Fyra vargar avlivade på Skansen

2021 10 07

De fyra vargarna som funnits på Skansen i Stockholm har i dag avlivats.

Det uppger TT enligt SvD.

– Det stämmer, det skedde i dag men det har varit en diskussion under de senaste fem åren om en omställning av djurparkens arbete, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen.

Spärra in fjällrävar istället

Efter beslutet att döda alla vargar överväger nu Skansens djurpark att istället spärra in fjällrävar. Djurparken hävdar att de vill lägga om riktningen och fokusera mer på artbevarande och biologisk mångfald.

EN BÄTTRE FRAMTID

Usch och fy – först hålls vargarna inspärrade och sedan avlivas de. Inget roligt liv för dessa vargar som liksom alla andra vilda djur bör få leva i det fria och inte spärras in på djurparker för folks beskådan och så kallade ”nöje”.

Sen finns det en separat fråga om vargstammen – men det avhandlas ej i denna text utan det är en separat fråga. Denna text handlar om hur hemskt det är att spärra in vilda djur för uppvisning för människor.

Fel från början

Skansen gör rätt i att inte längre ha vargar men de skulle aldrig haft vargar till att börja med och nu funderar man alltså på att istället spärra in fjällrävar. 

Tamdjur är något annat

Djurparker är kraftigt förlegat när det gäller att spärra in vilda djur. Att ha tamdjur och djur som lever på bondgårdar är något helt annat. Sådana djur kan trivas på ett naturligt sätt på Skansen men där borde också gränsen gå.

Det finns en mängd förfärliga djurparker världen över och i många länder behandlas djuren så illa att man knappt kan tänka på det. Vilda djur hör inte hemma i en bur och inte heller i en liten avgränsad hage. Det är fel på alla sätt och vis.

Mitt förslag

Jag kan istället tänka mig följande upplägg:

▪Max 5-6 djurparker över hela världen; en i varje världsdel. Eller 0 st. Att se vilda djur som spärrats in är ingen mänsklig rättighet. Tvärtom.

▪Djurparkerna ska inte heta djurparker utan ha ett namn som klargör att det handlar om att hjälpa djuren, tex Djurstödparker.

▪De skall ha enormt stora ytor som är mycket, mycket större än dagens djurparker. 

▪Alla inkomster ska gå till djurens bevarande i det fria och kampen mot tjuvjakt med mera.

▪Syftet ska vara forskning och stöd till djuren.

▪Allmänheten ska kunna åka dit och se på djuren, till exempel skolklasser. Men det ska inte vara huvudsyftet utan endast en sidouppgift som ska syfta till att utbilda elever och alla andra i djurskyddsvård.

▪Alla 5-6 enheter ska följa samma strama internationella regler och fokus ska vara djurens välbefinnande

Helt fel           

Så som världen hanterar djur i dag är en stor skam. Detta är sannolikt något kommande generationer kommer att se ned på oss för. Det är helt fel.

Som tur är ser man hur allt fler protesterar och hur världens unga har en mycket bättre inriktning och syn på detta. Och Skansen beslut att upphöra med vargar är trots allt ett steg i rätt riktning. Men det kommer på tok för sent. Och att istället överväga att spärra in fjällrävar! Usch och fy! Hemskt.

Nedläggning är det enda rätta för alla djurparker och istället bör min modell enligt ovan införas per snarast världen över.

Foto: C. Rachel

[yop_poll id="730"]

Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Stort larm om Hedin Bil

2024 09 07

Hedin Bil, Sveriges största återförsäljare av nya bilar, har hamnat i blåsväder.

Koncernen har fakturerat kunder för olika kostnader i samband med återlämning av leasade bilar, vilket strider mot privatleasingavtalet.

Det avslöjar Sveriges största konsumentorganisation för bilister, M Sverige, i en färsk granskning.

Enligt granskningen har Hedin Bil bland annat fakturerat kunder för åtgärdande av tekniska brister, trots att dessa borde täckas av garantin. 

– Hedin Bil menar att kunderna som har privatleasat ska hållas ansvariga för skadorna, trots att avtalet inte anger något om ett sådant ansvar från hyrestagarens sida annat än att lämna bilen på service enligt det förbestämda intervallet, skriver M Sverige.

”Helt i strid med avtalet”

Vid återlämning av en leasad bil kan hyresgivaren kräva att kunden ska betala för onormalt slitage, eftersom det i avtalet anges att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren”. Hedin Bil är dock återförsäljare och har kommit med egna krav på betalning.

Helt i strid med avtalet, enligt M Sverige.

– Hedin Bil saknar stöd enligt avtal att fakturera kunden, men har helt enkelt struntat i det och gjort det ändå. Först efter omfattande dialog med våra rådgivare har fakturan krediterats. Det är jobbigt för den som privatleasar att kämpa emot, man förutsätter att företagen följer villkoren man själva bestämt ska gälla, men så är det inte alltid, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

– Vid privatleasing gäller i princip bara avtalet och alla parter måste följa det. Trots att man enligt avtalet inte får göra det, har vi fått rapporter om återförsäljare som fakturerar kunden för vad man menar är slitage.

Först efter M Sveriges granskning har Hedin Bil ändrat sig.

– Det är vårt intryck att återförsäljare i Hedin-gruppen verkar vilja ställa i ordning bilen inför kommande försäljning på leasingtagarens bekostnad, det är den typen av ärenden vi möter i vår rådgivning, säger Carl-Erik Stjernvall.

Klaga först

Efter avslöjandet går M Sverige ut med flera uppmaningar till personer som leasar sin bil.

– Vet man med sig att man tvingats betala direkt till återförsäljaren när man lämnade sin leasingbil ska man dubbelkolla sitt avtal. Om det står att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren” vid återlämningen, och inte återförsäljaren, har man blivit lurad, framhåller organisationen.

M Sverige uppmanar bilister att vidta följande åtgärder i en sådan situation:

  • Klaga först till företaget som du har betalat till.
  • Får du inte gehör för ditt klagomål – vänd dig till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.
  • Till ARN kan du anmäla om kostnaderna eller det onormala slitaget är oskäligt eller felaktigt.

Foto: Holger.Ellgaard

Text: Redaktionen