28 personer döda av olaglig sprit

2022 07 26

Indisk polis jagar de som ligger bakom den sprit som tagit livet av 28 personer så här långt.

De som drack av spriten började känna sig sjuka efter att de inhandlat spriten av en spritlangare i söndags kväll.

Larmade ambulans

Tragedin har ägt rum i delstaten Gujarat som utgör det allra västligaste hörnet av Indien.

Spritlangaren sade till köparna att det var riktig sprit men indisk polis uppger att det i själva verket var en dödlig cocktail.

– En cocktail av någon slags kemikalie och vatten som salufördes som sprit, säger polisen.

När spritköparna blev allt sjukare fick man larma ambulans men många konsumenter visade sig vara utom räddning.

Antiterror-styrka deltar

På måndagen hade 22 avlidit och i dag tisdag har dödssiffran stigit till 28. Ytterligare omkring 55 personer vårdas på sjukhus runt om i delstaten och flera av dem kämpar för sina liv.

Polisen har inlett en massiv jakt på de som tillverkat och sålt den illegala och giftiga spriten.

– Delstatens anti-terrorstyrka har kopplats in på fallet, uppger polisen till Hindustan Times.

Dessutom väntas ett speciellt utredningsteam skapas för att öka chanserna att finna de skyldiga.

I regionen där dödsfallen ägde rum är det förbjudet att dricka sprit vilket har lett till att det finns en stor svart marknad för alkohol.

Låga priser

Olaglig alkohol säljs i stora mängder till låga priser till allmänheten.

– Spriten är ofta spetsad med kemikalier såsom bekämpningsmedel för att öka effekten, rapporterar ABC News.

Det är ännu inte känt vilken kemikalie som ligger bakom dödsfallen men polisen hoppas på att kunna identifiera den inom kort.

Det skulle bidra till att öka chansen att gripa förövarna.

– Vi har kallat in laboratoriepersonal för att fastställa sammansättningen, säger polisen

Lönsam marknad

Svartspriten utgör ett enorm problem Indien där 5 miljarder liter alkohol dricks varje år varav 40 % är illegal enligt International Spirits and Wine Association of India. Ofta blandar de kriminella sprittillverkarna i ämnen i spriten som kan leda till blindhet och leverskador uppger RTE.

Ryssland

Flera stora tragedier med många dödsfall har inträffat genom åren och 2020 dog exempelvis 120 personer när de druckit giftig sprit i delstaten Punjab i norra Indien.

Ett annat land med stora problem med kraftig alkoholkonsumtion är Ryssland och en tidigare studie som presenterats i The Lancet avslöjade att 25 % av ryska män dog innan de fyllde 55 år och den främsta orsaken var alkoholism. Motsvarande siffra i Storbritannien var 7 %.

Foto: T. Masat

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen