JUST NU: Centerpartiet överens med S – skickar passning till SD

2022 06 13

Centerpartiet meddelar att de kommer att rösta på regeringens budget – då skickar Lööf en syrlig passning till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

I elfte timmen kom regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet överens om en kompromiss med Centerpartiet när det gäller pensionerna.

Det innebär också att just Centerpartiet kommer att lägga sin röst på regeringens vårändringsbudget på onsdag, meddelar Annie Lööf på en pressträff enligt SVT.

“Störst genomslag”

– Vi agerar på det sättet som vi länge har sagt, nämligen på ett sätt som ger största möjliga genomslag för vår politik, säger Annie Lööf.

Passning till SD

Centerpartiets ledare passar även på att vända sig till Jimmie Åkesson (SD) i sitt anförande och riktar en syrlig passning till partiledaren.

– Och det innebär också att det blir ett minimalt inflytande till Sverigedemokraterna, säger hon.

Oppositionen rasar: “Oseriöst”

Överenskommelsen, och det nya pensionsförslaget, innebär bland annat en höjning av garantipensionen på uppemot 1 000 kronor, uppger SVT.

Förslaget och tidpunkten för när det presenteras får dock oppositionen att rasa.

– Det här är väldigt sent och det är ett oseriöst sätt att handha Sveriges pensionärer. Vi har haft fyra dagars tystnad och nu lägger fram ett förslag i sista minuten. Vi står fast vid vårt förslag för det är bättre för Sveriges pensionärer, säger moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, till SVT.

Lagt eget förslag

Oppositionsförslaget signerat L, KD, M och SD innebär istället att garantipensionen skulle höjas med 600 kronor tillsammans med en skattesänkning. 

– Vårt förslag ger alla pensionärer en förbättring medan regeringens förslag bara ger hälften så många stöd. Vårt förslag är betydligt bättre, säger Liberalernas Mats Persson till Svenska Dagbladet.

Politiska vildar i centrum

Även om Centern meddelar att partiet ska rösta på regeringens budgetförslag kan återigen politiska vildar hamna i centrum, likt vid misstroendeomröstningen av Morgan Johansson (S) förra veckan.

“Lojal mot folket”

Utöver Amineh Kakabaveh sitter även före detta sverigedemokraten Roger Richtoff i riksdagen. Richtoff känner ingen lojalitet för sitt gamla parti när det ska röstas om budget.

– Nej, nej. Det har jag inte. Jag är inte lojal mot dem, utan mot svenska folket, skattebetalare och pensionärer, säger han till SvD och berättar att han lutar åt Socialdemokraternas budget.

Kan göra Kakabaveh maktlös

Centerpartiets besked gör också att Roger RIchtoff kan göra Amineh Kakabaveh maktlös. Om den förre sverigedemokraten röstar på regeringens budget spelar Kakabavehs röst ingen roll, och då faller hennes förhandlingsposition gentemot S – mot vilka hon har ställt krav.

– Jag har sagt att budgeten kommer nästa vecka, om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen, säger Kakabaveh till Expressen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


Jättelarm om Swedbank

2024 05 02

Swedbank utgör en risk för Sveriges säkerhet.

Det uppger författarna och journalisterna Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge i den nya boken ”Honungsfällan”.

Boken tar avstamp i Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvättskandalen i Swedbank 2019.

Journalisterna har ägnat mer än fyra år åt att granska storbanken och vad som pågick bakom kulisserna.

I den nya boken kan de avslöja att Swedbank systematiskt utnyttjats av den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Enligt en källa med insyn har den ryska underrättelsetjänsten spionerat på chefer och högt uppsatta medarbetare inom Swedbank under flera år. FSB uppges även ha infiltrerat och utpressat anställda på banken, bland annat en högt uppsatt bankchef som förfördes av en prostituerad kvinna under en tjänsteresa till Ryssland.

”Har varit farligt för Sverige”

Den ryska underrättelsetjänstens information om Swedbanks ledning uppges vara så omfattande att FSB hade en särskild mapp märkt med ”Swedbank” på avdelningen  för ekonomiskt kontraspionage – Direktorat K. Det rapporterar DN som intervjuat författarna.

Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge beskriver den ryska infiltrationen av Swedbank som en ”jätterisk”  för både banken och Sverige.

– Swedbank är ett av våra viktigaste bolag. Om bankerna faller så faller vi allihopa, vi lägger vår tillit i deras händer. Att det finns personer i ledningen för en så viktig institution som har haft en moralisk kompass som på så många olika sätt går att ifrågasätta, det har varit farligt för Sverige som nation, säger Gordh Humlesjö till DN.

–  Det är inte våra slutsatser utan det är källor från Säpo som vittnar om det, fortsätter han och hänvisar till att Säkerhetspolisen undersökt Swedbanks affärer i Estland.

I februari 2019 avslöjade SVT att storbanken kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt.  Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank. Finansinspektionen utredde händelserna och gav Swedbank en varning. Banken tvingades även betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift.  

Har försökt sätta käppar i hjulet

Bokens förläggare Daniel Sandström berättar att utgivningsdatumet för Honungsfällan har fått skjutas upp flera gånger. Advokater och pr-konsulter har försökt påverka innehållet, uppger Sandström.

– Planen har hela tiden varit att släppa boken när den är färdig, varken förr eller senare. Det som drog ut på tiden var alla advokater och försöken till påverkan som vi behövt hantera. Berörda parter fick ta del av manus redan i februari, sedan har de konstant arbetat för att försvåra publiceringen, säger han till Dagens Opinion och tillägger:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Boken ges ut på fredag, den 3 maj.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen