Edström.

– Jag är den första att ta bladet från munnen och säga att vi befinner oss i ett prekärt läge, en kris – och då syftar jag inte på omvärldsläget, utan vår personalförsörjning – framförallt på pilotsidan där tjänstledighetsansökan och uppsägningar har inkommit, fastslog han i en kommentar.

Stort missnöje

För drygt tre månader sedan rapporterade Officerstidningen om att flera stridspiloter valt att lämna sina tjänster eftersom de är missnöjda med sina villkor – bland annat rådande lönestruktur och kommande pension.

I höst kan hälften av Sveriges stridspiloter ha lämnat sina uppdrag, rapporterar DN. Samtidigt råder det en brist på yrkesofficerare i Sverige.

”Allvarlig situation”

– Det här är en allvarlig situation som vi tar mycket seriöst på. Det är oerhört viktigt att vi har stridspiloter som kan sköta och flyga våra flygplan, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Aftonbladet.

Ministern betonar att han har förtroende för att Försvarsmakten arbetar hårt för att lösa personalkrisen.  

"Hög status"

– Jag tror att det viktigaste nu är att jobba för att frågan blir löst. Jag tror att svenskt flygvapen över huvud taget har en väldigt hög status i andra länders ögon och jag tror att vårt stridsflygssystem är väldigt respekterat. Sedan handlar allt om hur vi har förmåga att lösa problemen, säger Peter Hultqvist till DN och tillägger:

– Jag litar på att Försvarsmakten och arbetstagarorganisationer nu gör sitt bästa för att få fram en bra lösning på detta så snabbt det bara någonsin går. Jag uppfattar i alla fall att man inser problemet från bägge håll.

Foto: Magnus Liljegren  Regeringskansliet resp Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Oväntat besked om bensin och diesel – “fyll tanken”

2025 02 21

Bensin- och dieselpriserna i Sverige befinner sig på oväntade nivåer.

Åtminstone ur ett internationellt perspektiv.

Det konstaterar jämförelseföretaget Enkla Media på fredagen efter en ny kartläggning som jämfört svenska drivmedelspriser med 42 andra europeiska länder.

– Sverige fortsätter att överraska, framhåller Fredrik Falkengren, CEO på Enkla Media, i en kommentar.

Billigast i Västeuropa

Beskedet är ett positivt sådant för alla som ska tanka bilen den närmaste veckan.

Enligt den nya granskningen, som genomförts av sajten Bilresa.se, har Sverige just nu bland de lägsta bensinpriserna i hela Västeuropa.

Av det skälet uppmanas bilister att passa på att fylla tanken.

– Med sportlovet runt hörnet kan det vara klokt att tanka upp bilen innan avresa, särskilt för de som planerar en bilsemester till Alperna, skriver Fredrik Falkengren.

"Fyll tanken"

Enligt färska siffror ligger bensinpriset i Sverige under februari månad på 17,00 kronor per liter.

– Detta innebär att Sverige fortfarande har ett av de mest konkurrenskraftiga bensinpriserna i Västeuropa, vilket gör det ekonomiskt fördelaktigt att fylla tanken innan avresa, betonar Fredrik Falkengren.

Bidragande till lägre bränslepriser är framför allt den senaste tidens förstärkning av den svenska kronan gentemot euron och den amerikanska dollarn.

– Detta gör det ännu mer fördelaktigt att fylla tanken innan avfärd och kan innebära en märkbar besparing för bilresenärer.

Dyrt i Danmark

De svenska priserna på cirka 17 kronor per liter kan jämföras med följande länder som besöks av många svenskar under sportlovet:

  • Danmark: 23,03 kr per liter bensin
  • Frankrike: 20,08 kr per liter bensin
  • Tyskland: 19,93 kr per liter bensin
  • Österrike: 17,92 kr per liter bensin
  • Schweiz: 21,25 kr per liter bensin

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


Elon Musk i öppet bråk: “Du är helt psykiskt sjuk”

2025 02 21

Elon Musk har hamnat i ett öppet bråk med den danska astronauten Andreas Mogensen.

Konflikten, som sker inför allmän beskådan på den Musk-ägda sociala medieplattformen X, grundar sig på en intervju som Musk gjorde tillsammans med USA:s president Donald Trump i Fox News nyligen.

Under samtalet berördes de två astronauterna Butch Wilmore och Suni Williams, som fortfarande är kvar på den internationella rymdstationen ISS, trots att de skulle ha kommit hem till jorden i somras.

– De lämnades där uppe av politiska skäl, hävdar Musk i intervjun.

Trump tillägger att det är Bidens fel att astronauterna inte återvänt.

"Vilken lögn"

Uttalandet har fått den danska astronauten Andreas Mogensen att se rött.

– Vilken lögn. Och från någon som klagar på bristen på ärlighet från mainstreammedia, framhäver Mogensen på X.

Elon Musk slog tillbaka blixtsnabbt.

– Du är helt psykiskt sjuk, svarar multimiljardären och fortsätter:

– SpaceX hade kunnat ta hem dem för flera månader sedan. Jag erbjöd detta direkt till Biden-administrationen som vägrade. Återvändandet sköts fram på grund av politiska skäl, uttrycker Musk och avslutar med att kalla dansken “idiot”.

"Har varit planen sedan september"

Butch Wilmore och Suni Williams anlände till ISS i juni för ett åtta dagar långt uppdrag.

Hemresan har dock blivit försenad på grund av att Nasa bedömt transporten som för riskabel efter att rymdfarkosten Boeing Starliner fått problem.

Prognosen är nu att Wilmore och Williams kan få åka hem i mars med rymdfarkosten Crew-9 , vilket varit planen sedan i september då två ytterligare astronauter anslöt till stationen.

– Du vet precis som jag gör att Butch och Suni åker hem med Crew-9, vilket har varit planen sedan september. Inte ens nu skickar du upp en räddningsfarkost för att ta hem dem. De återvänder med Dragon-farkosten som har funnits på ISS sedan september, svarar Andreas Mogensen.

Prestigeförlust

Fel på framdrivningsanordningen och heliumläckor är två anledningar som gjort att Wilmore och Williams blivit kvar på ISS.

I höstas rapporterade Fox News att SpaceX var aktuella för att rädda astronauterna, vilket då ansågs kunna utgöra en prestigeförlust för Boeing Starliner, företaget bakom den farkost som amerikanerna reste till ISS med.

LÄS MER: Astronaut i rymden slår larm till jorden – Nasa har ingen förklaring

Foto: The White House

Text: Redaktionen