Ny riktlinje för konsumenter – innehåll i vanligt godis har granskats
2024 11 26
Från och med nu gäller nya direktiv för ett av världens absolut vanligaste sötningsmedel.
Sötningsmedlet, som kallas för sackarin, har använts i över hundra år.
Det blev särskilt populärt på 1960- och 70-talen och används fortfarande i bland annat godis, läsk, dryck, tuggummi och andra livsmedel.
Den senaste tiden har sackarin dock varit föremål för granskning av Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten.
Anledningen är misstankar om att sötningsmedlet skulle kunna kopplas till cancer.
Dubblar nästan acceptabla intaget
Nu har myndigheten gjort sin bedömning.
Ingen koppling till cancer kan göras och Efsa höjer dessutom gränsen för hur mycket sackarin vi kan få i oss varje dag utan fara för hälsan, meddelar Livsmedelsverket.
– Enligt Efsas nya bedömning finns det ingen hälsorisk med att konsumera upp till 9 mg sackarin per kilo kroppsvikt och dag. Detta kallas för acceptabelt dagligt intag (ADI) och den nya bedömningen är en höjning av ADI från den tidigare nivån som var 5 mg sackarin per kilo kroppsvikt och dag, framhåller myndigheten.
Experter har granskat
Efsa, vars huvudsakliga uppgift är att identifiera risker i livsmedel, gör regelbundet nya bedömningar av livsmedelstillsatser.
Det nya beskedet om sackarin kommer från myndighetens expertpaneler som har gått igenom både nyinsamlad data samt alla studier om sackarin som publicerats från 1994 till februari 2024, enligt Livsmedelsverket.
400 gånger sötare än vanligt socker
Sackarin upptäcktes i slutet av 1800-talet av den ryska kemisten Constantin Fahlberg.
Det bedöms vara omkring 400 gånger sötare än vanligt socker och är godkänt för en lång rad livsmedel, bland annat läsk, desserter, glass, konfektyrer, frukt- och grönsaksberedningar, sylt, marmelad, gelé, såser och senap.
Sötningsmedlet är dessutom vanligt förekommande i kosmetiska produkter, tandkräm och mediciner.
Sackarin innehåller inga kalorier har löpande testats för att vara säkert för konsumenter, även om det periodvis sålts med varningsetikett.
Nackdelar sägs ofta vara en metallisk eftersmak och kan ibland vara grund för allergiska reaktioner.
LÄS MER: Nya direktiv – gäller alla sötningsmedel
Foto: Hemmakväll
Text: Redaktionen