120 hotellgäster fick rusa ut mitt i natten

2021 10 31

Mitt i natten tvingades gammal som ung att hoppa upp ur sängen och skynda sig ut från ett hotell i Göteborg i natt.

Det blev dramatiskt för alla gäster på ett hotell på Viktoriagatan i Vasastaden i Göteborg i natt rapporterar Sveriges Radio P4.

Obehagligt för hotellgästerna

Plötsligt började rökutveckling spridas i hotellet och när larmet gick omkring klockan 02.20 blev det obehagligt för hotellgästerna som tvingades hoppa upp ur sängen och rusa ut ur hotellbyggnaden. Göteborgs Räddningstjänst och polisen var snabbt på plats vid hotellet.

Kastat in i hotellentrén

Anledningen var att någon kastat in vad som misstänks vara en så kallad bengalisk eld i hotellets entré.

– Vi genomför en teknisk undersökning nu för att se om vi kan säkra spår som kan leda oss till en gärningsperson, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid Polisregion Väst till Göteborgs-Posten.

En slags fyrverkeripjäs

Det är inte helt klarlagt exakt vad det är för något som förövaren kastade in i hotellet. Utredarna är öppna för att det kan ha rört sig om något annat än en bengalisk eld, som är en slags fyrverkeripjäs som består av ett upp till 20 centimeter långt papprör fyllt med brännbara metallsalter. En bengalisk eld brinner med starkt lysande låga och kan brinna i flera minuter.

Jakten på gärningsmannen

– Utredningen får visa om det verkligen har rört sig om det eller inte, men något liknande har det varit i alla fall. Det ledde till att lokalerna rökfylldes och man fick utrymma hotellet med cirka 120 gäster, säger polisen till GT.

Polisen har i nuläget inte lyckats gripa gärningsmannen men en utredning är inledd och brottet går under rubriken mordbrand.

Har teknisk bevisning

Polisen har förhoppningar om att gripa den skyldiga.

– Man har teknisk bevisning och vissa utredningsuppgifter att gå vidare med. Det finns helt klart uppgifter att jobba vidare med, säger Göteborgspolisen.

Det blev ingen rolig natt för hotellgästerna men ingen person skall ha kommit till fysisk skada.

Arkivfoto: Räddningstjänsten

[yop_poll id="847"]

Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen