Befarar tortyr, kidnappningar och massmord om Putin tar över Kyiv

2022 02 25

Ryska trupper närmar sig Kyivs stadskärna.

En ockupation av huvudstaden kan i längden leda till att hela Ukraina faller. Men när skottröken har lagt sig kan nästa hemska fas från ockupationsmakten inledas.

Har uppgifter

USA uppger att Ryssland och Putin innehar en lista innehållandes namn på ukrainare som ska dödas eller sändas till fångläger vid en ockupation, uppger Washington Post.

Landets utrikesminister Antony Blinken har tidigare uttalat sig om detta faktum.

Allt pekar på det

– Alla bevis pekar på att Ryssland kommer att omringa och hota Kyiv. Och vi tror att Moskva har utvecklat en plan för omfattande brott mot mänskliga rättigheter – och potentiellt ännu värre – mot det ukrainska folket, uppgav USA:s utrikesminister Tony Blinken, till amerikanska medier.

Blinken utvecklade inte vad ”potentiellt värre” innebär. 

Har informerat FN

USA har informerat FN om att de har trovärdig information som tyder på att Moskva håller på att sammanställa listor på ukrainare som ska dödas eller skickas till läger. Informationen kommer från ett brev från USA till FN:s människorätt, som Washington Post tagit del av.

I brevet går det att läsa att Moskvas planer skulle innebära: ”tortyr, påtvingande försvinnanden och utbrett mänskligt lidande”.

De riskerar att drabbas

I brevet framgår det att journalister, HBTQ-personer, olika typer av aktivister och religiösa personer bedöms finnas med på dödslistor vars genomförande befaras verkställas efter en militär ockupation – en ockupation som följer efter en total invasion, vilket är vad som nu tycks ske från Ryssland och Putinregimen.

Ryssland har gjort det förut

USA framhåller att man sett liknande agerande av Ryssland efter tidigare ryska operationer.

– Det har inkluderat planerade mord, kidnappning, tvingade försvinnanden, fängslande och användande av tortyr, framhåller  USA:s ambassadör Bathsheba Nell Crocker.

Dödliga metoder

– Vi har också trovärdig information om att ryska trupper sannolikt kommer att använda dödliga metoder för att skingra fredliga protester eller på annat sätt motverka fredligt motstånd från den civila befolkningen.

Läs brevet här

Foto: Nato, President of Russia

Text: Redaktionen