Zelenskys varning: Kriget kommer inte att sluta i Ukraina

2022 03 08

Den ryska diktatorn har långtgående ambitioner som sträcker sig längre än invasionen av grannlandet Ukraina.

Det hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelensky i en intervju med ABC World News under natten till tisdag.

Varningen

– Ju mer detta odjur äter, ju mer, mer och mer vill han ha, säger han till ABC.

Presidenten framhävde att han vill se ett utökat skydd från omvärlden.

Inte långt borta

– Alla tror att vi är långt borta från Amerika eller Kanada. Nej, vi är i den här frihetszonen. Och när rättigheterna för frihet kränks och trampas på, då måste du skydda oss. Vi kommer först. Ni kommer att komma tvåa.

Zelensky betonade återigen behovet av att säkra Ukrainas luftrum.

Kan inte tillåta

– Vi kan inte tillåta att Ryssland endast är aktiva där. De bombar oss, de beskjuter oss, de skickar missiler, helikoptrar och stridsflygplan, framhävde presidenten och tillade att hans amerikanske motsvarighet Joe Biden kan göra mer för att stoppa kriget:

– Jag är säker på att han kan det. Han är kapabel att göra det.  

Vill undvika fullskaligt krig

USA och Nato har bestämt sig för att inte upprätta en flygfri zon över Ukraina, eftersom det skulle innebära en konfrontation med ryska stridsflygplan, enligt militäralliansen.

– Enda sättet att verkligen få till en flygfri zon är att skicka dit Nato-plan och skjuta ner ryska plan. Det skulle kunna leda till ett fullskaligt krig i Europa. President Biden har varit tydlig med att vi inte ska hamna i krig med Ryssland, kommenterade USA:s utrikesminister Anthony Blinken till CNN, efter ett känslomässigt tal från Zelensky i helgen.

USA:s nya alarm

Samtidigt kommer varningar från just USA om Putins hänsynslösa krigstaktik i Ukraina.

– Det står klart att herr Putin planerar att förstöra och terrorisera Ukraina, säger FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield inför FN:s säkerhetsråd, rapporterar CNN.

Attackerar civila

Hon menar att amerikanerna är rasande över rapporter som visar att Rysslands ”oprovocerade och oförsvarliga krig mot det ukrainska folket” leder till stora skador på civila.

– Sjukhus håller på att få slut på förnödenheter, maten minskar och de civila dödsfallen stiger medan de mest sårbara grupperna - de med funktionshinder, äldre och barn fortsätter att bära lidandets börda, säger hon enligt CNN.

Siffror från FN

1.7 miljoner människor har flytt från Ukraina sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig, enligt FN.

Antalet offer i Ukraina beräknas till 406 döda och 801 skadade, enligt FN. Samtidigt befarar organisationen att siffran kan vara betydligt högre.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen