Skarpt förbud i svenskt favoritland – ta aldrig med i bagaget

2025 07 25

Den fruktade virussjukdomen mul- och klövsjukan kan braka på loss på nytt.

En våg av fall slog mot Ungern, Österrike och Tyskland tidigare i år.

Nu befarar Storbritannien ett nytt utbrott.

Det får turistmagneten, som årligen besöks av 800 000 svenskar, att gå ut med en skarp uppmaning till alla som planerar att besöka landet.

Att ta med sig obehandlat kött eller mejeriprodukter från ett EU-land är strängt förbjudet – oavsett om maten är förpackad eller har köpts tullfritt.

– Detta inkluderar produkter som ost, chorizo, salami, serranoskinka, paté, yoghurt, smör, mjölk samt smörgåsar som innehåller någon av de förbjudna köttsorterna, framhåller det brittiska departementet för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor i ett uttalande.

"Ta det på allvar"

De mycket stränga reglerna har införts på grund av att mul- och klövsjukan skulle kunna få förödande effekter på den brittiska jordbruksindustrin och följaktligen kosta den brittiska ekonomin miljarder.

– Vi ber allmänheten att ta detta på allvar. För inte in förbjudna animaliska eller växtbaserade produkter i landet – det sätter lantbrukarnas försörjning i fara, säger Helene Hayman, minister för biosäkerhet i Storbritannien.

Landets veterinärchef Christine Middlemiss understryker också allvaret.

Sjukdomen, som nyligen spridit sig på kontinenten, utgör en "betydande risk” för Storbritanniens livsmedelssäkerhet och ekonomi. 

– Denna mycket smittsamma sjukdom orsakar avsevärt lidande för boskapen och har en förödande ekonomisk och personlig inverkan på jordbrukare, som förlorar sina värdefulla djur. Jag vet att det är en besvikelse att inte kunna ta med sig produkter från er semester, men undvik frestelsen – ni kommer att göra er del för att skydda våra hårt arbetande jordbrukare, säger Middlemiss.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: storhandla inte kommande veckor

Böter på 5 000 pund

Köttsorterna som omfattas av förbudet gäller lamm, fläsk, får, vilt- och getkött.

Det gäller även smörgåsar och korvar samt ovan nämnda mejerivaror.

Den som bryter mot förbudet riskerar böter på uppemot 5 000 pund, motsvarande cirka 65 000 kronor, och riskerar åtal i Storbritannien.

– Mul- och klövsjuka är en oerhört smittsam sjukdom som drabbar klövbärande djur och ger upphov till feber och smärtsamma blåsor och sår i munnen, på klövar och spenar. Sjukdomsutbrott kan få snabb spridning och ge allvarliga ekonomiska konsekvenser, främst på grund av produktionsbortfall, bekämpningskostnader och exportrestriktioner, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt om sjukdomen.

LÄS OCKSÅ: Ryanair varnar – fler resenärer ska bötfällas för samma sak

Foto: Jeshoots.com

Text: Redaktionen


JUST NU: Sveriges vanligaste livsmedel störtdyker i pris

2025 07 25

Priset på ett av Sveriges mest centrala och viktigaste livsmedel har fallit kraftigt.

Vetepriset har nått historiskt låga nivåer.

Idag ligger priset under svenska lantbrukares produktionskostnader, rapporterar Di som hänvisar till handelsföretaget BM Agri som både köper och säljer spannmål.

Situationen får bönderna i Sverige att slå larm.

Det låga priset gör nämligen att lantbrukarna får svårt att täcka produktionskostnaderna. 

Stora lager

En följd av prisnivåerna är att vetelagret ökar. En god tillgång på spannmål i hela världen är en av förklaringarna till att priserna varit så låga den senaste tiden jämfört med tidigare år, framhöll Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, redan i vintras.

Han får medhåll av Viktor Ebel, spannmålschef på Svenska Foder.

De lägre priserna beror framför allt på att det finns mycket spannmål i marknaden. Ukraina, Ryssland och hela Svartahavs-området har skickat ut stora volymer billig spannmål, vilket har fört med sig att efterfrågan på spannmål är låg, sade han enligt tidningen Jordbruksaktuellt tidigare i år.

– Det har i sin tur lett till att de stora spannmålsexportörerna i Europa, Frankrike och Tyskland, inte har kunnat sälja av sin spannmål, vilket har gjort att exportmarknaden har haft en väldigt låg aktivitet.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: storhandla inte kommande veckor

Kan vända uppåt

Priset kan dock komma att vända.

Det menar Per-Arne Gustavsson, vd på BM Agri, trots goda skördar i Europa som talar emot ett sådant scenario.

En svagare krona och sämre skördar i USA skulle i så fall kunna vara anledningen.

– Faktorer drar åt olika håll. Mitt huvudscenario är ändå att priset på vete ska stiga, säger Per-Arne Gustavsson till Di.

Liknande förhoppningar framhålls i USA där vetelager bara ökar och ökar.

– Jag känner till bönder som har vete i alger som kommer att sitta kvar på det för att det är billigt, säger Jim Pellman, jordbrukare i USA, till Bloomberg.

LÄS OCKSÅ: Jättesmäll för klassisk lågpriskedja – har 92 butiker i Sverige

Foto: 

Text: Redaktionen


USA till rasande attack mot Natoallierad – “ett slag i ansiktet”

2025 07 25

USA slår tillbaka med full kraft mot EU- och Natojätten Frankrike.

Den franska presidenten Emmanuel Macron meddelade på torsdagskvällen att Frankrike kommer att erkänna Palestina som stat.

G7-landet blir därmed den första stormakten i väst att erkänna Palestina.

Det får Vita huset i USA att se rött.

– USA fördömer starkt Emmanuel Macrons plan att erkänna en palestinsk stat vid FN:s generalförsamling, framhåller den amerikanska utrikesministern Marco Rubio på X i natt.

– Detta vårdslösa beslut tjänar bara Hamas propaganda och skjuter fram freden. Det är ett slag i ansiktet på offren från den 7 oktober.

Kallar till krismöte idag

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu reagerar kraftigt mot det franska beskedet. Han säger att erkännandet av Palestina är en belöning av terror och ett existentiellt hot mot Israel.

– Palestinierna vill inte ha en stat bredvid Israel. De söker en stat istället för Israel, säger Netanyahu enligt AFP.

Frankrike meddelar att erkännandet kommer att ske i FN:s generalförsamling vid nästa sammanträde i september. Beskedet kommer efter att landet tillsammans med Storbritannien och Tyskland kallat till krismöte om den humanitära katastrofen i Gaza.

– Det akuta behovet idag är att kriget i Gaza upphör och att civilbefolkningen räddas. Fred är möjlig. Vi behöver ett omedelbart eldupphör, frigivning av alla gisslan och massiv humanitär hjälp till Gazas befolkning, framhåller Macron på X.

LÄS OCKSÅ: Trump känner sig missförstådd – ”Alla har fått fel uppfattning”

Erkänns av 147 länder

Hittills har 147 av FN:s 193 medlemsstater erkänt Palestina som självständig stat. Sverige erkände Palestina 2014 och blev då det första landet i EU med beskedet.

Igår meddelade även USA och Israel att man drar sig ur samtalen om vapenvila. Anledningen är att terrorklassade Hamas inte visar att de vill nå en varaktig fred, enligt USA: specialsändebud Steven Witkoff.

– Medan medlarna har gjort en stor insats verkar Hamas inte vara samordnade eller agera i god tro. Vi kommer nu att överväga alternativa alternativ för att få hem gisslan och försöka skapa en mer stabil miljö för folket i Gaza, säger han enligt New York Times.

Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober bedöms omkring 60 000 palestinier ha dött i Gaza till följd av israels militära svar, enligt siffror från palestinska hälsomyndigheter.

Situationen i Gaza har återkommande beskrivits som katastrofal av FN, experter, journalister och vittnen på plats. 

– Det är en skräckshow. Svälten knackar på varenda dörr, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres senast igår enligt AP.

Benjamin Netanyahu är internationellt efterlyst för misstänkta krigsbrott och brott mot mänskligheten som ska ha begåtts under kriget i Gaza. Israel förnekar att de avsiktligt riktat in sig på civila under konflikten.

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen