Sopförbud för svenska hushåll – det här gäller

2023 11 17

Efter december införs ett nytt förbud kopplat till alla privatpersoners sopsortering.

Slänger du potatisskal, äppleskrottar eller annat matavfall i den vanliga soppåsen?

Då är det läge att börja ändra dina vanor.

Vid årsskiftet införs nämligen nya lagar som sätter stopp för att blanda matrester med annat avfall.

– Från 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter, bekräftar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Gäller alla privatpersoner

Kraven är kopplade till en ny EU-lag om bioavfall.

Lagen innebär att alla medlemsstater i EU ska säkerställa att bioavfall antingen separeras och materialåtervinns vid källan, alternativt samlas in separat och inte blandas med andra typer av avfall.

– Alla som har bioavfall som ska sorteras ut enligt avfallsförordningen omfattas av kraven, det gäller såväl privatpersoner som verksamheter, framhåller Naturvårdsverket.

Det innebär också att fastighetsägare måste erbjuda möjligheten till rätt sortering för exempelvis bostadsinnehavare och hyresgäster.

Hälften gör fel

I princip inget hem undgår bioavfall, som inkluderar matrester som till exempel fiskrens och frukt- och grönsaksskal.

Även tepåsar och kaffesump hamnar i samma soppåse.

Förändringen efter årsskiftet kommer att bli krävande för en hel del hushåll, inte minst i Göteborg där i genomsnitt hälften av invånarna slänger sitt matavfall i den vanliga soppåsen – istället för att sortera.

– På senare år har vi göteborgare blivit allt bättre på att lämna pappkartonger, plastförpackningar och glasflaskor till återvinning. Det gör att allt mindre hamnar i göteborgarnas soppåsar och eldas upp, säger Bo von Bahr, matavfallsansvarig på Kretslopp och vatten, i ett pressmeddelande.

– Det är bra. Nu behöver vi bli bättre på att ta hand om vårt matavfall och låta det bli till biogas och biogödsel.

Kommunerna ska inspektera

Det är kommunerna som ska ansvara för att bedriva tillsyn i egenskap av tillsynsmyndighet för avfallshantering.

I praktiken innebär det att det är upp till respektive kommun att se till att de nya reglerna följs.

För att göra så kan kommunen till exempel vidta åtgärder som föreläggande med vite, miljösanktionsavgifter, förbud eller misstanke om brott.

– Tillsynsinsatsen ska vara i proportion till vad som kan uppnås i det enskilda fallet, understryker Naturvårdsverket på sin hemsida.

– I första hand bör tillsynen bedrivas genom inspektioner.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Circle K och OKQ8 slutar omedelbart – varnas av Konkurrensverket

2024 12 03

Konkurrensverket har utrett misstankar om brott mot konkurrenslagen hos tre stora drivmedelskedjor i Sverige.

Det rör sig om Cirlce K, OKQ8 och Preem och deras löpande och offentliga publicering av rekommenderade priser på bensin och diesel, som bedöms kunna vara i strid mot konkurrenslagen.

Enligt mönstret går Circle K, som är prisledande, först ut med ändringar i rekommenderade priser och listpriser på morgonen.

Inom en dryg timme följer OKQ8 och Preem efter och publicerar samma pris.

Konkurrensverket har tidigare varnat för att detta kan innebära att en kedja helt och hållet styr drivmedelspriserna i Sverige.

– Det bidrar till en mycket homogen prisbild på drivmedel över hela landet, framhöll myndigheten i oktober och syftade på Circle K.

Lovar att sluta

Efter utredningen väljer nu Cirlce K och de två andra kedjorna att upphöra med tjänsten.

Det sker frivilligt och innebär att företagen inte längre offentligt kommer att publicera rekommenderade priser på vissa drivmedel för privatkunder så som det sker idag.

Beskedet skulle kunna få följden att det blir lägre drivmedelspriser i Sverige.

– Pristransparens kan vara både positivt och negativt för konsumenterna. Beroende på hur en marknad fungerar kan företag riskera att skada konkurrensen om de prissignalerar genom att offentliggöra prishöjningar eller prisstrategier.

– Prissignalering kan under vissa förutsättningar också leda till otillåten prissamordning mellan företag och innebära högre priser för konsumenterna, säger Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör Hanna Witt i ett uttalande.

Kan straffas med enormt vite

De tre drivmedelsföretagen åtar sig även att senarelägga publiceringen av listpriser för drivmedel riktade till företagskunder för lätt trafik, även om det fortsatt kan göras med vissa begränsningar.

Konkurrensverket är nöjd med beskedet från mackarna.

Enligt myndigheten avhjälper det konkurrensproblem som preliminärt identifierats under utredningen och godtar därmed bolagens åtaganden.

– Beslutet förenas med viten om 100 miljoner kronor för respektive bolag, som kan dömas ut om de inte efterlever sina respektive åtaganden. Åtagandena gäller i tre år. I beslutet skrivs även drivmedelsbolaget St1, som också varit part i utredningen, av från vidare utredning, framhäver Konkurrensverket.

Foto: Circle K 

Text: Redaktionen


Lagändring om kontanter kan vara nära – “Är bråttom”

2024 12 03

Riksbanken vill se nya lagkrav införas för näringsidkare.

Frågan om kontanternas roll i samhället har debatterats i flera år.

I ett samhälle där digitaliseringens framfart inte tycks ha några bromsar har allt fler butiker valt att inte ta emot kontanter.

Det vill Riksbanken se ändring på - förhoppningsvis inom en snar framtid.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Kan vara nära

I fall av krig eller kris finns risken att el och internet inte fungerar som det ska - vilket försvårar digitala betalningar.

Det finns i dagsläget inte något krav på att näringsidkare ska behöva ta emot kontanter.

Regeringen har tillsatt en utredning om kontanter som ska vara färdig till nyår.

Lagändringar om att näringsidkare måste kunna ta emot kontanter kan då bli verklighet.

“Är bråttom”

Anna Breman, förste vice riksbankschef, menar att ett sådant beslut är nödvändigt.

– Vi anser att det är bråttom. Det är viktigt från en beredskapssynvinkel att hushållen kan betala för livsmedel, mediciner och drivmedel, säger hon till SR.

– Vi vill att det ska komma ett lagkrav på plats.

Höll tal

Anna Breman höll på måndagen tal i Visby där hon diskuterade ränteläget.

Då tog hon även upp kontantsituationen.

– Allmänheten behöver kunna lita på att betalningar fungerar, sade hon.

– Osäkerheten i vår omvärld och erfarenheter från det pågående kriget i Ukraina visar på vikten av att vi har ett motståndskraftigt samhälle där viktiga samhällsfunktioner upprätthålls, även under svåra påfrestningar.

Har ett ansvar

Breman underströk även att Riksbanken som myndighet har ett stort ansvar i frågan - och riktade en uppmaning till hushållen.

– Här har Riksbanken ett långtgående ansvar för att betalningar fungerar. Men jag vill även lyfta vikten av en god hemberedskap och hänvisa till den broschyr som MSB skickat till alla hushåll i Sverige, menade Breman.

– Där får du rekommendationer om hur du kan stärka din beredskap genom att ha olika sätt att betala på, som exempelvis kontanter, betalkort från olika kortnätverk och Swish.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen