Tung smäll för alla med fjärrvärme – ”det är oacceptabelt”

2024 06 13

Fjärrvärmepriserna skjuter i höjden.

Det fastslår intresse- och branschorganisationen Fastighetsägarna i dag, torsdag.

Organisationen uppger att fjärrvärmepriserna har ökat med 16 procent i genomsnitt med hänvisning till den senaste statistiken från branschorganisationen Energiföretagen Sverige. 

En tung smäll för många hushåll i Sverige. Mer än hälften av alla bostäder och lokaler i Sverige värms med fjärrvärme. Fjärrvärme är därmed den vanligaste uppvärmningsformen bland svenska hushåll.

Därför ökar priserna

Konkurrensverket har i en färsk granskning fastslagit att fjärrvärmemarknaden i stort kännetecknas av oskäliga priser på grund av bristande konkurrens.

– Fjärrvärmeföretagen möter svag konkurrens, vilket riskerar att leda till höga priser. Det går inte att utesluta att fjärrvärmemarknaden i stort kan kännetecknas av oskäliga priser, konstaterar myndigheten i granskningen.  

Rikard Silverfur, Chef för utveckling & hållbarhet på Fastighetsägarna, reagerar kraftfullt på prisökningarna och Konkurrensverkets slutsats.

– Detta är oacceptabelt att fjärrvärmebolagen utnyttjar sin monopolliknande ställning till att höja priset mer än vad som är skäligt. Det drabbar fjärrvärmekunderna, som varken kan påverka priset eller lätt byta till någon annan uppvärmningsform, säger han.

”Försvagar kundernas ställning ytterligare”

I dag har den statliga fjärrvärmenämnden i uppdrag att medla mellan fjärrvärmebolag och kunder när det inte är möjligt att nå en överenskommelse om pris i direkta förhandlingarna. 

Fastighetsägarna anser att systemet inte fungerar. Organisationen pekar på att kunderna endast företräds av Konsumenternas Energimarknadsbyrå som är helägt av branschorganisationen Energiföretagen.

– Många kunder upplever Fjärrvärmenämndens medling som meningslös. Besluten i nämnden är otydliga, inkonsekventa och svåra att förstå. Dessutom saknas verklig konsumentföreträdare när beslut fattas vilket försvagar kundernas ställning ytterligare, säger Rikard Silverfur.

Regeringen har agerat

Efter Konkurrensverkets granskning har regeringen inlett översyn av fjärrvärmemarknaden.

Energimarknadsinspektionen har fått i uppdrag att analysera behovet av ett förstärkt kundskydd på fjärrvärmemarknaden.

Enligt regeringen är syftet med utredningen att säkra en transparent prissättning, minska risken för oförutsedda prishöjningar och garantera fjärrvärmekundernas rättigheter.

– Människor ska känna sig trygga med att de inte betalar oskäliga priser för att värma sina hem. Det här är vad man kallar naturliga monopol där ett bolag har ansvar för både produktion, distribution och försäljning. Det ska inte finnas oklarheter kring prissättning på marknaden, sa energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) när hon presenterade utredningen.

Foto: S. Photography

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Dessa hushåll kommer få ”bonus” på 7 000 kronor

2024 08 29

Det blir ett ekonomiskt lyft för Sveriges hushåll redan i år.

Det är beskedet från Swedbank på onsdagsmorgonen.

Mot slutet av året kommer svenska folket att ha mer pengar över i plånboken jämfört med förra året – och för en del kommer det innebära ett rejält klirr i hushållskassan.

– Efter två år av ekonomiskt stålbad ser hushållen ut att gå mot ljusare tider. Inte minst om inflationen landar på 1,9 procent i december och bolåneräntorna på 3,65 procent som är vår prognos, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Över 7 000 kronor i månaden

De för många efterlängtade nyheterna baseras på en ny rapport från just Swedbank och sparbankerna som släpps idag.

Storbanken pekar på högre löner och pensioner som tillsammans med lägre inkomstskatter och bolåneräntor öppnar upp möjligheter för såväl sparande som konsumtion.

Och den grupp som får mest pengar över kan räkna med uppemot – till och med över – 7 000 kronor mer i månaden.

– Mest pengar ser småhusägare i Stockholm ut att få. De drar mest nytta av högre inkomster, lägre skatter och inte minst lägre bolåneräntor, understryker Swedbank.

LÄS MER: Swedbank: så mycket kommer du behöva spara i månaden

Mindre lyft för andra

Det minsta lyftet omfattar ensamstående och unga vuxna i bostadsrätt. I Västervik och Lidköping tycks ökningen vara som allra minst, men även dessa kan förvänta sig mellan 500 och 800 kronor mer i månaden.

– Förlorarna är hushåll i hyresrätt, säger Arturo Arques i en officiell kommentar.

Han utvecklar:

– De har normalt mindre marginaler och kan inte dra nytta av eventuella räntesänkningar på samma sätt som småhusägare och bostadsrättshavare.

Bilen pekas ut

Swedbank pekar dock på bilen som en besvärande faktor.

I rapporten konstaterar man att många hushåll inte har råd med bil, som för många är en nödvändig levnadskostnad.

– Ensamstående och unga vuxna har dock svårt att ha råd med bil, i synnerhet om de samtidigt ska kunna spara till oförutsedda utgifter, fritidsaktiviteter och andra nöjen, framhåller banken.

LÄS MER: Swedbank: Så mycket kommer styrräntan sänkas

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Utfärdar Swish-varning – “Förlorade mycket pengar”

2024 08 29

Ett Swish-bedrägeri cirkulerar på nytt.

Det är Företagarna i Hylte som går ut med varningen.

Det rör sig om en falsk Swish-app som nu cirkulerar.

Appen ska enligt uppgifter i princip vara identisk med den riktiga Swish-appen, rapporterar Sveriges Radio.

Ser ut att skicka pengar

Det ser ut som att pengar har skickats via den falska Swish-appen, när så egentligen inte alls är fallet.

– Appen är så identisk så att man tror att “swishen” har gått igenom, säger Linnea Petersson, ordförande för Företagarna i Hylte, till SR.

– Vi blev av med ganska mycket pengar och uppenbarligen så figurerar det fortfarande på marknaden.

Inte första gången

Det är inte första gången som uppgifter om en falsk Swish-app cirkulerar.

För ett par år sedan drabbades bland andra ICA-Smedby i Norrköping av ett sådant bedrägeri.

– På något sätt har de laddat ner en fejkapp som ser ut som den vanliga Swish-appen, sade butiksägaren Rickard Johnson till SVT då.

Har varnat

Även branschorganisationen Svensk Handel har tidigare varnat för fenomenet.

– Ett flertal handlare har hört av sig till Säkerhetscenter då det blivit lurade av fejkade Swish-betalningar. Anmälningarna kommer från alla delar av landet så företeelsen verkar vara utbredd.

– För att förtydliga handlar det inte om att Swish-appen blivit hackad. Falska Swish-botar finns enkelt att ladda ner på diverse chattforum, och i dessa är det fritt fram att skriva in mottagare och summa.

Viktigt att anmäla

Konsumentverket understryker att det är viktigt att anmäla bedrägerier och bedrägeriförsök.

– När någon tagit ut pengar med ditt kort, betalat med ditt kort eller gjort överföringar från ditt konto utan tillåtelse har du blivit utsatt för ett bedrägeri eller en så kallad obehörig transaktion. 

– När du upptäcker en obehörig transaktion ska du omedelbart ringa banken och få dina konton spärrade.

Bedragare kommer hela tiden på nya metoder för att lura folk på pengar och kapar kända varumärken för att göra det.

Det är viktigt att inte ge ut känsliga detaljer och hålla koll på om man har att göra med seriösa aktörer.

Foto: Swish

Text: Redaktionen