Hushåll påminns om ny lag hemma – kan kosta tusenlappar att bryta
2024 03 12
Sedan årsskiftet råder ett nytt förbud som alla hushåll måste ta hänsyn till.
Lagändringen har dock hittills inte gett någon önskad effekt.
Och om det inte sker någon förändring riskerar det att bli en dyr nota för hushåll – i synnerhet fastighetsägare.
– Ett antal tusenlappar kan ryka fort om det är helger, säger Emil Wahnberg, VA-utredare på Falköpings kommun, till TV4.
Oförändrat antal fall
Han syftar på den nya regeln som förbjuder hushåll från att spola ned matfett i avloppet.
En regel som alltså inte verkar följas.
VA-utredaren berättar att tekniker fortfarande åker ut på lika många fall med proppar som de måste lösa upp som innan regeländringen.
– Nej, det har inte gjort någon skillnad än. Det kommer att ta mycket längre tid, men vi får hoppas att det blir mycket bättre med tiden, säger Emil Wahnberg.
Den som orsakat får betala
Anledningen till att förbudet infördes var på grund av att fettet kan orsaka proppar när de stelnar i avloppet.
Då blir det tvärstopp och riskerar även att locka till sig ohyra.
Och när vattnet inte kommer fram kan det istället börja rinna bakåt och ta sig upp genom golvbrunnar, vilket riskerar förstöra badrum och leda till ännu dyrare räkningar än bara spolning och utredning.
– Om vi kunnat komma fram till orsaken, så har den som orsakat ett stopp fått betala för spolning av ledningar, även när det gjorts i kommunens del av VA-nätet, säger Emil Wahnberg till Falköpings Tidning.
– Att kalla in en spolbil kostar flera tusenlappar i timman, VA-personalens tid kostar också, tillägger han.
Många har missat
Förbudet är en del av de nya reglerna om sopsortering som kräver att matavfall separeras från sopor.
Men det var lätt att missa förändringen – inte bara för privatpersoner.
– Vi kände inte till förbudet, men vårt budskap har alltid varit detsamma, att ta hand om matoljan du använt, sade exempelvis Växjö kommuns VA-chef Malin Engström till SVT nyligen.
LÄS MER: Sopförbud för svenska hushåll – det här gäller
Foto: J. Briscoe
Text: Redaktionen