Vädjan om att respektera president Zelenskys liv och familj

2022 03 04

I ett långt samtal med Rysslands diktator framförde Frankrikes president en vädjan om att respektera Ukrainas president Zelensky och hans familj. 

Rysslands diktator Vladimir Putin berättade för Frankrikes president Emmanuel Macron att han kommer fortsätta med sina militära operationer i Ukraina. Beskedet framkom under ett 90 minuter långt samtal initierat av Putin, uppger en källa från Élyséepalatset, enligt CNN.

Det värsta är framför oss

– Utan att göra en förutsägelse bör vi förvänta oss att det värsta ligger framför oss. Den (franske) presidenten sa det i går också. Det finns inget i vad Putin sa i dag som borde lugna oss, säger Élysée-källan.

Förnekar bombningar av Kyiv

 Enligt källan förnekade Putin också att Ryssland har bombarderat Kyiv men varnade för att situationen kommer att förvärras. Han hävdade dock att det är Ukrainas fel.

Vädjan för Ukrainas president

President Macron bad också Putin respektera den ukrainske presidenten, hans familj, släktingar, statliga tjänstemän och folkvalda, enligt Élysée-källan. 

Det finns allvarliga farhågor för att Putin beordrat yrkessoldater att spåra rätt på Volodymyr Zelensky för att mörda honom och man befarar även att hans familj ska råka illa ut. President Macrons vädjan handlar de facto om att rädda Zelensky undan avrättning och tortyr.

Oro för dödslistor

USA har lämnat över dokument till FN som framhåller Ryssland planerar att införa en skräckregim i Ukraina och att de kommer att mörda människor som finns på så kallade dödslistor. Det handlar om politiker, HBTQ-personer, religiösa profiler och olika sorters aktivister med flera.

Ryssland har avfyrat "mer än 480" missiler

En amerikansk försvarstjänsteman menar dock att Ryssland har avfyrat minst 480 missiler mot Ukraina sen invasionens start.

– Ryssland har avfyrat mer än 480 missiler av alla storlekar, säger en högt uppsatt amerikansk försvarstjänsteman till CNN.

Missiler från både Ryssland och Belarus

En stor del av missilerna ska ha skickats från mobila system som flyttas runt inuti Ukraina, men det ska också ha avfyrats ett stort antal från både Ryssland och Belarus.

– Den näst största delen av missiler kommer från Ryssland, "cirka 160 från Ryssland" och cirka 70 kommer från Vitryssland, och ett mycket litet antal - mindre än 10 - kommer från Svarta havet, tillade tjänstemannen.

Varnar Putin

Som svar på Putins uttalanden om en eventuell upptrappning varnar den franska presidenten Putin. Han framhåller att Putin är mitt uppe i ett enormt misstag. Macron upprepade att Moskvas krav på att neutralisera och avväpna Ukraina är oacceptabla, och ansvaret för denna konflikt faller helt på Putin.

Ryska medier beskriver samtalen som givande

Samtidigt sa den ryska statliga nyhetsbyrån TASS att Putin och Macron hade ett uppriktigt utbyte av åsikter om situationen runt Ukraina, uppgav Kremls presstjänst, enligt CNN.

Diplomati är fortfarande ett alternativ

Macron klargjorde även att det fortfarande finns tid för diplomati och dialog för att ta itu med Rysslands bekymmer; men diskussionen kan inte ske "under rysk kontroll" och måste organiseras av internationella partners.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen 


Alla husägare i Sverige kallas in till krismöte

2024 10 01

Villaägarnas Riksförbund kallar in hela Sverige till ett krismöte.

Utöver föreningens 230 000 medlemshushåll uppmanas även samtliga förtroendevalda och icke-medlemmar att sluta upp.

Förbundet kallar mötet en “kraftsamling mot orimliga energipriser”.

– Det har blivit dags att slå näven i bordet, konstaterar Villaägarna i ett officiellt pressutskick.

Måttet rågat: "Oacceptabelt"

Enligt Villaägarna “är någonting fel i Sveriges energimarknad”. Man menar att det tas snedvridna beslut i regeringen och att EU-direktiv gör husägare till “ständiga förlorare”.

Nu är måttet rågat för förbundet.

– Det är oacceptabelt att småhusägare får bära den stora kostnaden för Sveriges illa planerade elsystem, men där är vi nu, framhåller Villaägarna.

Enligt en bedömning från organisationen kan Sveriges husägare ha dubbelt så dyra energikostnader 2030, med hänvisning till ökad efterfrågan på el och stora industrisatsningar i kombination med en ny prissättningsmodell från EU.

