UPPGIFTER: Hotar att döda Putin

2024 03 26

Efter terrorattentatet i Moskva i fredags tog IS på sig dådet.

Igår kommenterade Vladimir Putin för första gången dessa omständigheter efter att Kreml fram till dess lagt locket på.

– Vi vet att brottet begicks av radikala islamister, vars ideologi den islamiska världen själv har bekämpat i århundraden, sade han i ett tv-framträdande.

Hotar att döda Putin

Nu uppges terrorgruppen sikta in sig på nya mål i Ryssland.

Bland annat mot Putin själv.

Det framgår av ett inlägg som påstås komma från IS och som cirkulerar på sociala medier, bara dagar efter att man hävdat att man var ansvariga för attacken mot konserthuset i Moskva som dödade omkring 140 personer.

"Ni är varnade"

Inlägget i fråga har spritts bland iranska medier som hänvisar till Al Azaim, ett propagandanätverk skapat av Afghanistanbaserade IS Khorasan. 

Även Ukrainas före detta biträdande inrikesminister Anton Gerashchenko har uppmärksammat hotet i sin kanal på X, tidigare Twitter.

– Hot mot alla onda ryssar, inklusive Putin, lyder rubriken till en bild av en maskerad man som håller i en kniv.

– Ni är varnade, tro inte att vi inte har möjlighet att hämnas våra bröder som hålls som gisslan. Med fredagens attack visade vi dig att med Allahs tillåtelse kan Islamiska statens Mujahedeen straffa dig för er hänsynslöshet, står det också i meddelandet enligt en rysk översättning.

Obekräftade uppgifter

Hotets och inläggets äkthet har inte bekräftats, understryker både Anton Gerashchenko och den amerikanska tidningen Newsweek.

Det har emellertid flitigt delats på ryska Telegramkanaler och skapar stor oro i Ryssland.

Kreml har inte kommenterat det påstådda hotet.

Fyra åtalas

Elva personer har gripits efter attacken i fredags. Fyra personer från Tadzjikistan åtalas för terrorbrott och har erkänt sig skyldiga, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

De misstänkta personerna dök upp i rätten blåslagna och torterade och det påstådda hotet mot Putin tolkas av Newsweek som en protest mot hur de fyra männen behandlats.

– Den ryska Telegram-kanalen Supernova Plus delade bilden och postade att den islamistiska gruppen i protest mot tortyr och förhör av medlemmar i organisationen "organiserade ännu en terrorattack i Ryska federationen", uppger tidningen.

LÄS MER: Putin ber om hjälp – vädjar till hela världen

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Många Klarna-kunder kommer få pengar på kontot

2024 05 08

Betaltjänsten Klarna kommer att återbetala miljontals kronor till tusentals svenska kunder som lurats av bluffsajter.

Det uppger Klarnas produktchef David Fock.

– Det ser ut som att ungefär 5 000 kunder ska få återbetalningar. Det är kunder som haft klagomål under 2023 och fram till nu, där vi kört om klagomålen enligt våra nya uppdaterade rutiner. När de visar att vi borde gått på kundens ord så blir det en återbetalning, säger han till Di.

Enligt Fock rör det sig om återbetalningar av stora summor. 

– Det blir miljontals kronor. Vårt snittordervärde är knappt 1 000 kronor.

Lurade av bluffsajter

Stormen kring Klarna tog fart i januari. Då uppgav anställda hos företaget  att konsumenter betalar för varor som inte finns på grund av att bluffsajter anslutit sig till Klarna.

Fenomenet har lett till att Klarna anmälts hundratals gånger hos Allmänna reklamationsnämnden, Arn.

I april gav sig Konsumentverket in i diskussionen. Myndigheten meddelade att man överväger rättsliga åtgärder mot Klarna och hänvisade till att bolaget inte iakttagit invändningsrätten.

“Invändningsrätten” handlar om att kunden i vissa situationer har rätt att kräva åtgärder för ett köp som inte levererats enligt förväntningarna.

”Frustrerande och smärtsamt”

Konsumentverket har även uppgett att man inlett en granskning av tio nätbutiker som använt Klarna som betalningsalternativ. I samma veva meddelade Klarna att man klippt banden med de utpekade sajterna.

– Detta är så frustrerande och smärtsamt och jag är så ledsen för vad dessa kunder fått vara med om. Vi jobbar för fullt för att komma åt problemen. Bluffsajterna har blivit enormt mer sofistikerade sista året, säkert med hjälp av AI. Och det ökar lavinartat.

– Vi kämpar med att hitta bättre åtgärder för att skydda kunderna. En del uppdateringar kommer i dagarna, skrev Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på X efter beskedet.

Presenterar åtgärdspaket

I dag, onsdag, uppger Klarna att nya åtgärder är på plats.

Bolagets går fram med en rad åtgärder som ska skydda svenska konsumenter mot oseriösa nätbutiker. Betalningsjätten kommer bland annat börja skilja på ”verifierade” och ”icke-verifierade” handlare, uppger Di.

– Vid kassan ska Klarna flagga upp när en partner är obeprövad och Klarna ska  även varna för nätbutiker med en ökande mängd klagomål, rapporterar tidningen.

Vidare lovar Klarna att bolaget ska bli bättre på att stänga av butiker som inte ger tillräckligt med information till konsumenter. Avslutningsvis lovar Klarna att man hädanefter ska ställa hårdare krav på information om ”företaget, produkterna, samt leverans- och returpolicy”.

Foto: Klarna Group

Text: Redaktionen


Natojätte varnar: Putin redo att attackera Sverige

2024 05 08

Ryssland är redan i dag redo att inleda en mindre militär operation mot ett Natoland.

Det varnar Polen för.

Den polska varningen kommer direkt från Jarosław Stróżyk, chef för Polens underättelseavdelning för kontraspionage.

Enligt Stróżyk är den ryska diktatorn Vladimir Putin redo att ge order om en ”mindre attack” mot närliggande stater i östra Europa.

– Putin är redan förberedd att inleda en minioperation mot ett av de baltiska länderna, säger underrättelsechefen till tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Det är dock inte endast baltländerna som riskerar ett ryskt angrepp, enligt Jarosław Stróżyk.

Den polske underrättelsechefen varnar för att Sverige även kan vara ett potentiellt mål.

– Ryssland är redo att landa på någon av de svenska öarna, säger han.

Stróżyk specificerar inte vilka öar han menar, men sannolikt syftar han på Gotland och Öland.

Kravet: Måste öka stödet

I intervjun betonar Stróżyk vikten av att Nato fortsätter stödja Ukraina. Enligt spionchefen skickar det västerländska stödet en viktig signal till Putin.

– Det vi gör tillsammans för att stödja Ukraina visar honom att i händelse av en attack mot Nato kommer västvärldens reaktion bli ännu större.

Har varnat förut

Kreml har inte kommenterar underrättelsechefens påstående.

Polen har tidigare varnat för att Ryssland kan attackera Nato.

Enligt landets president Andrzej Duda planerar Moskva att angripa Nato 2026 eller 2027.

– Nya bevis tyder på att Rysslands president Vladimir Putin fördubblar ansträngningarna mot en övergång till en krigsekonomi med sikte på att attackera Nato 2026 eller 2027, sa presidenten till amerikanska CNBC i slutet av mars.

I intervju uppmanade Duda samtliga Natoländer att öka sina försvarsutgifter.

– Vi måste lagra ammunition och producera vapen för att maximera europeisk säkerhet. Vi måste göra oss redo och se till att invasionen inte inträffar, sa presidenten och tillade:

– Allt detta måste göras för att undvika att vi blir inblandade i ett krig. Poängen är att skapa en avskräckande effekt som säkerställer att vi inte blir attackerade. Det är hela poängen eftersom ingen av oss vill ha krig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen