ANNONS: Bitcoin når all time high och Bitcoinhalveringen är runt hörnet

2024 03 26

Bitcoin skapades 2009 av en person eller grupp som gick under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

En av de grundläggande principerna i Bitcoins design är en begränsad total tillgång på 21 miljoner coins. För att nå detta mål infördes halveringen som en del av kryptovalutans monetära policy. Den första halveringen inträffade 2012, följt av ytterligare halveringar 2016 och 2020. Vid varje halvering minskas blockbelöningarna som så kallade Bitcoin-miners mottar för sitt arbete med att säkra nätverket och bearbeta transaktioner.

Säkerhet och funktion

Bitcoin miners är individer eller företag som använder specialiserad hårdvara för att lösa komplexa matematiska problem, en process som krävs för att verifiera och registrera Bitcoin-transaktioner. Genom att göra detta bidrar de till nätverkets säkerhet och funktion. Som belöning för deras arbete får de nyutgivna bitcoins. Denna process kallas "mining" och är avgörande för att skapa nya bitcoins och för att säkerställa transparens och säkerhet i Bitcoin-nätverket.

Betydelsefull händelse

Bitcoin-halveringen är en händelse som infaller ungefär vart fjärde år och innebär att belöningen som miners får för att verifiera och lägga till nya transaktioner i blockkedjan halveras. Denna mekanism är inbyggd i Bitcoins kod för att begränsa tillförseln av nya bitcoins och därmed motverka inflation. Halveringen är en av de mest betydelsefulla händelserna inom kryptovalutavärlden, inte bara på grund av dess direkta påverkan på miners, utan också för dess potentiella långsiktiga effekter på Bitcoins pris och den bredare kryptoekonomin.

BTC per block

Nedan sammanfattar hur många Bitcoins som belönas per block (vilket sker ungefär var 10:e minut) före och efter varje halvering:

Före 2012 halveringen: 50 BTC per block.

Efter 2012 halveringen: 25 BTC per block.

Efter 2016 halveringen: 12,5 BTC per block.

Efter 2020 halveringen: 6,25 BTC per block.

Efter 2024 halveringen (kommande): 3,125 BTC per block.

Varför är halveringen viktig?

Halveringen leder till att tillförseln av nya bitcoins gradvis minskas vilket fungerar som en form av inflationsskydd. Det skiljer sig från traditionella fiatvalutor, där centralbanker kan trycka pengar obegränsat, vilket kan leda till inflation.

Prisuppgångar

Historiskt har halveringarna varit följda av signifikanta prisuppgångar på lång sikt. Även om det finns flera faktorer som påverkar Bitcoins pris, ses halveringarna som en katalysator för prisuppgångar genom att de minskar tillförseln av nya bitcoins på marknaden.

Halveringen bidrar till att säkra nätverket över tid. Även om miners belöning minskar, kan en ökning av Bitcoins pris kompensera för detta. Det motiverar miners att fortsätta sitt arbete med att säkra nätverket. Halveringen minskar miners inkomster över natten, vilket kan leda till att mindre lönsamma miners tvingas stänga ner sina verksamheter. I tiden runt en halvering kan marknaden uppleva ökad volatilitet. Investerares och spekulanters förväntningar inför händelsen kan leda till prisfluktuationer.

Vissa utmaningar

Bitcoin-halveringen fortsätter att vara en central händelse i kryptoekonomin. Den påminner om den begränsade tillgången på bitcoins och hur detta skiljer digitala valutor från traditionella valutor. Samtidigt som den bär med sig vissa utmaningar, anses halveringen överlag ha en positiv effekt på Bitcoin-ekosystemet genom att främja långsiktig hållbarhet och värdeökning. Nästa halvering förväntas bli lika noggrant observerad som de tidigare, med världens ögon riktade mot Bitcoins fortsatta utveckling.

Hur investerar man i Bitcoin i Sverige?

I Sverige har vi ett svensk alternativ som motsvarar ETF:erna i USA, vid namn Virtune. Deras produkter är 100% fysiskt backade av underliggande kryptovaluta med högsta institutionella säkerhetsnivå och noterade hos Nasdaq Stockholm. Produkterna går att handla på Avanza, Nordnet och Handelsbanken och bolaget har som mål att bli den största kapitalförvaltaren i Norden inom kryptotillgångar.

Hög säkerhetsgrad

Virtune har gått den långa och regulatoriska vägen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att produkterna är fysiskt backade innebär att de förvarar underliggande kryptovaluta åt dig, hos Coinbase med högsta institutionella säkerhetsgrad. Du kan läsa mer om deras produktutbud här: https://www.virtune.com/sv/product

Tillgängligaprodukter

Produkter tillgängliga att investera i nu:

Virtune Bitcoin ETP

Virtune Staked Ethereum ETP

Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Virtune Chainlink ETP

Virtune Staked Polkadot ETP

Virtune Arbitrum ETP

Marknadsföring från Virtune AB. Kryptoinvesteringar är förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsråd. Investeringar görs på egen risk. Värdepapper kan öka eller minska i värde, det finns ingen garanti att man får tillbaka investerat kapital. Läs prospekt, KID, villkor på www.virtune.com.

Denna artikel är en annons med innehåll från Virtune.


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Skarp uppmaning från polisen: Till alla som köper jordgubbar

2024 06 14

Under torsdagen genomförde polisen, tillsammans med flera andra myndigheter, en omfattande insats riktad mot jordgubbsförsäljning.

– Insatsen syftade till att med hjälp av samhällets samlade befogenheter upptäcka och stoppa stora illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning, som finansierar grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök, framhåller polisen i ett uttalande.

Insatserna ägde rum inom polisregion Bergslagen (Dalarnas, Värmlands och Örebro län), polisregion Mitt (Södermanlands, Örebro, Värmlands, Västmanlands och Uppsala län) och polisregion Stockholm.

Polisen och andra myndigheter slog till mot en central våldsdrivande aktör och företagsstrukturerna runt denne.

Stora beslag gjordes under insatsen.

– Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck, polismästare i polisregion Bergslagen.

Uppmanar alla som köper jordgubbar

Efter insatsen går polisen ut med en skarp uppmaning till alla som köper jordgubbar.

Kunder uppmanas att vara uppmärksamma på verksamheter som verkar misstänkta.

– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet. Vi kommer med gemensam kraft fortsätta slå till mot verksamheter som samarbetar med kriminella, säger Per Lundbäck.

Polismästaren uppmanar kunder att vidta två konkreta åtgärder.

– Säkerställ alltid att du swishar till ett företagsnummer som börjar med 123.

– Du kan också alltid fråga om försäljaren har giltigt tillstånd.

Resultatet av insatsen i polisregion Bergslagen

- I Bergslagen har polisen gjort 14 besök på arbetsplatser/försäljngsstånd, vilket renderat i 7 arbetsplatsinspektioner som har resulterat i olika åtgärder.

- Polisen har påträffat ett flertal barn som dels sålt och hanterat kontanter och ett barn som sade sig vara med varje dag vid försäljning (8-år). Sol14 kommer skrivas på samtliga.

- Fyra brott mot utlänningslagen har anmälts. En person är tagen i förvar och avvisad.

- En anmälan om ordningsförläggande på grund av användning av dubbdäck och en anmälan om ringa narkotikabrott har även upprättats.

- Kronofogden har utmätt sju olika bilar av värden 100 000 kr, 65 000 kr, 50 000 kr, 30 000 kr, 20 000 kr och 10 000 kr. Myndigheten har även utmätt en gaffeltruck, 920 kronor i kontanter, guld i oklart värde, en cykel av värde 5 000 kr och två klockor med uppskattat värde 400 000 kr.

Foto: I. Pauliuchenka

Text: Redaktionen