Ny metod om en månad

Kallelsen till det nationella krismötet kommer i samma veva som det att Svenska Kraftnäts nya metod för ökad elöverföring börjar gälla om några veckor.

En metod som bland annat ska göra elnätet mer effektivt, men som kritiseras av analytiker som förutspår ett dyrare snittpris på el i hela landet.

– Till att börja med så kommer elen mest troligt att bli dyrare i större delen av Sverige. Priset sätts utifrån utbud och efterfrågan på el på elmarknaden, på samma som till exempel matpriser eller priset på bostäder. Våra tester visar att elområde 1‑3 sannolikt får högre elpriser, medan elområde 4 får lägre, skriver Svenska Kraftnät på sin hemsida.

LÄS MER: Nya regler om en månad – alla hushåll lär få betala mer

Digitalt nationellt möte

Villaägarnas Riksförbunds kraftsamlingsmöte sker digitalt den 2 oktober via Teams.

Medlemmar har redan bjudits in – som uppmanas att även bjuda in vänner och bekanta.

Enligt förbundet är intresset stort.

– Det är inget snack om att folket har fått nog av Sveriges skeva energimarknad där hushållen står som ständiga förlorare. Småhusägare drabbas hårt och letar nu efter sätt att påverka och ta makt över sin energiräkning. Där har vi på Villaägarna ett ansvar att samla och leda, säger Cecilia Reuter, förbundsordförande, i en kommentar och tillägger:

– Hushållen förtjänar rimliga och förutsägbara energikostnader.

Villaägarna understryker att kraftsamlingen är ett startskott på en längre riktning där man tänker ställa krav på makthavare och förändra energimarknaden “så att småhusägare inte längre ska behöva betala den stora kostnaden för sprickan i systemet”.

Foto: P. Kapischka

Text: Redaktionen


Oväntat besked om elpriserna – gäller hela oktober

2024 10 01

Vid kallt väder blir elpriset oftare högre eftersom användningen ökar.

Därmed borde elpriserna snart öka ordentligt eftersom oktober ser ut att bli kallare än vanligt.

– Oktober väntas bjuda på inledningsvis kallare väder än normalt för årstiden under de första veckorna, framhåller Lasse Rydqvist, meteorolog på vädersajten Klart, i ett uttalande.

Nu kommer dock ett glädjande besked för hushållen.

Trots betydligt kallare väder blir det fortsatt låga elpriser i oktober, enligt en färsk rapport från Bixia.

– Septembers extremt billiga elpriser, med ett snitt på 23 öre per kWh i system, ser ut att fortsätta in i oktober. Ökad vind- och vattenkraftsproduktion kompenserar till stor del den ökade efterfrågan och prognostiserat systempris är ca 35 öre per kWh i snitt, skriver elhandelsbolaget i rapporten.

Trenden fortsätter

Även november och december månad ser ut att bjuda på gynnsamma priser. 

Enligt Bixia kan kallt och torrt väder i Europa leda till en tillfällig prisökning på grund av ökad efterfrågan, men den blir sannolikt inte bestående då industriproduktionen är på en fortsatt låg nivå.

– De senaste åren har elproducenterna rustat för att möta en ökade elförbrukning till följd av den förväntade elektrifieringen. När fler och fler industriprojekt nu blir försenade, som Northvolts batterifabrik i Skellefteå och Volvos planerade batterifabrik i Mariestad, motsvarar inte efterfrågan produktionskapaciteten och vi får sjunkande elpriser, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Ny modell i slutet av oktober – dyrare för många hushåll

Elpriserna blir fortsatt låga under hela oktober. Efter månadsskiftet riskerar dock många hushåll att få dyrare elräkningar.

Detta eftersom ett nytt EU-beslut träder i kraft. Det handlar om en ny metod, den så kallade flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden, som beräknar hur mycket el som kan skickas genom det nordiska elnätet.

Effekten sägs bli lägre elpriser i söder, men högre i norr, eftersom elpriset kommer att beräknas på ett nytt sätt. Men enligt experter kommer elpriserna i genomsnitt att stiga i hela landet. Detta eftersom ett ökat flöde mellan elområden medför ökad export av el – något som ger dyrare räkningar här hemma.

LÄS MER HÄR:

NYA REGLER OM EN MÅNAD: ALLA HUSHÅLL LÄR FÅ BETALA MER

Foto: Tomas Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen