Turister bryter mot förbud i Sverige – kan skjutas ihjäl

2024 05 09

Turister på besök i Sverige riskerar livet på grund av att man envist trotsar ett skarpt förbud.

Årstiden har kommit när rusningen mot skånska Österlen har börjat inledas.

Kusten och de närliggande omgivningarna är natursköna och lockar mängder med människor, både från Sverige och andra länder, varje år.

Men här ligger också Ravlunda skjutfält där militären under vissa tidpunkter skjuter med skarp ammunition i ett område som är klassat som skyddsobjekt.

Samtidigt händer det ofta att Försvarsmakten upptäcker obehöriga inne på fältet som har tagit sig förbi varningsskyltarna, något som i värsta fall kan få dödliga konsekvenser.

– Det är förenat med livsfara. Vi använder ett skjutfält för att skjuta med skarp ammunition och då är det riktiga kulor som flyger förbi, säger P7:s kommunikationschef Marcus Nilsson till P4 Kristianstad.

"Försöker skrika och stoppa dem"

Förekomsten är nästan konstant och Försvarsmakten måste inför varje skjutning dubbbelkolla så att ingen har tältat på fältet eller av annan anledning tagit sig in.

– Det klassiska är när de är ute på en löptur och hörlurar så springer de rakt förbi skyltarna även om vi försöker skrika och stoppa dem.

Många av de obehöriga är turister och talar inte svenska. De tar sig ibland in på fältet genom att följa sin GPS och hoppar över staket. Men det är tydligt skyltat runt området även på engelska och tyska.

– Det finns inga ursäkter, konstaterar Marcus Nilsson och tillägger att “det hade kunnat gå riktigt illa” när han var tvungen att avhysa en turist samtidigt som intervjun pågick med radion.

En del av DCA-avtalet

Genom åren har röster höjts för att avveckla Ravlunda och öppna området för allmänheten. De rösterna har blivit fler och högre sedan Sverige undertecknade DCA-avtalet med USA som tillåter amerikanska styrkor att använda militärområdet.

Övningarna på Österlen väntas också öka i framtiden.

– Avtalet skapar bättre förutsättningarna för USA att ge stöd till Sverige i händelse av kris eller krig och det kommer också vara bra för stabiliteten i hela norra Europa när det träder i kraft, sade försvarsminister Pål Jonsson (M) till SVT i februari.

Böter och åtal

År 2021 fick tre personer böter och en person åtalades just för att ha tagit sig in på Ravlunda under en skjutövning.

För det mesta handlar det om ouppmärksamma turister, men Försvarsmakten har svårt att initialt avgöra om det är en svampplockare, fotograf eller en fiende som vill skada Sverige.

– Ofta tänker de att det inte är så farligt eller att det inte är någon som märker något, men något så oskyldigt som att plocka svamp strax innanför gränsen till exempelvis ett skjutfält kan medföra att en skjutövning måste avbrytas vilket kan orsaka höga kostnader för Försvarsmakten, sade kammaråklagare Arvid Wachtmeister vid tillfället.

Foto: Joel Thungren, Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen